Painea nu mai are coloranţi, dar nici limită de greutate
Acestea au fost introduse anul trecut prin Ordinul 392/2013 al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, care se aplică începand de ieri, act normativ care anulează Ordinul 165/2011. Dacă pană acum se interzicea comercializarea painii cu o masă netă mai mică de 300 de grame, iar gramajul putea creşte doar cu cate 100 de grame, acum aceste limite nu mai există. Pragurile au fost introduse pentru ca producătorii să nu mai vandă paine cu un gramaj mai mic, dar cu volumul la fel de mare ca al unei paini mai grele. De asemenea, prin Ordinul 392/2013 s-a introdus obligativitatea înscrierii pe etichetele produselor de panificaţie a preţului de vanzare cu amanutul, dar şi a preţului pe unitatea de măsură (lei/kg). Această condiţie este contestată de cei din panificaţie, care atrag atenţia că preţul de vanzare la raft depinde de comercianţi, întrucat producătorii care îşi vand singuri painea reprezintă doar o mică parte din piaţă. Ordinul 392/2013 interzice în mod explicit comercializarea produselor de panificaţie cu coloranţi. Excepţia o reprezintă colorantul caramel E 150 care poate fi folosit la painea de malţ. (M. B.)