Economic

Directorul Veritas Panciu are vie frantuzeasca

Iulia Crețu
24 mai 2007 2533 vizualizări
Adrian Toma a plantat pe 2,5 ha de vie butasi de Chardonnais si Sauvignon Blanc importanti din Franta u alte patru firme au inlocuit vechile soiuri romanesti cu unele cu priza la europeni, in special negre

Vechile soiuri de vita de vie romanesti, atit de apreciate de batrinii din satele de la podgorie, precum Feteasca Regala sau Otonelul, sint inlocuite de viticultori cu soiuri degustate mai ales de occidentali. Mare cautare au in special soiurile negre, precum Cabernet Sauvignon, Merlot sau Feteasca Neagra, romanii luind gusturile vesticilor. Potrivit reprezentantilor Agentiei pentru Plati si Interventii in Agricultura Vrancea, in acest moment, cinci societati si persoane fizice au depus dosare privind reconversia si restructurarea in viticultura, ceea ce presupune chimbarea de soiuri si parcele. Valoarea subventiilor este de 816.065 euro si au fost solicitate de SC Natura SRL (329.264 euro pentru 27,10 ha), SC Mera Com (100.774 euro pentru 10,58 ha), SC Vinrom Mar SRL (347.004 euro pentru 2,56 ha), Budescu Neculai (8.160 euro pentru 0,93 ha) si Adrian Toma (30.861 euro pentru 2,54 ha). Acesta din urma este directorul renumitei societati de vinificatie Veritas Panciu. Pentru a-si face vie de renume acesta si-a adus butasi tocmai din Franta. "Cei de la Natura au inlocuit Feteasca Regala cu Cabernet Sauvignon, Otonelul cu Feteasca Neagra, deci struguri albi cu negri. Mera Com a inlocuit Cabernet Sauvignon cu Sauvignon Blanc, trecind de la soiuri negre la albe. Budescu a depus dosar pentru reconversia de la Feteasca Regala la Cabernet Sauvignon, din nou soiuri negre. Vinrom Mar a defrisat in 2004 Muscat de Hamburg pentru a planta Cabernet Sauvignon si Merlot si au drept de plantare pe o rezerva. Adrian Toma are o suprafata de 2,54 ha pe care a inlocuit Feteasca Regala cu Chardonnais si Sauvignon Blanc, soiuri albe. Acesta a importat butasi din Franta, iar cei de acolo nu au avut cit a dorit clientul si i-au dat in completare de Sauvignon. Multi insa au procurat butasi de noi soiuri de la Valea Calugareasca sau din Italia", au declarat reprezentantii APIA Vrancea. Soiurile frantuzesti sint extrem de apreciate peste tot in lume si se adapteaza foarte bine solului si climatului de la noi. Ramine de vazut cit de bine vor sti vrincenii sa-si imbutelieze licorile bahice si sa le exporte. Pe rafturile magazinelor din Occident se vinde cu 45 de dolari un Chardonnais Karolus din 2000, sau chiar cu 500 de dolari un Chardonnais Mouton Rothschild din 2001, dar calitatea este garantata.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.