Economic

Obştile au blocat conturile ITRSV pentru datorii de 1,1 milioane euro

Gabriel Sava
22 ian 2014 6326 vizualizări
Suma reprezintă compensaţiile pe care statul roman le acordă proprietarilor de păduri aflate în zone protejate u la cererea mai multor obşti, prin executor judecătoresc, conturile instituţiei au fost blocate u instituţia nu poate achita în prezent nici măcar salariile angajaţilor u pentru aceste compensaţii, obştile au obţinut hotărari judecătoreşti definitive

Situaţie delicată pentru angajaţii Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vanătoare (ITRSV) Focşani care nu îşi vor putea încasa nici drepturile salariale iar activitatea riscă să fie blocată după ce conturile instituţiei au fost blocate la cererea unor executor judecătoreşti. Conform documentelor remise ITRSV Focşani, instituţia ar trebui să plătească la acest moment suma de 5,189 milioane lei echivalent a 1,15 milioane euro pentru compensaţii pe care mai multe obşti din judeţ le revendică pentru anii 2008-2013. Nu este pentru prima dată cand ITRSV Focşani se află în această situaţie după ce, anul trecut, tot printr-un titlu executoriu, autovehiculele instituţiei au fost sigilate şi indisponibilizate astfel preţ de cateva zile, în contul aceloraşi datorii. Atunci, situaţia s-a rezolvat după ce oficialii ITRSV au mers la Ministerul Mediului, în subordinea căruia se află, pentru a solicita rezolvarea situaţiei. Instituţia este de altfel prinsă la mijloc între ministerul căruia i se subordonează, Ministerul de Finanţe şi ANAF, care aprobă alocarea fondurilor şi obştile care deţin păduri în zone protejate, unde exploatarea masei lemnoase este interzisă sau limitată, conform normelor legale. De altfel, ieri, la documentarea acestui material, inspectorul şef al acestei instituţii, Alexandru Lefter, se afla la Bucureşti pentru a încerca remedierea situaţiei, mai ales că angajaţii săi riscă să nu îşi poată ridica drepturile salariale după ce mai mulţI executor judecătoreşti au solicitat blocarea conturilor ITRSV.

Datorii de milioane de euro pentru pădurile protejate

Prevederile legale interzic sau limitează exploatarea pădurilor în anumite zone, cum ar fi Parcul Natural Putna

Prevederea legală care a constituit punctul de plecare al acestei situaţii este un articol din Codul Silvic (Legea 46/2008), completat cu Normele Tehnice de aplicare prevăzute în HG 861/2009 şi legislaţia comunitară. Astfel, proprietarii de păduri aflate în zone protejate, cum ar fi Parcul Natural Putna, unde masa lemnoasă nu poate fi exploatată, ar fi trebuit să primească din partea statului o compensaţie anuală raportată la suprafaţa care se află în zonă protejată, conform articolului 97 din Codul Silvic care prevede “acordarea unor compensaţii reprezentand contravaloarea produselor pe care proprietarii nu le recoltează, datorită funcţiilor de protecţie stabilite prin amenajamente silvice care determină restricţii în recoltarea de masă lemnoasă”. În 2009 au fost aprobate şi normele tehnice de aplicare ale legii, prin HG 861/2009, care arăta la art 6 că toate formele de sprijin prevăzute în art 97 din Codul Silvic “se vor finanţa numai după primirea decizie favorabile a Comisiei Europene privind ajutoarele de stat”. Care a venit, fiind prevăzută în legislaţia comunitară însă cu un plafon maxim de acordare de pană la 285 milioane lei şi în condiţii stricte, respectiv încadrarea în cadrul reţelei ecologice europene Natura 2000 din Romania. Pe baza legislaţiei incomplete, de-a lungul timpului, obştile care au în componentă astfel de păduri, precum Obştea de Moşneni Tulnici, Obştea Coza Tulnici, Obştea Condratu- Vizantea, cele din Negrileşti Podu Nărujei sau Hăulişca au întocmit situaţii contabile cu suma pe care urmau să o primească, fără însă ca aceste sume să fie vreodată alocate în bugetul ITRSV. Astfel, începand cu anul 2012, obştile cu pricina au acţionat în judecată, au obţinut recunoaşterea sumelor şi a mai multor titluri executorii prin care proprietarii de păduri urmau să primească aceste compensaţii. La momentul de faţă, cele mai mari sume de încasat, conform titlurilor executorii emise şi comunicate către ITRSV, le au de încasat Obştea de Moşneni Tulnici, pentru perioada 2010- 2011, cu suma de aproape 2,3 milioane lei, Obştea Negrileşti, cu peste 580.000 lei (pentru perioada 2008-2009 şi cea de la Hăulişca, cu peste 460.000 lei.

“Nu s-au alocat bani pentru aceste compensaţii”

O spun reprezentanţii ITRSV Focşani care au încercat să rezolve problema alocării acestor fonduri. În ciuda unei stufoase corespondenţe cu ministerul de resort, derulată de mai bine de un an, aplicarea legii privitoare la aceste compensaţii s-a făcut doar pe hartie. “Sunt şase titluri executorii care ne-au fost comunicate la acest moment, în valoare de 5,189 milioane lei care au dus şi la înfiinţarea acestor popriri pe conturile instituţiei”, ne-a declarat inspectorul şef adjunct economic al ITRSV, Georgeta Manea. Culmea este că, aşa cum susţin reprezentanţii ITRSV, poprirea şi blocarea conturilor instituţiei unde sunt livrate şi drepturile salariale ale angajaţilor, contravine Legii 500/2002 a finanţelor publice, lucru care ar trebui să fie ştiut de executorii care au solicitat executarea creanţelor. Trebuie spus că o situaţie similară a fost întalnită şi anul trecut, cand mai multe autovehicule ale instituţiei au fost blocate, fiind sigilate de un executor judecătoresc şi indisponibilizate zile bune. Pană la remedierea acestei situaţii, obştile în cauză aşteaptă executarea creanţelor recunoscute prin hotărari judecătoreşti definitive, în timp ce reprezentanţii ITRSV încearcă să iasă din această poveste, fiind doar reprezentanţii în teritoriu ai Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice. (Gabriel SAVA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
aura, acum 3744 zile, 15 ore, 38 minute, 45 secunde
Asadar alte miliarde care intra in conturile obstii Tulnici deci in buzunarele oltenilor si sletcii lui de pedelisti
steluta, acum 3745 zile, 11 ore, 42 minute, 45 secunde
Inca o institutie a statului care papa banii publici de pomana.Astia de ITSRV sunt cei care acopera toate ilegalitatile ocoalelor silvice in materie de furtul lemnelor si braconarea vanatului.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.