Economic

Fiscul a împărţit banii de la buget localităţilor din Vrancea

Mihai Boicu
20 ian 2014 3195 vizualizări
Cele 73 de unităţi administrativ teritoriale din Vrance au primit 186,3 milioane lei pentru cheltuielile descentralizate, din care 146 milioane de lei sunt pentru învăţămant u fondurile sunt mai mici cu 32 milioane lei faţă de 2013 u dintre oraşe, Focşaniul a primit cei mai mulţi bani, iar din rural comuna Vidra are cel mai mare buget

Administraţia Judeţeană Finanţelor Publice (AJFP) a finalizat împărţirea sumelor repartizate prin Legea bugetului localităţilor din Vrancea. “Am avut o întalnire cu conducerea Finanţelor, în care ni s-au explicat formula de calcul prin care se împart banii. Urmează să se stabilească sumele pentru cheltuielile de personal, după care putem să aprobăm bugetele”, a declarat Vasile Vatră, preşedintele filialei Vrancea a Asociaţiei Comunelor din Romania. După cum arată datele publicate de Finanţe, cei mai mulţi bani repartizaţi localităţilor sunt destinaţi finanţării învăţămantului preuniversitar de stat. La nivel de judeţ, suma totală primită de judeţ este de 186,3 milioane lei, din care nu mai puţin de 146 de milioane de lei sunt pentru învăţămant. Tot pentru personalul de învăţămant a fost repartizată suma de 15,3 milioane lei, pentru drepturile caştigate în instanţă. Însoţitorii persoanelor cu handicap vor primi 22,6 milioane lei în total. Pentru alte cheltuieli descentralizate suma este de 2,2 milioane lei. Localitatea din rural care a primit fonduri este Vidra, cu 4,8 milioane lei, din care peste 4 milioane lei merg la învăţămant. Focşaniul are un buget de 61,8 milioane lei, din care 51,2 milioane lei merg la învăţămant, iar 5,8 milioane lei pentru drepturile caştigate în instanţă de cadrele didactice. Asistenţii persoanelor cu handicap au primit 4,6 milioane lei. Adjudul a primit 11,3 milioane lei, din care 9,4 milioane lei la învăţămant. La Mărăşeşti fondurile repartizate din bugetul pe acest an se ridică la 5,8 milioane lei, din care 4,8 milioane lei sunt destinaţi sistemului de învăţămant. Odobeştiul a primit 5,2 milioane lei, din care 4,3 milioane lei la învăţămant, iar Panciul 5,5 milioane lei, sumă din care învăţămantul are 4,2 milioane lei.


Banii luaţi de la asistenţi s-au dus la învăţămant

Bugetul repartizat judeţului a scăzut în acest an în comparaţie cu anul trecut de la 312,4 milioane lei la 276,6 milioane lei. La finanţarea cheltuielilor descentralizate Guvernul a tăiat 32 de milioane lei din suma de 218,3 milioane lei alocată în 2013. Pentru învăţămant cheltuielile au crescut însă şi s-au dat 146 milioane lei faţă de 143,8 milioane lei anul trecut, în timp ce sumele destinate plăţii drepturilor salariale caştigate în instanţă aproape s-au dublat. Scăderea fondurilor este cauzată de tăierea drastică a bugetului destinat plăţii asistenţilor persoanelor cu handicap, aici unde primarii au fost puşi să acopere o parte din cheltuieli. Dacă anul trecut, pentru aceştia s-au acordat 64 milioane lei, în acest an sumele prevăzute sunt de 22,8 milioane lei. Sumele din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale s-au diminuat de la 43,4 milioane lei la 42 milioane lei, iar la sistemul de protecţie a copilului s-a înregistrat o scădere de la 12,9 milioane lei la 11,3 milioane lei. De asemenea, actuala putere a scăzut şi fondurile pentru infrastructura rutieră de la 7 milioane lei la 6,9 milioane lei, sumă insuficientă pentru a continua lucrărilor începute.  Consiliul Judeţean a repartizat recent 16,2 milioane lei localităţilor din Vrancea, iar prin intermediul Finanţelor s-au dat 36,7 milioane lei. Suma este mai mare decat în 2013, întrucat gradul de colectare a taxelor şi impozitelor locale a crescut în comparaţie cu anul electoral 2013, cand primarii nu au pus tunurile pe vrancenii cu datorii. (M. BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.