Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE:Economia va urca anul acesta cu 2,5%

Ziarul de Vrancea
15 ian 2014 3114 vizualizări
Creşterea este prognozată de către Banca Mondială u principalul pericol este reducerea fluxurilor de capital externe

Banca Mondială anticipează pentru acest an o creştere de 2,5% a economiei Romaniei, similară cu cea estimată pentru 2013, indicatorul urmand să accelereze uşor anul viitor, la 2,7%, potrivit Prognozei Economice Globale a instituţiei financiare internaţionale. Banca Mondială a îmbunătăţit astfel estimările pentru 2013 şi 2014 în cazul Romaniei faţă de ediţia de anul trecut a raportului, dar a redus creşterea economică previzionată pentru anul viitor. Astfel, BM anticipa anul trecut pentru Romania o creştere economică de 1,6% în 2013, 2,2% în 2014, respectiv 3% în 2015. Ministrul Bugetului, Liviu Voinea, a declarat marţi că anul trecut creşterea economică a Romaniei a fost probabil "mai aproape" de 3%, peste estimarea Guvernului, ca urmare a recuperării consumului în trimestrul al patrulea. Economia a crescut cu 4,1% în trimestrul al treilea, cel mai rapid avans din ultimii doi ani, susţinută de exporturi şi recolta agricolă bună.  Premierul Victor Ponta a declarat, săptămana trecută, că Romania a încheiat anul 2013 cu un deficit bugetar de 2,5% din PIB şi o creştere economică de 2,7%, mai mare decat cea prognozată. Pentru anul trecut, Guvernul, FMI şi Comisia Europeană au anticipat o creştere economică de 2,2%, faţă de o prognoză iniţială mai precaută, de 1,6%. Pentru acest an, Guvernul şi instituţiile financiare internaţionale anticipează o creştere de 2,1-2,2% a PIB. Romania are în derulare un acord în valoare de 4 miliarde de euro cu FMI şi Uniunea Europeană, din care nu intenţionează însă să acceseze fonduri. Scopul acordului este de a proteja Romania de eventuale şocuri pe pieţele financiare şi de a ajuta la reducerea costurilor de finanţare. Banca Mondială avertizează, în Prognoza Economică Mondială pentru 2014, că reducerea abruptă a programelor de lichiditate derulate de băncile centrale din statele dezvoltate ar putea genera şocuri pentru economiile emergente, îndeosebi în ceea ce priveşte o posibilă contracţie puternică a fluxurilor de capital. BM avertizează că fluxurile de capital către pieţele emergente ar putea coborî cu pană la 80% într-o astfel de situaţie, afectand semnificativ creşterea economică şi generand crize financiare în unele ţări. Astfel, statele cu economii emergente sunt vulnerabile la efectele adverse ale modificărilor de politică monetară adoptate de Rezerva Federală a SUA, consideră economiştii BM. Rezerva Federală, cea mai puternică bancă centrală din lume, a anunţat în luna decembrie reducerea programului de stimulare monetară a economiei prin achiziţia de obligaţiuni de pe piaţa secundară, de la 85 miliarde de dolari pe lună la 75 miliarde de dolari pe lună, începand din ianuarie. Oficialii băncii centrale americane au remarcat că eficacitatea programului a scăzut odată cu accelerea revenirii economice şi cu scăderea şomajului.

Fondul Proprietatea a făcut 682,15 milioane lei profit

Fondul Proprietatea (FP) a încheiat anul trecut un cu profit de 682,15 milioane lei, cu 20,3% mai mare faţă de rezultatul înregistrat pentru anul 2012, susţinut de vanzarea participaţiei la Transgaz. Astfel, caştigul depăşeşte cu mult profitul estimat în octombrie pentru 2013, la 502,25 milioane lei. Fondul Proprietatea a vandut însă în decembrie întreg pachetul de 15% din acţiunile Transgaz pentru 303,4 milioane de lei (172 lei/acţiune). Decizia a venit în contextul obţinerii de bani pentru finanţarea programelor de răscumpărare de acţiuni. La finalul lunii decembrie 2012, Fondul Proprietatea a raportat un profit de 566,98 milioane lei. Activul net al Fondului a crescut foarte uşor, cu 0,23% anul trecut, la 15,01 miliarde de lei, de la 14,97 miliarde lei în decembrie 2012. La finele lunii decembrie, Fondul avea investiţii în titluri de stat de 213,63milioane lei, cu 53% mici față de plasamentele de la sfarşitul anului precedent, de 454,73 milioane lei. În acelaşi timp, sumele din depozitele bancare au coborat cu 26,8%, de la 317,3 milioane lei la 232,11 milioane lei. Acţiunile deţinute la companii din Romania reprezintă 98,92% din activul net, diferenţa de 1,08% fiind reprezentată de participaţii la societăţi listate în Austria. În funcţie de sectoare, "petrol & gaze" avea cea mai mare pondere la finalul lunii decembrie, de 41,88%, segmentul "utilităţi electricitate: producţie" acoperă 23,56%, iar "utilităţi electricitate & gaz: transport, distribuţie, furnizare" are o pondere de 21,33%. Participaţiile la bănci reprezintă 2,92%. Participaţia la OMV Petrom (SNP) a rămas cu cea mai mare pondere în activ, de 32,56%, fiind urmată de deținerea la Hidroelectrica, care acoperă 13,36% din total. Fondul Proprietatea este o societate de investiţii de tip închis, înfiinţată în 2005 pentru despăgubirea persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură.

Calendarul investiţiilor chineze va fi elaborat săptămana viitoare

Premierul Victor Ponta a anunţat că, săptămana viitoare, Executivul va începe redactarea unui calendar al implementării proiectelor de investiţii convenite cu Guvernul Chinei în luna noiembrie, cu prilejul summit-ului China - Europa Centrală şi de Est. "Săptămana viitoare începem să scriem calendarul pentru proiectele pe care le-am semnat cu investiţiile din China, energie, transporturi, IT, agricultură. Deci, a trecut anul nou romanesc, anul nou chinezesc o să vină acum, repede, dar trebuie ca tot ceea ce am semnat să şi facem", a spus Ponta la începutul şedinţei de guvern. Premierul anunţase anterior că evoluţia proiectelor semnate cu China va fi analizată într-o şedinţă de guvern, în ianuarie. "E foarte important ce urmează. Am semnat documente, am pornit lucruri importante. Ne dau, dar nu ne bagă-n traistă, motiv pentru care - acum e decembrie - în ianuarie, la un moment dat, în cursul unei şedinţe de guvern, vreau să facem o şedinţă separată, cum se implementează proiectele pe care le-am semnat, care merg bine, care s-au blocat, ca să le deblocăm, ce reuşim să realizăm din intenţiile bune şi din proiectele demarate, acela va fi într-adevăr lucrul care contează", a spus Ponta anul trecut, în prima şedinţa de guvern desfăşurată după Forumul economic China-Europa Centrală şi de Est, precum şi după întalnirile bilaterale avute cu premierul Li Keqiang. Romania şi China au semnat acorduri de colaborare pentru înfiinţarea în comun a unui parc tehnologic şi reluarea exportului de bovine pentru reproducţie şi carne de porc către China, dar şi mai multe documente de colaborare în energie, inclusiv în domeniul nuclear şi termoelectric.

Numărul de conturi romaneşti din Facebook a atins 7 milioane

Numărul de conturi romaneşti din reţeaua Facebook a atins 7 milioane, în creştere cu 25% faţă de ianuarie 2013, din care 1,4 milioane aparţin utilizatorilor din Bucureşti, potrivit Facebrands.ro, serviciul de monitorizare a paginilor romaneşti create pe reţeaua socială. "Facebrands.ro şi Facebrands PRO, serviciile de monitorizare şi analiză a activităţii pe Facebook în Romania, au întregistrat miercuri cifra de 7.000.000 utilizatori romani de Facebook. Numărul de utilizatori romani ai Facebook a crescut în anul 2013 cu 25%, creştere apropiată faţă de 2012, cand a atins 27%, în timp ce în 2011 numărul lor a urcat cu 83%", se arată într-un comunicat al Facebrands.ro. Din cei 7 milioane, aproape 94% şi-au setat oraşul în profilul paginii. Capitala are cei mai mulţi utilizatori ai reţelei Facebook în Romania, 1,43 milioane, însă cifra lor reprezintă doar 21,9% din totalul utilizatorilor care şi-au setat orasul în profil, faţă de 25,7% în urmă cu un an (1,29 milioane în ianuarie 2013, 25,7% din total), urmată de Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara şi Constanţa, care au acum peste 200.000 utilizatori. Alte 9 oraşe au peste 100.000 de utilizatori de Facebook, respectiv Craiova, Braşov, Galaţi, Ploieşti, Oradea, Arad, Bacău, Piteşti şi Sibiu. Printre oraşele care au crescut cel mai mult ca număr de utilizatori de Facebook se numără Cluj-Napoca, Iaşi şi Constanţa. Facebrands.ro este serviciul de monitorizare a paginilor romaneşti create pe reţeaua sociala Facebook, lansat la începutul anului 2011 de Standout şi Byte Flux.


Locomotiva Europei merge cu motoarele subturate

Germaniei, cea mai mare economie europeană, a înregistrat anul trecut o creştere de 0,4% a Produsului Intern Brut (PIB), uşor sub estimările analiştilor din piaţa financiară, faţă de un avans de 0,7% în 2012. În pofida încetinirii creşterii economice, guvernul de la Berlin a limitat deficitul bugetar la 0,1% din PIB. Media estimărilor analiştilor contactaţi de Bloomberg indica o creştere economică de 0,5%. Germania este motorul de creştere economică al Europei şi a contribuit semnificativ anul trecut la ieşirea zonei euro din recesiune. şomajul din zona euro este încă la cote record, iar creditarea continuă să scadă. Banca Centrală Europeană (BCE) a redus la finele anului trecut cu un sfert de punct procentual dobanda de politică monetară, la un nou minim istoric, de 0,25%. Preşedintele BCE, Mario Draghi a declarat săptămana trecută că există încă riscuri de încetinire a creşterii economice în zona euro. Banca naţională a Germaniei a prognoza în luna decembrie o creştere economică de 1,7% pentru 2014 şi 2% în 2015, subliniind că şomajul este la un nivel scăzut, iar rata de creştere a salariilor revine la normalitate.

Hollande promite reducerea taxelor pe muncă

Preşedintele francez Francois Hollande va încerca să revigoreze economia prin reducerea taxelor pe forţa de muncă plătite de companii, cu un impact total de 30 miliarde euro, şi a promis că va încerca să scadă taxa pe profit, să amelioreze birocraţia şi să relaxeze reglementările pe piaţa muncii. Hollande a anunţat măsurile într-o conferinţă de presă în timpul căreia a evitat să răspundă la întrebări legate de relaţia amoroasă pe care ar avea-o cu o actriţă, notează Financial Times (FT). Aflat în criză de popularitate, preşedintele francez încearcă să revigoreze economia aflată în stagnare şi să reducă şomajul ridicat, să consolideze finanţele publice, aflate într-o situaţie precară, şi să majoreze competitivitatea economică a Franţei. Holllande a subliniat că măsurile fiscale anunţate nu reprezintă o schimbare politicilor economice la mijlocul mandatului său, ci o accelerare a reformelor. "Este imperativ ca Franţa să redea puterea economiei sale. Nu este timp de pierdut. Franţa trebuie să-şi revină pentru a-şi păstra influenţa în lume şi în Europa", a declarat preşedintele. El a reiterat ţinta de reducere a cheltuielilor publice pentru acest an cu 15 miliarde euro, urmate de tăieri de 50 miliarde euro în următorii trei ani. Promisiunea privind reducerea taxelor pe muncă plătite de angajatori cu 30 miliarde euro reprezintă o scădere de 5,4% a costului muncii.

GM anunţă dividende pentru prima dată de la criză

General Motors (GM) a anunţat că va plăti un dividend de 30 de cenţi pe acţiune aferent celui de-al patrulea trimestru al anului trecut, pentru prima dată în ultimii cinci ani, după ce compania s-a prăbuşit în urma crizei financiare, a fost salvată cu bani publici şi a reuşit o revenire rapidă. GM a fost restructurată în anul 2009 cu finanţare de la guvernul SUA, în timpul unui faliment de scurtă durată. Compania este pe profit de patru ani consecutivi, beneficiind alături de ceilalţi producători auto din Statele Unite de pe urma revenirii economiei. De asemenea, GM s-a impus în ultimii ani drept unul dintre cei mai mari producători auto străini din China, cea mai mare piaţă din lume după numărul de autovehicule vandute, aflat în continuă creştere. "Situaţia financiară solidă, lichiditatea semnificativă, profiturile consistente şi fluxul solid de numerar asigură fundaţia unui dividend continuu", a declarat directorul financiar al GM, Dan Ammann, într-un comunicat preluat de Bloomberg. Ammann preia miercuri funcţia de preşedinte al GM, fiind înlocuit în fotoliul de CFO de Chuck Stevens. Dividendul va fi plătit la 28 martie către toţi acţionarii care vor fi înregistraţi pană la 18 martie, potrivit companiei,


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.