Economic

Leii vechi mai au 4 zile de viata

Camelia Stănilă
28 dec 2006 1492 vizualizări
Practic, firmele mai pot primi vechile bancnote doar astazi, pentru a le putea depune vineri la banca u dupa 1 ianuarie, preschimbarea leilor vechi se face doar la sucursalele BNR

Leii vechi mai au "de trait" doar 4 zile, pina la finele acestui an. Dupa ce au fost introdusi pe piata la 1 iulie 2005, vechile si noile bancnote si monede au convietuit pina in aceasta luna, cind a inceput o retragere masiva a leilor vechi. Populatia s-a obisnuit destul de greu cu noile preturi din magazine, cu patru zerouri mai putin, insa pina acum nu au fost semnalate probleme majore cu toate ca diviziunile (banii) au fost mai greu de calculat. De la 1 decembrie, societatile comerciale au fost obligate sa nu mai dea rest in vechea moneda, insa firmele mici nu prea au respectat aceasta regula, din cauza rulajului redus. Cit despre populatie, putini s-au obisnuit sa se exprime in lei noi/ RON. Totusi, potrivit BNR, la 15 decembrie mai existau pe piata 6% din leii vechi, ceea ce inseamna insa circa 33 de milioane de bancnote. Desi teoretic putem plati cu vechea moneda pina la sfirsitul anului, practic, societatile comerciale mai pot primi leii vechi doar astazi, pentru ca pe 29 decembrie, ultima zi lucratoare din acest an, sa-i poata depuna in banci. Daca depasesc aceasta data, firmele vor fi obligate sa mearga la sucursalele BNR din Bucuresti, Iasi, Cluj si Timisoara. Preschimbarea se va face pe termen nelimitat dupa 1 ianuarie 2007, insa doar in locatiile autorizate de BNR. Chiar si populatia a inceput sa-si schimbe din timp economiile, astfel ca in cursul saptaminii trecute bancile au fost asaltate de solicitari de preschimbare a bancnotelor vechi.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.