Economic

A fost aprobată declaraţia privind TVA la încasare

Mihai Boicu
7 ian 2014 966 vizualizări
Sistemul TVA la încasare a devenit opţional de la începutul acestui an u firmele care nu au depăşit anul trecut cifra de afaceri de 2,25 milioane lei pot opta pentru acest sistem pană la 25 ianuarie

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a aprobat modelul şi conţinutul formularului 097 “Notificare privind aplicarea/încetarea aplicării sistemului TVA la încasare”. “Întrucat prin Orodonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 11/2013 pentru reglementarea unor măsuri fiscale şi pentru modificarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial al Romaniei nr. 809 din 19 decembrie 2013, au fost modificate dispoziţiile Codului Fiscal privind sistemul TVA la încasare, iar potrivit noilor reglementări sistemul TVA la încasare devine, începand cu data de 1 ianuarie 2014 opţional, iar exigibilitatea taxei se amană pană la data încasării contravalorii integrale sau parţiale a livrării de bunuri sau a prestării de servicii, în condiţiile prevăzute de lege, în cazul persoanelor impozabile care optează pentru aplicarea acestui sistem a fost necesară modificarea formularului de notificare (formular 097) prin care persoanele impozabile înştiinţează organul fiscal cu privire la aplicarea sistemului TVA la încasare sau cu privire la încetarea aplicării acestuia”, se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice. Formularul 097 se depune la Finanţe pană la data de 25 ianuarie, inclusiv, de către persoanele impozabile care au realizat anul trecut o cifră de afaceri de pană la 2,25 milioane lei şi care nu au aplicat sistemul TVA la încasare în anul precedent, cu condiţia ca la data exercitării opţiunii să nu fi depăşit plafonul pentru anul în curs. Acest formular se depune şi pentru intrarea, prin opţiune, în sistem, începand cu data înregistrării în scopuri de TVA, de către persoanele impozabile care se înregistrează în scopuri de TVA în cursul anului. Firmele care au depăşit plafonul de 2,25 milioane lei pană la data de 25 a lunii următoare perioadei fiscale în care a fost depăşit plafonul trebuie să anunţe, de asemenea, Finanţele Publice. Persoanele impozabile care doresc să renunţe la sistemul TVA la încasare pot face acest lucru între data de 1 şi 25 a fiecărei luni, cu condiţia să nu depăşească în cursul unui an plafonul de 2,25 milioane lei. De menţionat că persoanele impozabile nu pot renunţa la aplicarea sistemului TVA la încasare în primul an în care au optat pentru aplicarea sistemului. Prin excepţie, persoanele impozabile care la data de 1 ianuarie 2014 aplică sistemul TVA la încasare pot solicita oricand în cursul anului 2014 încetarea aplicării sistemului, anul 2014 nefiind considerat primul an în care au optat pentru aplicarea sistemului. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.