Economic

VIDEO!!!Bugetul Focşaniului, văduvit de bani europeni în 2014, dar direcţionat spre salvarea ENET

Ziarul de Vrancea
23 ian 2014 5452 vizualizări
Din banii de cheltuit în acest an, 274 milioane lei, 3,5 milioane lei se vor duce pentru recapitalizarea ENET-ului u în comparaţie cu 2013, la Focşani sunt mai puţini bani pentru că şi proiectele pe bani europeni sunt pe terminate u Bacinschi vrea un PIDU pentru zona de nord a Focşaniului şI consideră că în 2015 va finaliza proiectul de înlocuire şi modernizare a sistemului de termoficare

Primăria Focşani a organizat ieri, în sala de şedinţe a Consiliului Local Focşani, dezbaterea publică pentru proiectul bugetului din 2014. Ceea ce se anunţa iniţial a fi o întalnire plictisitoare despre cifre şi date tehnice, s-a terminat într-o tiradă pe probleme ale ENET, transmise de cei din sală, marea majoritate administrator de bloc. Focşănenii au dorit să ştie dacă modernizarea ENET-ului va duce la scăderea facturilor şi au aflat cu stupoare de la viceprimarul PNL Tudorel Trofin că proiectul pe bani europeni nu asta şi-a propus, ci doar reducerea pierderilor şi servicii mai bune clienţilor, dar în niciun caz mai ieftine. Asta pentru că s-a aprobat un grafic privind preţul gigacaloriei, care numai în jos nu va merge de acum înainte. De asemenea, alţii au reclamat că tot mai mulţi oameni îşi montează boilere pentru apă caldă şi atunci, în vară, ENET-ul nu va mai fi deloc rentabil. Pus la zid, primarul Decebal Bacinschi a declarat că societatea de termoficare nu-i în grija lui şi că toate aceste probleme ar urma să-i fie transmise, într-o întalnire viitoare, chiar directorului ENET, liberalul Manole Merchea, cel care ar trebui să şi dea soluţii administratorilor de bloc.

Recapitalizarea ENET, pe lista investiţiilor lui Bacinschi

În ciuda faptului că a declarat oficial că ENET-ul nu e treaba sa, în bugetul din acest an, o alocare importantă de fonduri se va da tocmai către societatea de termoficare a municipiului. Potrivit declaraţiilor oferite de Carmen Grosu, Direcţia Economică a Primăriei Focşani, bugetul general consolidat este de 274 milioane lei, format 88% din bugetul local, 5% din sume ale instituţiilor finanţate din venituri proprii şi 7% din banii împrumutaţi de la CEC pentru reabilitarea reţelelor termice din oraş. Din totalul cheltuielilor din acest an, 34% din bani vor merge către proiectele finanţate din bani europeni. În 2014, municipalitatea va aloca o sumă de două ori mai mare decat cea de anul trecut pentru bursele elevilor. Astfel, potrivit graficului, 337 mii lei vor fi destinaţi copiilor preocupaţi de performanţă, în comparaţie cu 190 mii lei cat a dat CL în 2013. “Capitolul cel mai important în dezvoltarea unei comunităţi sunt investiţiile, pentru care s-au alocat 12 milioane lei, din care se vor acoperi investiţiile deja începute, aşa cum sunt lucrările la străzi, la reţeaua de termoficare, investiţii la reţeaua de alimentare cu apă şi canalizare în cartierele Laminorul şi Mandreşti, proiectele tehnice la Şcolile nr. 3 şi nr. 8, la Colegiul Unirea, Şcoala «Ştefan cel Mare», pentru iluminatul din Piaţa Unirii (n.r. 226 mii lei), reabilitarea cimitirelor din Focşani (480 mii lei) sau un proiect al Direcţiei de Dezvoltare, extinderea serelor (400 mii lei). Pentru majorarea capitalului social al ENET s-au alocat 3,5 milioane lei”, a spus Carmen Grosu.

Se termină banii europeni

Primarul Decebal Bacinschi a precizat că proiectul de buget se va vota în şedinţa ordinară a acestei luni, programată pe 30 ianuarie. La întrebarea consilierului municipal al PP-DD Aurel Bacu, cum arată bugetul lui 2014 în comparaţie cu cel din 2013, Grosu a replicat că cel actual este mai mic şi asta pentru că banii europeni sunt pe terminate, în acest program financiar. “Bugetul lui 2014 este mai mic decat în 2013 din cauza proiectelor cu finanţare europeană. În 2013 am avut varf de finanţare europeană (în special pentru proiectul de reabilitare a reţelelor termice), impozitele sunt estimate la nivelul anului trecut, potrivit legislaţiei, dar influenţa majoră vine din poziţia sumelor din fonduri europene”, a concluzionat Grosu. În completare, primarul Decebal Bacinschi a punctat că în acest an, dar şi în cel viitor vor continua lucrările de înlocuire a reţelelor de utilităţi, adăugand că este în pregătire un nou Plan Integrat de Dezvoltare Urbană pentru zona de Nord a Focşaniului, asemănător celui început în cartierele Sud, Laminorul şi Mandreşti, rămanand pentru reabilitare zonele centrală şi Bahne. (Iulia CREŢU)

Pe platforma web tv a ZdV puteţi urmări imagini de la întalnirea municipalităţii cu cetăţenii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
un cetatean, acum 3744 zile, 54 minute, 3 secunde
Cati bani a bagat primaria in ENET de la revolutie si pana astazi?Cred ca erau suficienti ca sa construiasca alta centrala si alta retea si tot ramaneau bani.Eu cred ca cel mai bine ar fi sa sprijine citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.