Economic

Atentia asupra mediului ne va asigura supravietuirea

Ziarul de Vrancea
6 iun 2007 619 vizualizări
Intilnirea de la Prefectura a dat fiori reci celor prezenti, prin materialele referitoare la schimbarile climatice. Aceste efecte s-au cunoscut si la nivelul judetului, prin inundatiile din 2005

"Ce poti face tu pentru stoparea incalzirii globale? Planteaza un copac! Un singur copac absoarbe o tona de dioxid de carbon pe intreaga sa durata de viata", cu astfel de mesaje au fost intimpinati ieri focsanenii de Ziua Mondiala a Mediului. Cei mai ferventi ecologisti s-au dovedit a fi tinerii de la unele licee din oras, care au impartit pliante si i-au avertizat pe cetateni cu privire la pericolul poluarii. In acelasi timp, la Prefectura Vrancea a avut loc seminarul "Romania in Mediul European", discutii la care au participat reprezentanti ai APM, Garzii de Mediu sau ISU Vrancea. Previziunile acestora nu au fost deloc roze, inspectorii de mediu avertizind asupra schimbarilor climaterice care vor influenta in mod negativ existenta pe Terra. Un factor care a determinat aceste modificari este poluarea industriala si consumarea pina la exces a resurselor naturale. Pentru Vrancea, cel mai bun exemplu al dezastrelor naturale sint inundatiile din vara lui 2005, care au lasat pe drumuri mii de oameni, dar si seceta care se preconizeaza pentru aceasta vara. Calamitatile sint modul in care natura reactioneaza la atacurile civilizatiei si industrializarii. "Avem nevoie de reflectie asupra marilor probleme care stau in fata omenirii legate de protectia mediului. Atentia ne va asigura supravietuirea planetei. Secolul 21 se spune ca va fi ecologist sau nu va fi deloc. Am ales denumirea de «Romania in Mediul European» pentru a desemna aspiratiile noastre, standardele de mediu pe care dorim sa le indeplinim, dar si contributia pe care Romania o are in ceea ce priveste capitalul de biodiversitate. Din nefericire, tara noastra ocupa locul 40 in lume la emisii cu efect de sera", a declarat Paul Mihai Giurca, directorul Agentiei pentru Protectia Mediului Vrancea. Ziua de 5 iunie a reprezentat pentru cei prezenti ieri la discutii o data a apocalipsei, cei de la mediu avertizind asupra pericolelor pe care indiferenta si necunoasterea oamenilor le pot produce. In ultimii ani, specialistii vorbesc tot mai des despre topirea calotei glaciare, cu efecte asupra nivelului oceanului planetar, despre activitatea seismica si vulcanica tot mai intensa, producerea de tornade, tsunami, dar si despre scaderea cimpului magnetic terestru, care actioneaza ca un scut impotriva radiatiilor. Un scenariu pesimist, dar care poate fi schimbat numai printr-o atitudine corecta a principalilor actori, oamenii. Fiecare poate contribui la salvarea lumii in care traim! (Iulia CRETU)


caseta

Actiuni eco in Parcul Natural Putna


Ziua Internationala a Mediului a fost sarbatorita ieri de catre Garda Judeteana de Mediu Vrancea prin actiuni educative in Parcul Natural Putna. Aici sint 36 de pensiuni agro-turistice, ceea ce a dus la o crestere a numarului de turisti si a cantitatii de deseuri rezultate in urma picnicurilor. La fiecare sfirsit de saptamina, spatiul verde este acoperit cu pet-uri, ambalaje si resturi alimentare, o imagine care ii determina pe multi turisti sa nu mai vina si a doua oara in aceasta zona. Astfel, un obiectiv foarte important al Garzii Nationale de Mediu este, pe linga managementul si gestionarea deseurilor, si diminuarea acestora. Desi au fost verificate doar 28 de pensiuni din numarul total, comisarii de mediu i-au instruit pe proprietarii si administratorii acestora in ceea ce priveste colectarea selectiva a deseurilor si reducerea celor biodegradabile prin compostare. "Compostarea este o tehnica ecologica prin care resturile vegetale, naturale -frunze, ierburi - sint transformate intr-un excelent fertilizator al solului", a declarat Aurel Cristian, comisar sef la Garda de Mediu Vrancea. De asemenea, ieri s-au facut schimburi de informatii, s-au publicat norme de protectie a mediului si s-au distribuit brosuri.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.