Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE:BNR va apăsa din nou pedala reducerii dobanzilor?

Ziarul de Vrancea
31 ian 2014 6387 vizualizări
Analiştii sunt de părere că banca centrală ar putea reduce marţi dobanda cheie la 3,5%

Banca Naţională a Romaniei ar putea reduce dobanda de politică monetară la 3,5%, de la 3,75%, la şedinţa de marţi a Consiliului de Administraţie pe probleme de politică monetară, potrivit participanţilor la un sondaj intern în cadrul Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din Romania. Astfel, 15 din 20 de participanţi la sondaj estimează reducerea dobanzii la 3,5%, în timp ce restul văd posibilă menţinerea la 3,75%. Aceasta ar putea fi ultima reducere a dobanzii într-un ciclu de relaxare a politicii monetare care a început în iulie 2013, cele mai multe estimări pentru orizontul decembrie 2014 indicand o dobandă de 3,5%. Prognozele pentru decembrie 2014 variază între un minim de 3% şi un maxim de 4%, se arată într-un comunicat al AAFBR. Totodată, analiştii apreciază că rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei ar putea fi menţinute la 12% în luna februarie şi reduse la 10% pană la finalul anului. Estimările pentru decembrie 2014 variază între un minim de 5% şi un maxim de 12%. Rezervele minime obligatorii pentru pasivele în valută ar putea fi păstrate la 18% în următoarea şedinţă CA şi reduse la 15% pană la sfarşitul anului anului. Previziunile analiştilor pentru decembrie 2014 oscilează între minim 10% şi maxim 18%. Banca centrală a redus la începutul lunii ianuarie rata dobanzii de politică monetară de la 4% la 3,75% pe an, un nou minim istoric, precum şi ratele rezervelor minime obligatorii la lei de la 15% la 12% şi ratele rezervelor minime obligatorii la valută de la 20% la 18%.

Guvernul vrea să împrumute în februarie 1,1 miliarde euro
suma pe care Finanţele vrea să o împrumute în luna februarie este cu puţin peste valoarea indicativă a licitaţiilor din luna ianuarie

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) vrea să atragă în luna februarie 4,06 miliarde de lei şi 200 milioane euro de pe piaţa locală prin emisiuni de titluri de stat, lună în care ajung la scadenţă titluri de 1 miliard de lei. Adică în total statul vrea să împrumute 1,1 miliarde euro. Suma pe care Finanţele vrea să o împrumute în luna februarie este cu puţin peste valoarea indicativă a licitaţiilor din luna ianuarie, de 4,03 miliarde lei şi 200 milioane euro. Ţinta pentru luna ianuarie a fost depăşită, Trezoreria împrumutand 4,86 miliarde lei şi 278,7 milioane euro. La aceste împrumuturi se adaugă 2 miliarde dolari, sumă atrasă de pe pieţele internaţionale prin două emisiuni de obligaţiuni, cu maturităţi de 10 şi 30 de ani. Din suma programată de 4,06 miliarde lei, 260 milioane lei ar urma să fie asigurate prin licitaţii suplimentare, în care investitorii indică doar suma pe care vor să o plaseze în titlurile de stat, nu şi randamentul pe care îl ţintesc. La aceste licitaţii randamentul mediu acceptat este similar celui din licitaţia principală, derulată cu o zi înainte. "Suma planificată (pentru luna februarie - n.r.) este cu 1 miliard lei mai scăzută decat prognozam, diferenţă care reprezintă practic injecţiile nete de lichiditate în sistem pentru februarie rezultate din operaţiunile Ministerului Finanţelor Publice (...) Data de decontare a acestui instrument (obligaţiunile în euro - n.r.) coincide cu debutul următoarei perioade de menţinere a rezervelor, similar cu precedenta astfel de emsiune din ianuarie, fapt ce sugerează că MF ar putea să se aştepte la o nouă reducere a rezervelor în valută la şedinţa de politică monetară din 4 februarie", afirmă analiştii ING Bank într-o notă transmisă vineri dimineaţă. Licitaţia pentru obligaţiuni în euro este programată pentru data de 20 februarie, cand urmează să fie redeschisă o emisiune de titluri lansată în 23 ianuarie. Atunci Trezoreria vrea să atragă 200 milioane euro, sumă egală cu valoarea indicativă a licitaţiei din 23 ianuarie. La licitaţia din ianuarie, Finanţele au împrumutat 278,7 milioane euro, acceptand să plătească un cost mediu de finanţare de 3,18% pe an. Prima licitaţie din luna februarie este programată luni, cand Finanţele vor să împrumute 1,2 miliarde lei prin vanzarea de certificate de trezorerie cu maturitate de un an, aceasta fiind şi singura astfel de operaţiune pentru certificate de trezorerie. Vor urma operaţiuni (principale şi secundare) în care vor fi redeschise emisiuni de obligaţiuni cu maturităţi de cinci şi, respectiv, zece ani, precum şi două licitaţii (principală şi secundară) pentru o emisiune nouă de titluri de stat cu scadenţă de cinci ani. Prin operaţiunile pentru obligaţiuni, Finanţele vor să împrumute în total 2,86 miliarde lei şi 200 milioane euro.

Cea mai ieftină maşină din lume, zero stele la siguranţă

la testele ADAC partea frontală a maşinii Tata Nano a cedat "precum o cutie de carton"

Automobilul indian Tata Nano, cea mai ieftină maşină din lume, a primit zero stele pentru protecţia adulţilor şi copiilor la testele de siguranţă Ncap, derulate în Germania, potrivit The Guardian. Lansată în 2009 la un preţ de aproximativ 2.000 de dolari, Tata Nano a fost prezentată drept automobilul care va motoriza masele în India. Industriaşul Ratan Tata a sugerat atunci că, dacă maşina avea să aibă succes pe piaţa autohtonă, compania va dezvolta în termen de doi ani o variantă destinată pieţelor din Europa şi SUA. Modelul a trecut iniţial un test de siguranţă în Marea Britanie, iar grupul Tata s-a arătat încrezător într-un rating de patru stele în sistemul Ncap. Rezultatele testelor derulate în decembrie la centrul ADAC din Landsberg, Bavaria, ar putea pune însă probleme constructorului indian în ceea ce priveşte ambiţiile de a se extinde către pieţele dezvoltate. Tata Nano a primit zero stele, dintr-un maxim de 5, în ceea ce priveşte protecţia pasagerilor adulţi şi copii, şi nu îndeplineşte nici măcar criteriile de bază în ceea ce priveşte siguranţa recomandate de Organizaţia Naţiunilor Unite, potrivit The Guardian. Izbit de un perete din beton la viteza de 64 kilometri pe oră, modelul (cu volan pe dreapta) s-a rotit cu 150 de grade şi a alunecat aproximativ doi metri spre stanga. Partea frontală a cedat "precum o cutie de carton" şi s-a înfăşurat în jurul manechinului amplasat pe scaunul şoferului, modelul nefiind dotat cu airbaguri. Roata din faţă-dreapta a pătruns prin podea şi a zdrobit picioarele manechinului. Mana dreaptă a manechinului a ieşit printre parbriz şi geamul din dreapta. Înaintea testului, inginerii ADAC erau îngrijoraţi de consecinţele simulării asupra manechinelor, notează The Guardian. Create pentru a imita structura corpului uman, un exemplar costă aproximativ 100.000 de euro, de 60 de ori mai mult decat un Nano. Rezultatele testului nu au lăsat loc de interpretare: manechinele vor putea fi reparate şi utilizate în alte simulări, însă în cazul unui accident pasagerii de pe locurile din faţă nu ar fi supravieţuit. Modelul nu permite instalarea de scaune speciale pentru copii, astfel că a primit zero stele şi la această categorie.

O companie britanică ia în calcul Romania pentru o investiţie majoră

Compania britanică Parker Hannifin Manufacturing consideră Romania, alături de alte state europene, o posibilă destinaţie pentru o investiţie într-o linie de producţie a cilindrilor hidraulici şi ia în calcul, de asemenea, mutarea sediului în Cluj-Napoca. "Board-ul companiei intenţionează, în cadrul proceselor de restructurare şi dezvoltare ale firmei britanice, construirea unei noi linii de producere a cilindrilor hidraulici după o tehnologie nouă într-o ţară membră a Uniunii Europene şi eventuala mutare a sediului central al diviziei europene în noua locaţie. Romania este o posibilă destinaţie. Analiza preliminară efectuată de conducerea firmei britanice pentru amplasarea noii unităţi în Romania vizează zona municipiului Cluj-Napoca şi împrejurimile acestuia", se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.  Compania Parker Hannifin Manufacturing produce, printre altele, filtre, cilindri, valve, pompe şi motoare şi este divizia europeană a companiei americane Parker Hannifin Corporation. În comunicat se mai spune că Ministerul Economiei şi-a arătat disponibilitatea de a sprijini firma britanică în obţinerea datelor necesare pentru luarea deciziei de a investi în Romania. Parker Hannifin Corporation a fost infiinţată în anul 1918 şi are anual o cifră de afaceri care depaşeşte 13 miliarde de dolari. Compania are peste 58.000 de angajaţi în 49 de ţări, fiind specializată în producerea diverselor sisteme şi tehnologii de control şi precizie utilizate în industria auto, aerospaţială şi construcţii, iar divizia europeană în producţia şi distribuţia de cilindrii hidraulici.

Directorul financiar al BCR, pus să cureţe portofoliul de credite

Directorul financiar al BCR, Bernd Mittermair, a fost mandatat de Consiliul de Supraveghere să preia conducerea direcţiei Remediere, Restructurare şi Recuperare, pe poziţia sa fiind numită Adriana Jankovicova, în prezent director în Erste Group, care va fi şi vicepreşedinte executiv. "Consiliul de Supraveghere al Băncii Comerciale Romane (BCR) a aprobat schimbări în componenţa Comitetului Executiv al băncii, sub rezerva aprobărilor Băncii Naţionale a Romaniei", se arată într-un comunicat al băncii. Astfel, Michael Beitz, pană în prezent Vicepreşedinte Executiv cu responsabilităţi generale asupra portofoliului de active neperformante, care va fi înlocuit de Mittermair, va prelua un nou rol important în cadrul Erste Group Holding. "BCR se bazează pe abilităţile şi expunerea la business a d-lui Mittermair pentru a realiza o îmbunătăţire semnificativă a calităţii activelor", se precizează în comunicat. Adriana Jankovicova ocupă în prezent funcţia de Head of Group Performance Management la Erste Group, alăturandu-se grupului financiar în 2002. În 2006, a preluat atribuţiile de Head of Erste Group Asset & Liabilities Management, iar ulterior a fost desemnată să asigure managementul general al funcţiei de controlling în cadrul Erste Group. Schimbările la nivelul Comitetului Executiv al băncii trebuie aprobate de banca centrală şi se aşteaptă să intre în vigoare de la 1 martie.

Dispar numerele de telefon

Operatorii telecom din SUA vor face teste pentru tranziţia telefoniei de la reţelele analog la cele digitale, ceea ce ar presupune înlocuirea tuturor numerelor de telefon cu adrese IP. FCC, comisia federală americană care reglementează industria telecom, a aprobat cu unanimitate de voturi testele, care vor presupune transferarea serviciilor de telefonie pe tehnologie digitală pentru a evalua impactul asupra clienţilor, potrivit Reuters. Testările nu vizează tehnologia în sine, deja utilizată la scară largă, şi nu va avea efecte în zona legislaţiei şi reglementărilor, au precizat reprezentanţii FCC. Printre obiectivele testelor se numără reacţia clienţilor şi performanţele tehnologiei digitale în situaţii de urgenţă sau în zone izolate. "Nu putem solicita în continuare operatorilor să investească atat în reţelele vechi, cat şi în infrastructură mai nouă", a comentat comisarul FCC Ajit Pai, citat de Reuters. Furnizorii de telefonie fixă vor face astfel primii paşi spre înlocuirea vechilor reţele pe bază de sarmă de cupru cu infrastructură modernă, pe bază de fibră optică sau chiar wireless.

Microsoft şi-a ales şeful

Microsoft se pregăteşte să-l numească CEO pe Satya Nadella, directorul diviziei de servicii enterprise şi cloud, iar board-ul companiei discută de asemenea înlocuirea lui Bill Gates din funcţia de preşedinte, au declarat pentru Bloomberg surse apropiate situaţiei. Chiar dacă Gates se va retrage din poziţia de preşedinte, cofondatorul Microsoft s-ar putea implica mai mult în operaţiunile companiei, în special în zone care ţin de dezvoltarea de produse, potrivit surselor citate. Directorul general al Microsoft, Steve Ballmer, a anunţat în luna august că se va retrage în termen de 12 luni. Nadella a devenit între timp unul dintre candidaţii cu cele mai mari şanse să preia funcţia de CEO, potrivit informaţiilor apărute în presă. Schimbarea conducerii are loc într-un moment de cotitură în istoria Microsoft, compania traversand o perioadă de tranziţie către hardware şi servicii online. Microsoft a rămas în urmă pe piaţa smartphone-urilor, tabletelor şi în zona serviciilor online. Anul trecut, Ballmer a reorganizat conducerea Microsoft şi a convenit preluarea diviziei de telefoane mobile a Nokia într-o tranzacţie de 5,4 miliarde euro.

Google a raportat creşteri cu 17%

Google a raportat pentru ultimele trei luni ale anului trecut venituri de 16,8 miliarde dolari şi un profit net de 3,4 miliarde dolari, ambii indicatori urcand cu 17% faţă de nivelurile din perioada corespunzătoare a lui 2012, datorită publicităţii cumpărate de retaileri în perioada sărbătorilor. Vanzările companiei au depăşit estimările analiştilor datorită afacerilor din zona publicităţii online, potrivit datelor Bloomberg. Google a anunţat joi vanzarea diviziei producătoare de telefoane mobile Motorola Mobility către grupul chinez Lenovo, într-o tranzacţie de 2,91 miliarde de dolari. Motorola Mobility a înregistrat o pierdere operaţională de 384 milioane de dolari în trimestrul al patrulea, la venituri de 1,24 miliarde de dolari, mai mici cu 18% faţă de nivelul din trimestrul al patrulea al anului 2012. Grupul american a preluat Motorola în 2012, pentru 12,4 miliarde de dolari, vizand în principal portofoliul bogat de brevete şi patente al producătorului de telefoane.

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.