Economic

Statul subventioneaza joburi de vacanta

Iulia Crețu
12 mai 2007 681 vizualizări
Elevii care doresc sa stringa bani pe timpul verii trebuie sa se inscrie in baza AJOFM Vrancea pentru a obtine o slujba subventionata. Pina in iunie elevii de la scolile de arte si meserii vor fi consiliati pentru a obtine un job

Statul reactioneaza la dorinta a tot mai multi tiineri liceeni sau studenti care-si doresc un job pe timpul vacantei de vara. Astfel, in luna martie s-a adoptat Legea 242, privind stimularea incadrarii in munca a tinerilor inscrisi in sistemul de invatamint. Astfel, angajatorii care ofera locuri de munca elevilor si studentilor pe perioada vacantelor beneficiaza de un stimulent financiar lunar, egal cu 50% din salariul minim brut pe tara garantat in plata, pentru fiecare tinar angajat. Subventia provine de la Bugetul Asigurarilor pentru Somaj, iar ea se acorda numai la cererea patronului. Perioada maxima de acordare a stimulentului financiar prevazut de lege este de 60 de zile lucratoare intr-un an calendaristic, pentru fiecare elev sau student. "Angajatorul beneficiaza de subventionarea a 50% din salariul minim pe economie, diferenta fiind suportata din fonduri proprii. Pentru ca agentii economici sa fie eligibili trebuie sa ne prezinte oferta locurilor de munca, iar elevii care doresc sa munceasca si sa beneficieze de aceste prevederi trebuie sa fie inscrisi in baza noastra de date. Absolventii nu intra in aceasta categorie. Deocamdata noi nu avem elevi doritori inscrisi, dar cu siguranta vor veni. Din cite am vazut la intilnirea pe care am avut-o cu liceenii de Ziua Tineretului, multi ar fi interesati sa lucreze pe timpul vacantei. Prin acest program ei pot obtine locuri de munca in judet, dar si pe litoral, cu conditia de a avea viza de flotant", a declarat Marina Dantis, director executiv al AJOFM Vrancea. Din pacate insa, cei mai multi tineri liceeni sau studenti reusesc sa-si gaseasca un loc de munca sezonier la negru, fara ca angajatorul sa cunoasca prevederile legale stimulatorii, dar nici riscurile la care se supune prin nedeclararea contractului.


Mini-burse pentru tineri


Tot pentru tineri si canalizarea lor spre o meserie, in cadrul protocolului intre Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca si Ministerul Educatiei, in perioada 14 mai-8 iunie, in mai multe unitati de invatamint din Vrancea se va finaliza programul de informare si consiliere privind cariera "De la scoala la viata profesionala spre cariera". Programul este derulat de AJOFM Vrancea in parteneriat cu Inspectoratul Scolar si va cuprinde tineri din mai multe unitati de invatamint, in special scoli, licee cu profil si scoli de arte si meserii din Focsani, Adjud, Odobesti, Panciu, Marasesti, Vidra, Dumitresti, Bolotesti, Fitionesti, Gugesti, Gura Calitei, Ploscuteni, Maicanesti, Nereju, Paltin, Paunesti, Straoane, Feldioara, Tulnici, Virtescoiu, Vulturu, Suraia, Homocea, Vintileasca, Tataranu, Chiojdeni, Reghiu si Cimpuri. Astfel, liceenii din clase in domenii precum turism si alimentatie, industrie textila, fabricarea produselor din lemn, agricultura, mecanica, silvicultura, constructii, servicii vor fi consiliati si indrumati in vederea alegerii unei slujbe de reprezentantii Agentiei pentru Ocuparea Fortei de Munca. "Din 35 de unitati de invatamint am stabilit gradul de interventie pentru licee, pentru majoritatea fiind nevoie de cite doua interventii. Este destul de greu pentru noi sa-i gasim la scoala pe tineri din mediul rural, unde programul este intre 8.00 si 14.00. Le vom da cite un chestionar prin care sa evaluam citi isi doresc sa lucreze in domeniul in care studiaza", a mai declarat Marina Dantis, director executiv la AJOFM Vrancea.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.