Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Taxa Ponta ar putea fi amanată încă trei luni

Ziarul de Vrancea
29 ian 2014 3638 vizualizări
Amanarea introducerii accizei de 7 eurocenţi la carburanţi se va face numai în cazul motorinei

Introducerea accizei de 7 eurocenţi ar putea fi din nou amanata, cu înca trei luni, dar numai pentru motorina, premierul Victor Ponta afirmand ca aceasta varianta poate fi luata în calcul daca se dovedeşte ca este viabila din punct de vedere economic. "Cu acciza la carburant e foarte clar, singurul lucru pe care mai putem sa-l facem, în baza discuţiilor cu partenerii noştri internaţionali, ar reprezenta, eventual, înca trei luni pentru motorina de amanat, daca lucrul acesta se dovedeşte şi economic, nu doar politic bine", a spus Ponta. La sfarşitul anului trecut, dupa ce preşedintele Traian Basescu a anunţat ca nu va promulga bugetul pe 2014 cu majorarea accizei la carburant şi dupa ce transporatorii au anunţat ca aceasta creştere va fi inclusa în preţul motorinei, pe care o folosesc drept carburant, premierul Victor Ponta a anunţat ca negociaza cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeana amanarea cu trei luni a datei de majorare a accizei la motorina, folosita de catre transportatorii de marfa, şi aplicarea acesteia doar la benzina. Ulterior, dupa o discuţie cu preşedintele Basescu, premierul a anunţat ca va amana cu trei luni, pana la 31 martie 2014, majorarea accizei şi la benzina, nu doar la motorina, iar şeful statului a precizat ca în aceste condiţii poate promulga bugetul pe acest an. Marţi, premierul Victor Ponta a declarat ca Guvernul nu poate renunţa la introducerea accizei de 7 eurocenţi la carburanţi deoarece bugetul deja aprobat nu poate fi redeschis şi nici închis fara aceasta taxa, afirma premierul Victor Ponta, care susţine ca acest punct de vedere i-a fost transmis şi preşedintelui Traian Basescu de Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeana. El a adaugat ca este dreptul preşedintelui sa decida daca, în aceste condiţii, nu va semna din nou memorandumul cu FMI. Guvernul vrea ca board-ul Fondului Monetar Internaţional sa aprobe doua evaluari ale acordului preventiv al Romaniei, dupa ce preşedintele Traian Basescu a refuzat sa semneze ultimul memorandum, opunandu-se astfel introducerii accizei suplimentare de 7 eurocenţi pe litru de carburanţi, document care încheia evaluarea derulata la finele anului trecut de FMI. Joi, preşedintele Traian Basescu a spus, la întalnirea cu delegaţia FMI în Romania, ca nu va susţine introducerea accizei pe combustibil, precizand ca nu va bloca decizia Guvern-FMI, de data aceasta, dar sa nu i se ceara sa semneze aceste negocieri. Preşedintele declara, pe 18 decembrie 2013, ca îşi asuma explicarea, în ianuarie, în discuţiile cu FMI, a erorilor legate creşterea accizei la carburant. La randul sau, premierul Ponta a afirmat de mai multe ori ca, în mod normal, acciza de 7 eurocenţi la carburanţi va intra în vigoare de la 1 aprilie, pentru ca nici macar preşedintele Traian Basescu nu se va mai putea opune, iar efectul acestei masuri va fi analizat dupa primul semestru.

Bulgaria şi Ungaria atrag de patru ori mai mulţi turişti decat Romania

Romania a înregistrat în 2013 mai mulţi turişti straini, dar este în continuare cu mult în urma Europei

Numarul de nopţi petrecute de turiştii straini în structurile de cazare din Romania a crescut anul trecut cu 5,1%, dar turismul romanesc este în continuare cu mult în urma statelor vecine, mai puţin de una din cinci înnoptari revenind vizitatorilor din afara ţarii, potrivit datelor Eurostat. Turiştii straini au petrecut anul trecut în Romania 3,5 milioane de nopţi, printre cele mai scazute niveluri din UE, de peste patru ori sub rezultatele Ungariei sau Bulgariei. Doar Letonia şi Lituania au avut mai puţini vizitatori straini anul trecut, 2,7 milioane, respectiv 2,8 milioane, însa în aceste state turiştii straini reprezinta 70%, respectiv 51% din piaţa. În Romania, turiştii straini reprezinta doar 18% din piaţa, cel mai redus procentaj din UE, faţa de 67% în Bulgaria, cu 14,3 milioane de înnoptari anul trecut, sau 49% în cazul Ungariei, unde straini au petrecut în 2013 aproximativ 12,3 milioane de nopţi. Numarul turiştilor straini care au vizitat Romania a crescut cu 3,6% în primele 11 luni ale anului trecut, la 1,62 milioane, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistica. Astfel, turismul romanesc este în continuare predominant intern, cu 15,6 milioane de înnoptari ale rezidenţilor în structurile de cazare, dintr-un total de 19,1 milioane înnoptari. La nivelul UE, 45% - aproape jumatate - din înnoptari revin turiştilor straini, numarul nopţilor petrecute de straini în Europa urcand cu 4,8% faţa de 2012. Cea mai puternica creştere a numarului de înnoptari ale turiştilor straini a fost înregistrata anul trecut de Marea Britanie, plus 16,7%, urmata de Grecia, cu 13,2%. Bulgaria şi Ungaria au avut de asemenea creşteri solide în zona turiştilor straini, de 6,6%, respecitv 5,9%. Cehia a înregistrat anul trecut 20,8 milioane de înnoptari ale strainilor, dintr-un total de 39,1 milioane care include şi turismul intern, astfel ca turiştii straini au reprezentat 53% din piaţa. În Austria, strainii au acoperit anul trecut 71% din înnoptari, petrecand 78,1 milioane de nopţi în structurile turistice. Spania este liderul Europei în turism, cu un total de 251,9 milioane înnoptari ale turiştilor straini, reprezentand 65% din piaţa. În Croaţia şi Cipru, peste 90% din turişti sunt straini, la polul opus regasindu-se Polonia şi Germania, cu procentaje de 20% fiecare, ambele state avand însa un turism intern bine dezvoltat.

Exxon şi OMV au mai preluat o concesiune în Marea Neagră

ExxonMobil şi OMV Petrom au devenit titularii licenţei pentru zona de apa adanca a perimetrului Midia XV, dupa ce Guvernul a aprobat transferul drepturilor de explorare şi producţie de hidrocarburi de la Sterling, Romgaz avand opţiunea unei participaţii de 10% în cazul unei descoperiri comerciale. "În urma Hotararii Guvernului 43 din 22 ianuarie 2014, publicata în Monitorul Oficial în data de 28 ianuarie 2014, a intrat în vigoare contractul de transfer semnat în octombrie 2012 de catre ExxonMobil şi OMV Petrom, şi Sterling Resources Ltd. şi Petro Ventures Europe BV pentru drepturile de explorare şi producţie de hidrocarburi din porţiunea de apa adanca a perimetrului Midia XV ("Midia Deep"). Gas Plus a optat pentru pastrarea participaţiei sale de 15% în ambele zone, de mare şi mica adancime, ale perimetrului Midia XV", se arata într-un comunicat al OMV Petrom. În urma finalizarii contractului de transfer, cotele de participare în perimetrul Midia Deep sunt: ExxonMobil 42,5%, OMV Petrom 42,5% şi Gas Plus 15%. Prin aceasta HG este aprobat un act adiţional la Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare petroliera în perimetrele XIII Pelican şi XV Midia, inclus într-o anexa care este însa clasificata, potrivit legii. "Conform termenilor agreaţi în februarie 2013, Romgaz are opţiunea de a achiziţiona o participaţie de 10% în zona de apa adanca a perimetrului Midia XV. Opţiunea Romgaz de a intra este declanşata de anunţul unei descoperiri comerciale în zona de apa adanca a perimetrului Midia", se precizeaza în comunicatul companiei controlate de grupul austriac OMV. ExxonMobil şi OMV Petrom au semnat în luna februarie a anului trecut un contract de opţiune cu Romgaz pentru participarea la operaţiuni în perimetrul offshore Midia, exercitarea opţiunii fiind condiţionata de finalizarea contractului de transfer pentru drepturile de explorare şi producţie pentru o porţiune din perimetrul Midia de la titularii existenţi ai licenţelor. În octombrie 2012, ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited şi OMV Petrom au semnat un contract de transfer cu Sterling Resources şi Petro Ventures Europe pentru achiziţia unei participaţii de 85% pentru drepturile de explorare şi producţie de hidrocarburi aferente unei porţiuni din perimetrul Midia XV în zona romaneasca a Marii Negre.

Schneider Electric Romania va avea în premieră o preşedintă

Schneider Electric Romania va avea un nou preşedinte,de la 1 februarie, dupa ce a numit-o pe Florentina Totth în locul lui Saulo Spaolanse, care-şi încheie mandatul început în 2011, fiind primul manager roman al filialei locale şi prima femeie care preia aceasta funcţie, a anunţat miercuri compania. Pana la data preluarii poziţiei, Totth ocupa funcţia de vicepreşedinte al Diviziei Energy în cadrul companiei. Ea are experienţa în vanzari, marketing şi management general, cariera sa fiind legata în special de industria IT&C. Anterior achiziţiei APC de catre Schneider Electric, Florentina Totth a construit organizaţia locala APC Romania, ocupand funcţiile de District Manager (2003-2007), Country Manager Romania (2007-2008) şi Country Manager Romania şi Bulgaria (2008-2009). Ulterior, ea a facut parte din echipa de top management a Schneider Electric Romania, avand responsabilitatea gestionarii mai multor divizii: IT, Power Solutions & Services, Buildings şi Energy, se arata într-un comunicat al companiei. Saulo Spaolanse va ocupa o funcţie similara la conducerea subsidiarei Schneider Electric din Singapore. "În perioada urmatoare, ne-am propus sa ne menţinem obiectivele de creştere prin misiunea noastra de a ajuta companiile şi populaţia sa utilizeze într-un mod mai eficient resursele de energie", a afirmat Totth. Schneider Electric are operaţiuni în pese 100 de ţari, fiind specializata în managementul energiei, dar are o prezenţa extinsa şi în domeniul aplicaţiilor pentru segmentul rezidenţial.

Sistemul de penalităţi la plata datoriilor se modifică

Pachetul de masuri privind modificarea sistemului de penalitaţi la plata datoriilor bugetare, limitarea comisioanelor interbancare, plafonarea plaţilor în numerar, introducerea caselor de marcat cu jurnal economic şi îmbunataţirea procedurii de rambursare a TVA va fi adoptat saptamana viitoare. Premierul Victor Ponta a declarat ca modificarile vor fi discutate, miercuri, în prima lectura, în şedinţa de guvern, şi ar urma sa fie adoptate saptamana viitoare. "E vorba de modificarea sistemului de penalitaţi, de limitarea comisioanelor interbancare, de planfonarea la plaţile în numerar, introducerea caselor de marcat cu jurnal economic şi îmbunataţiri la rambursarea TVA", a precizat Ponta. El a remarcat, în context, ca Direcţia Antifrauda începe sa faca lucruri importante şi i-a solicitat ministrului Finanţelor, Daniel Chiţoiu, sa "stea cu biciul" pe angajaţii instituţiei în vederea combaterii evaziunii fiscale şi creşterii veniturilor la buget. Surse oficiale au declarat, luni ca Guvernul a propus Fondului Monetar Internaţional (FMI) introducerea unei bonificaţii pentru plata în avans a impozitelor, altele decat cele locale pentru care este deja aplicat un astfel de sistem, dar experţii FMI nu au agreat înca masura, nefiind convinşi de eficacitatea acesteia. Partea romana încearca sa îi convinga pe experţii FMI ca veniturile în minus încasate astfel din impozite, ca efect al bonificaţiilor, vor fi compensate integral prin sumele pe care Guvernul nu ar mai fi obligat sa le cheltuiasca cu dobanzile aferente împrumuturilor contractate pentru finanţarea deficitului bugetar, în lipsa impozitelor achitate la timp, au declarat sursele. Daca ar fi acceptate, bonificaţiile ar putea fi de 10%, ca şi în cazul plaţii în avans a taxelor locale. În prezent, pentru achitarea impozitelor locale în avans, pana la sfarşitul lunii martie, suma de plata este mai mica cu 10%.

Merkel pledeaza pentru o "economie socială de piaţă"

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a prezentat, miercuri, proiectele Guvernului sau, acordand prioritate principiului "dreptaţii sociale", în special prin îmbunataţirea sistemului pensiilor şi prin introducerea salariului minim pe economie, elemente menite sa consolideze statul asistenţial. Într-un discurs de aproximativ o ora rostit în Parlament, cancelarul a prezentat prioritaţile celui de-al treilea guvern pe care îl va conduce, rezultatul coaliţiei Uniunii Creştin-Democrate cu social-democraţii. "Noul Guvern va pune oamenii în centrul acţiunilor sale", a afirmat Merkel, conform AFP, enumerand proiecte precum reforma pensiilor, introducerea salariului minim, dubla naţionalitate, ameliorarea sistemului energetic. Cancelarul conservator a facut referire de mai multe ori la conceptul "economiei sociale de piaţa", care îmbina libertatea antreprenoriala cu elemente ale unui stat asistenţial puternic. Reforma sistemului pensiilor va costa 60 de miliarde de euro pana în anul 2025, însa Merkel a oferit argumente care ţin de "umanitate". "Umanitatea unei societaţi se manifesta în modul în care sunt trataţi cei mai slabi, varstnicii şi bolnavii", a subliniat Merkel.

O mare bancă britanică concediază sute de bancheri

Banca britanica Barclays, cu active de 1.400 miliarde lire sterline, va închide un sfert din cele 1.600 de sucursale din Marea Britanie şi va concedia sute de angajaţi de la divizia de investiţii, pentru a reduce costurile în contextul apariţiei unor reglementari mai dure şi progresului tehnologiei. O parte dintre sucursalele închise vor fi înlocuite cu birouri mai restranse amplasate în interiorul unor centre comerciale. Analiştii susţin ca închiderea sucursalelor ar putea reprezenta şi o reacţie a bancilor la progresul tehnologiei, vazut ca o şansa de a îmbunataţi calitatea serviciilor reducand în acelaşi timp cheltuielile, potrivit Financial Times. "Avem de-a face cu o transformare fundamentala, care apare odata la 100 de ani, a industriei bancare. Cred ca la asta asistam", a declarat pentru Financial Times o sursa apropiata situaţiei. Alte banci britanice ar putea urma exemplul Barclays prin închiderea sucursalelor şi încurajarea consumatorilor sa utilizeze, spre exemplu, aplicaţii pe smartphone, potrivit analiştilor. Banca a mai anunţat anul trecut 3.700 de concedieri.

Miliardarii ruşi, contrariaţi de declinul bursei

Doi miliardari ruşi, care controleaza doua dintre cele mai mari companii din ţara, s-au aratat înfuriaţi de declinul recent al acţiunilor pe bursa de la Moscova, acuzand "nebunia" pieţelor şi comportamentul iraţional al investitorilor. "Piaţa este atat de nebuna încat trebuie sa-mi cer scuze pentru cele mai bune rezultate din istorie", a declarat într-o conferinţa Serghei Galitskiy, proprietarul Magnit, cel mai mare lanţ de supermarketuri din ţara, dupa ce compania a raportat vanzari record pentru anul trecut, potrivit Bloomberg. Acţiunile Magnit au scazut cu 19% de la începutul anului, dupa ce au urcat anul trecut cu 65%. Oleg Tinkov, fondatorul TCS Group Holdings, cel mai mare operator de carduri bancare din Rusia, s-a descarcat pe Facebook, consderand ca de vina pentru scaderea de 36% a acţiunilor companiei dupa listarea la bursa de la Londra, în octombrie, este "comportamentul iraţional" al pieţei. Magnit, cel mai mare retailer de alimente din Rusia, traverseaza cel mai prost început de an din 2008, cand s-a listat la Londra, în timp ce TCS este în scadere din cauza temerilor legate de o propunere legislativa privind interzicerea comercializarii de carduri bancare prin poşta, noteaza Bloomberg.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.