Economic

Regele paunilor din Romania sta la Jaristea

Silvia Vrînceanu Nichita
3 mai 2007 17698 vizualizări
Un fost viticultor din comuna Jaristea a devenit cel mai mare crescator de pauni din Romania. O pereche de pauni crescuti in ferma sa se vinde cu 500 de euro, in timp ce o pana "cu ochi" ajunge sa coste un euro. Paunul este o afacere la moda. Multi bogatasi vor sa scape de stres, decorindu-si curtile si gradinile cu frumoasele inaripate. Crescatorul spune ca intreprinzatorii pot face din paun "o adevarata masina de facut bani".

Sub soarele domol al dupa amiezii de primavara, un paun imperial cu coada infoiata face o curte asidua paunitei sale. Evantaiul multicolor, de un intens albastru-verzui, al carui penaj atinge un metru si jumatate, sisiie fin, ca un sarpe. Culorile si dansul gratios fascineaza pasarea zeitei Hera pe care impaunatul o vrea ca mama pentru viitoarea generatie de pui. Paunii sint pasari mindre si discrete, asa ca putini se pot lauda cu privilegiul de a vedea cit de frumos se curteaza. Frumusetea pasarilor l-a cucerit definitiv pe Viorel Coforea din comuna Jaristea, care s-a lasat de viticultura si a devenit in ultimii ani cel mai important crescator de pauni din Romania. Printre clientii crescatorului de pasari exotice se numara cei care vor sa cistige bani din comercializarea lor dar si bogatasi care vor sa-si decoreze curtile vilelor cu frumoasele inaripate.


Viorel Coforea creste in ferma din spatele casei sale peste 100 de pauni. Numarul pasarilor din volierele sale a variat anual intre 80 si 200. Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale l-a prezentat in urma cu doi ani model de succes in domeniul cresterii pasarilor exotice la noi in tara, sustinind ca o ferma de pauni poate fi o afacere rentabila, "pe masura valorificarii prin vinzare apasarilor, a penelor si a oualor". Dar cum a inceput o afacere care-i aduce vrinceanului un venit anual cuprins intre 10 si 25.000 de euro? In anul 2000, Viorel Coforea a defrisat via din spatele casei si din banii cu care vroia sa-si cumpere o masina la mina a doua si- a luat doua perechi de pauni reproducatori. De atunci i-au trecut prin voliere peste 700 de inaripate. "Am cumparat doua perechi cu trei milioane de lei perechea, erau bani buni atunci. Imi amintesc ca am luat toate economiile din casa, de sotia aproape ca se suparase pe mine! In banii de acum, inseamnau cam 20 de milioane. Cu banii aceia luam o vaca de rasa", ne spune satisfacut Viorel Coforea. Investitia s-a dovedit a fi una foarte buna. Pentru Viorel Coforea, pasarile nu sint doar o afacere, ci si o terapie. "Dupa amiaza imi place sa-mi beau cafeaua cu paunii, ma linistesc, cu ei scap de stres. Sint foarte atasat de ei. M-am gindit ca pot face si o afacere si asa a fost". Amenintati de gripa aviara anul trecut, Viorel Coforea a mutat pasarile intr-o locatie secreta si i-a adus acasa doar dupa ce pericolul a trecut definitiv. Si asta dupa ce traseul gripei aviare a cuprins si comuna Jaristea.


Pasarile se intretin singure!


Vrinceanul s-a convins in scurt timp ca poate face performanta din cresterea paunilor. Si asta pentru ca o pereche de pauni adulti se vinde la ora actuala cu 500 de euro, in timp ce o familie, formata din paun si doua paunite, ajunge la 750 de euro. "Paunii nu sint greu de crescut. Nu sint deloc pretentiosi si maninca mai putin decit o gaina. Cu banii obtinuti dintr-o pereche de pauni cumpar furaje care imi ajung un an de zile pentru hranirea intregii ferme. Costurile pentru cresterea lor sint scazute comparativ cu profitul pe care mi-l aduc. In plus, sint pasari tare linistite, gratioase, e o placere sa te ocupi de ele. Doar in perioada reproducerii fac putin zgomot, dar acesta este compensat de spectacolul regal al imperecherii care are loc in aceasta perioada. Cum ii scot la soare, cozile lor se transforma intr-un superb evantai. Sint pasari carora le place foarte mult curatenia", ne-a mai povestit Viorel Coforea, care se ocupa doar dupa terminarea programului de lucru de pauni, ajutat de sotie si de cei doi baieti. Ca si sotia sa, Viorel Coforea are serviciu, timp de opt ore pe zi sau chiar mai mult.Pentru a fi feriti de boli, paunii sint vaccinati odata la patru luni impotriva pseudopestei aviare dar si la citeva zile dupa ce puii ies din gaoace.


"Daca vinzi ouale, iti vinzi profitul"


Chiar in aceasta perioada paunitele lui Viorel Coforea se pregatesc sa depuna cite 15-20 de oua, pina in luna iunie, pe care omul are grija sa le puna la clocitoare pentru 30 de zile. Ouale paunitelor captive pot fi clocite si de gaini, pentru ca femelele isi pierd in timp instinctul de mame. "Cu toate ca un ou se vinde cu 70-100 lei, eu nu vind! Daca vinzi ouale, iti vinzi profitul", spune crescatorul de pauni. "Cind ies din gaoace, paunii semana cu puii de curca. In doua saptamini le creste motul pe cap, apoi li se coloreaza gusa in albastru, iar la patru luni, paunii se deosebesc de paunite. Gusa ei ramine verde, iar al lui se face albastrul acela sidefat, care capata tot felul de reflexe, de la castaniu pina la purpuriu. Abia in al treilea an se formeaza trena si pasarile se maturizeaza sexual. Paunii au nevoie de spatiu, dar nu prea mare. Este musai nevoie de voliere, pentru ca le place sa se plimbe la aer. Sint convins ca oricine vrea sa creasca se poate descurca", a povestit Viorel Coforea pentru cei care se gindesc sa creasca pauni. De la paun se folosesc in special penele cozii care se recolteaza in luna august. O singura bucata se vinde cu preturi cuprinse intre 1 si 4 lei, in functie de marimea "ochiului". "La inceput ieseam cu penele pe piata, la inceputul lunii martie. Ma invidiau toti creatorii de martisoare", spune crescatorul. In timp si-a facut clienti, astfel incit la ora actuala penele de la Jaristea ajung in toata lumea. Cele mai spectaculoase sint folosite de creatorii populari din Bistrita-Nasaud pentru celebrele palarii, pentru flori de nunta sau diverse decoratiuni florale, cum ar fi celebrele aranjamente ikebana. Mai nou, penele sint folosite si de creatorii de moda. Penele mai putin spectaculoase se folosesc pentru fabricarea plutelor pentru pescuit. Si carnea de paun este buna insa Viorel Coforea nu si-a pus problema niciodata "sa faca o friptura de 200 de euro".


O carte despre cresterea paunilor


Viorel Coforea este cautat de oameni din toata tara care-i cer zilnic informatii despre cresterea paunilor dar si pasari pentru reproductie ori pentru decorarea curtilor si gradinilor. Recent, a trimis 20 de pauni in Italia pentru un parc de distractii. Un calcul simplu arata ca ii ramine un profit curat de aproximativ 1000 de ron pentru o singura pasare. Datorita interesului crescut pentru cresterea paunilor, in curind va fi si coautor la o carte in care se explica pe larg cum indeletnicirea se poate tranforma intr-o afacere buna. In plus, in aceasta perioada lucreaza si pentru deschiderea unei asociatii a crescatorilor de pauni. Spera ca in acest fel crescatorii sa obtina contracte in strainatate, dat fiind ca in Ungaria, de exemplu, pretul penelor si al pasarilor ajunge dublul in comparatie cu Romania. Viorel Coforea a primit si o propunere ciudata. Administratorul unei gradini zoologice dorea sa-i dea doi pui de leu in schimbul a patru perechi de pauni. "Am refuzat, ce era sa fac eu cu leiii, sa fac gradina zoologica?!". Paunii au devenit si la noi in ultimii ani un cadou la moda, asa ca, spune Viorel Coforea, pentru cei care vor sa se ocupe cu cresterea paunilor, desfacerea este asigurata. Cu toate acestea, este nevoie de o investitie initiala de cel putin citeva mii de euro. "Nu se face o ferma profitabila cu citeva oua", spune vrinceanul. In curind, Cofarea intentioneaza sa- si completeze ferma si cu extraordinarii pauni albi, foarte rari dar si foarte scumpi. In plus, paunii sai vor participa la mai multe expozitii dedicate pasarilor ornamentale. (Silvia VRINCEANU)


  • Pasarea zeitei Hera

  • Originar din India, paunul este considerat pasarea nationala a acestei tari, insa datorita splendorii penajului populeaza parcurile si gradinile din toata lumea. O veche legenda greaca spune ca fiind furioasa pe relatia lui Zeus cu tinara Io, zeita Hera, sotia legitima a acestuia, si protectoarea casatoriei, a transformat-o pe frumoasa muritoare intr-o banala vaca. Apoi, l-a pus pe monstrul Argus, care avea nu mai putin de 100 de ochi, sa o omoare. Ca sa-si salveze iubita, zeul zeilor l-a trimis pe Hermes sa-l ucida cu o piatra. Dupa moartea monstrului, zeita Hera a luat ochii acestuia si i-a azvirlit pe coada unui paun, pasarea sa preferata. Exista dovezi istorice ca, in afara de grecii antici, paunii ii delectau si pe vechii faraoni si pe vajnicii cuceritori romani. Paunii sint pasari rezistente si grijulii cu ele insele care traiesc in captivitate si peste 20 de ani. Cu toate ca India este singura sa zona de origine, in anul 1936 s-a descoperit o noua specie in statul african Congo. (S. V.)


    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 1

    Adaugă comentariu
    anonim, acum 4161 zile, 19 ore, 57 minute, 58 secunde
    Referitor la "Daca vinzi ouale, iti vinzi profitul" domnul coforea e un mare mincinos , vinde oua la oameni plus ca le da gata eclozate . Plus de asta sa declarant si rege.. de unde atata citeste integral
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.