Economic

Comercianţii de produse de curăţat, amendaţi de OPC

Sorin Tudose
31 ian 2014 3572 vizualizări
În a doua jumătate a lunii trecute comisarii de la Protecţia Consumatorilor au desfăşurat un control tematic dispus de autoritatea centrală şi care a vizat comercianţii de detergenţi şi alte produse de curăţat.

S-a urmărit inclusiv detergenţii lichizi în vrac. În cadrul tematicii de control au fost controlaţi 17 operatori economici din reţeaua de comercializare en-gros şi en-detail, la toţi operatorii economici constatându-se abateri privind etichetarea produselor sau informarea eronată a cetăţenilor. Astfel, au fost verificate produse din gama celor menţionate în valoare de 83. 792 lei, valoarea produselor la care s-au constatat abateri fiind de 12.489 lei. S-au dispus măsuri de oprire temporară de la comercializare a produselor cu abateri în valoare de 12.222 lei, iar pentru produse cu valabilitate depăşită de 162 lei, s-a dispus oprirea definitivă de la comercializare. Pentru abaterile constatate s-au aplicat nouă avertismente şi 13 amenzi în valoare totală de 30.000 lei. La un supermarket a fost identificat un produs de curăţat (gel pentru WC ) clasificat ca iritant pe etichetă, având simbol tactil de pericol pentru nevăzători, sistem de închidere care asigură protecţia, dar fără a avea inscripţionate frazele de risc şi frazele de siguranţă obligatorii. Operatorul economic a fost sancţionat cu amendă de 5.000 lei şi s-a dispus oprirea temporară a comercializării a 108 litri produs, în valoare de 387 lei, până la remedierea deficienţelor. La un operator economic din Adjud au fost identificate produse provenite din Italia, acestea neavand trecute pe etichetă data de expirare a produsului. Abateri s-au găsit şi la vânzările promoţionale. Mai exact comisarii au găsit la raft pachete de produse având un preţ/pachet afişat, dar produsele nu se regăseau şi separat la raft pentru compararea preţ. Comisarul şef adjunct al CRPC Regiunea Sud-Est (Galaţi) – CJPC Vrancea, Dumitru Dilă, recomandă consumatorilor să fie atenţi la valabilitatea produselor de curăţat, multe dintre acestea având valabilităţi mai mici chiar decât alimentele, să respecte dozajul şi instrucţiunile de utilizare specifice fiecărui produs în parte precum şi măsurile de precauţie speciale. (S. TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.