Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Iată ce au făcut fondurile de pensii cu banii voştri!

Ziarul de Vrancea
6 ian 2014 1229 vizualizări
Fondurile de pensii au avut un randament de 11,75% în 2013, iar activele au depăşit 3 miliarde de euro

Fondurile de pensii obligatorii (Pilonul II) au înregistrat anul trecut un randament mediu de 11,75%, cel mai bun din ultimii trei ani, şi au ajuns la active nete totale de 13,94 miliarde de lei (3,1 miliarde de euro) în decembrie 2013, potrivit datelor asociaţiei de profil (APAPR). La nivelul anului 2012, randamentul mediu a atins 10,5%, iar activele nete cumulau 9,64 miliarde de lei (2,18 miliarde de euro). "Cele opt fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) au ajuns la sfarşitul anului 2013 la un număr total de şase milioane de participanţi, în beneficiul cărora administrau active nete în valoare totală de 13,94 miliarde de lei (3,1 miliarde de euro). În 2013, randamentul mediu obţinut de toate aceste fonduri de pensii private obligatorii a fost de 11,75%, cea mai bună valoare din ultimii trei ani", se arată într-un comunicat al Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR). În cursul anului trecut, activele administrate de fondurile de pensii de Pilon II au crescut cu aproape 45%, evoluţie peste aşteptările industriei, se spune în comunicat, determinată în principal de rezultatele investiţionale foarte bune. "Dacă în ianuarie 2013 APAPR estima active nete de peste 13 miliarde de lei la finele anului, statistica arată acum active nete de peste 13,9 miliarde de lei în conturile participanţilor la sistem", se arată în comunicat. De la lansare (mai 2008) şi pană în prezent, fondurile de pensii obligatorii au primit în administrare contribuţii brute totale în sumă de 11,3 miliarde de lei şi au adăugat, prin activitatea investiţională, caştiguri nete în cuantum de circa 2,6 miliarde de lei "Din punct de vedere al performanţelor investiţionale, fondurile de pensii private obligatorii au realizat, de la lansarea lor în luna mai 2008 şi pană în prezent, un randament mediu anualizat de 11,5%, excepţional pentru profilul de risc redus specific acestor fonduri, în Romania şi în lume", se spune în comunicat. Potrivit APAPR, fondurile de pensii private şi-au majorat semnificativ rolul în economia reală, crescand alocările investiţionale în acţiuni şi contribuind la dezvoltarea pieţei de capital. În prezent, fondurile de Pilon II au deţineri de peste două miliarde de lei în acţiuni ale societăţilor listate la Bursa de Valori Bucureşti.  Pe total, fondurile de pensii private de Pilon II investesc în Romania circa 95% din toate activele lor. Primele contribuţii la Pilonul II au fost virate în mai 2008. În prezent, cota de contribuţie virată către Pilonul II este de 4% din veniturile brute ale participanţilor, dar ea va creşte la 4,5% începand cu luna martie şi treptat pană la 6%, potrivit legislaţiei în vigoare. Activele nete ale fondurilor de pensii reprezintă bani asupra cărora participanţii au drept deplin de proprietate.

Soarta Carrefour va fi decisă peste o săptămană

Cererea de suspendare a deciziei de intrare în insolvenţă a Carrefour va fi analizată în 15 ianuarie

Solicitarea de suspendare a hotărarii de intrare în insolvenţă a Carrefour va fi analizată în 15 ianuarie de Tribunalul Bucureşti, după ce avocaţii retailerului au depus cererea la finele anului trecut. În luna decembrie, Tribunalul Bucureşti a aprobat cererea de intrare în insolvenţă a Carrefour Romania, compania care administrează reţeaua locală omonimă de hipermarketuri, la cererea unui furnizor, decizia fiind publicată pe siteul Tribunalului Bucureşti. Procedura de insolvenţă a fost cerută de compania GSL Logistic, un distribuitor de scutece şi accesorii pentru copii si adulţi din Bucureşti, care, potrivit unor surse citate de ZF, avea de încasat de la Carrefour Romania datorii în valoare de circa 800.000 de lei (170.000 de euro). La cererea avocaţilor, Carrefour a achitat datoria şi a cerut suspendarea hotărarii de intrare în insolvenţă. "Carrefour Romania SA consideră ca această hotărîre este netemeinică, întrucat situaţia financiară a Carrefour Romania SA este extrem de solidă, iar pretinsa creanţă a societăţii comerciale care a declanşat această procedură judiciară a fost deja achitată, cererea sa fiind lipsită de obiect. Avocaţii noştri au fost mandataţi să iniţieze toate demersurile legale care se impun pentru atacarea acestei hotărari care încă nu a fost comunicată oficial societăţii noastre. Informăm pe această cale toţi partenerii noştri (furnizori, clienţi, consumatori) că activitatea Carrefour Romania SA se desfăşoară în condiţii normale, societatea urmand a-şi respecta toate obligaţiile, potrivit contractelor încheiate", porivit unui comunicat al Carrefour Romania transmis la finele anului trecut. Retailerul este reprezentat în instanţă de casa de avocatură ţuca Zbarcea & Asociaţii. GSL Logistic, o companie cu 8 angajaţi, a avut în 2012 o cifră de afaceri de 1,7 milioane de lei, în scădere cu 15% faţă de anul precedent, şi un profit de 12.800 de lei, conform datelor publicate de Ministerul de Finanţe. Carrefour Romania, parte a grupului francez Carrefour, operează patru formate de magazine, cu un total de 160 unităţi, dintre care 25 hipermarketuri Carrefour, 78 supermarketuri Market, 56 magazine de proximitate Express şi un magazin online. Compania a avut anul trecut pe piaţa romanească vanzări de 986 milioane euro, fără TVA, în creştere cu 3% faţă de 2011, şi un profit de 23 milioane euro.

Automobilele "smart", vedetele momentului

Automobilul "smart" pare să fie principala atracţie a CES 2014, cea mai mare expoziţie de produse digitale, care aduce, ca în fiecare an, televizoare mai mari şi mai performante, gadget-uri şi accesorii inovatoare sau pur şi simplu excentrice şi diverse modele de drone destinate publicului larg. Consumer Electronics Show (CES), care se va desfăşura în perioada 7-10 ianuarie la Las Vegas, reuneşte peste 20.000 de produse sau tehnologii prezentate înpremieră către aproximativ 150.000 de vizitatori avizaţi, din industria IT sau presa de profil. Dacă expoziţia de anul trecut a fost dominată de televizoarele cu rezoluţie "Ultra HD" (4K sau UHD) şi de electrocasnicele cu WiFi, CES 2014 aduce în prim plan automobilul viitorului, conectat la internet şi capabil să ruleze aplicaţii software asemenea unui smartphone. General Motors a anunţat la CES că toate modelele Chevrolet de anul viitor vor fi disponibile cu conexiune de date 4G/LTE şi magazin de aplicaţii, ca opţiuni. Cu aşa-numitul Chevrolet AppShop, compania a subliniat că nu are de gand să transforme automobilul într-un smartphone pe patru roţi, ci vizează promovarea unor aplicaţii software utile la drum, fie conducătorului auto, fie pasagerilor. GM a dat ca exemplu aplicaţii meteo, de radio sau un software care prezintă în detaliu starea automobilului şi permite programarea rapidă a unei vizite la service. În acelaşi timp, Google a lansat un parteneriat cu General Motors, Audi, Honda, Hyundai şi producătorul de cipuri grafice Nvidia pentru introducerea sistemului de operare Android în automobil încă din acest an. Aşa-numita Open Auto Alliance vizează să aducă în maşină o gamă largă de aplicaţii Android, pe o platformă software omogenă, uşor de utilizat. Participarea GM şi Volkswagen, proprietarul Audi, la acest proiect subliniază importanţa evoluţiei automobilului în era digitală, iar investiţiile masive din trecut ale Google în tehnologii care permit funcţionarea autonomă a maşinii ar putea da roade în eventuale aplicaţii pentru noua platformă.

Ponta îi pasează cartoful fierbinte de la CEC lui Chiţoiu

întrebat dacă se impune schimbarea conducerii CEC premierul a spus că decizia este a ministrului de Finanţe

Premierul Victor Ponta a fost întrebat, luni, dacă se impune schimbarea conducerii CEC, în contextul legat de acordarea unui credit unui membru al familiei Băsescu, el precizand că decizia îi aparţine ministrului de Finanţe, Daniel Chiţoiu, şi că va susţine "propunerea" acestuia. "Este decizia domnului Chiţoiu. Ministrul de Finanţe este cel care poate să ia o asemenea decizie şi, evident, propunerea domniei sale o voi susţine", a spus Ponta. El a arătat că din datele puse la dispoziţie de către comisia senatorială a reieşit că nimeni, în afară de preşedintele Traian Băsescu, nu a beneficiat în Romania, cu atat mai puţin de la o bancă de stat, cum este CEC, de un asemenea credit. "Deci este un credit pentru o singură persoană", a spus Ponta. Raportul comisiei senatoriale de buget privind activitatea CEC Bank a fost depus, în 18 decembrie, la Biroul Permanent al Senatului, documentul nefiind dat publicităţii. Preşedintele Comisiei de buget din Senat, care a făcut ancheta privind activitatea CEC Bank, a declarat, atunci, despre creditul luat de Ioana Băsescu, că a respectat procedurile bancare, dar că poate fi discutat la nivel de moralitate. Întrebat dacă în urma anchetei se poate spune că fiica preşedintelui, Ioana Băsescu, a luat un credit preferenţial de la CEC, Cosmin Nicula a declarat că acest lucru poate fi discutat la nivel de moralitate. "În rest, acel contract a fost luat în condiţii de respectare a procedurilor bancare, discuţiile politice pot duce în direcţia de moralitate", a comentat Cosmin Nicula.

Nemţii sunt somaţi să consume mai mult

Guvernul Statelor Unite consideră că Germania ar trebui să consume mai mult şi să accelereze proiectul uniunii bancare din zona euro, poziţie care va fi reiterată în următoarele zile cu ocazia unei vizite la Berlin a secretarului general al Trezoreriei SUA, Jack Lew, potrivit Financial Times. Lew se va întalni în următoarele zile la Berlin cu ministrul german al Finanţelor, Wolfgang Schäuble, în timpul unui turneu de trei zile în Europa, timp în care oficialul american se va opri şi la Paris şi Lisabona. În urmă cu două luni, Trezoreria SUA denunţa Germania într-un raport pentru excedentul uriaş de cont curent, considerand că dezechilibrul dintre exporturile şi importurile cele mai mari economii europene favorizează deflaţia în Europa şi la nivel global. O sursă oficială americană a sugerat pentru FT că guvernul american continuă să vadă modelul economic german drept o problemă. "Credem că creşterea slabă a cererii interne din Germania a împiedicat o ajustare mai puternică, mai echilibrată în raport cu zona euro şi cu creşterea economică globală în ansamblu", a afirmat pentru FT oficialul SUA. Sursa citată a subliniat că executivul UE, Comisia Europeană, a reclamat probleme similare cu politica economică a celei mai mari economii din UE. Germania a contestat ferm opinia Trezoreriei SUA, considerand că nu este necesară corectarea vreunui dezehilibru, iar excedentul de cont curent nu reprezintă un motiv de îngrijorare pentru guvernul de la Berlin, pentru zona euro sau pentru economia globală.

Guvernul se pregăteşte pentru un împrumut masiv

Romania ar fi angajat grupurile bancare BNP Paribas, Citigroup şi JP Morgan pentru a fi aranjorii unei emisiuni de obligaţiuni pe piaţa internaţională, au declarat surse din piaţa financiară pentru Reuters. Băncile au refuzat să comenteze. Este încă incert dacă Romania va emite obligaţiuni denominate în euro sau în dolari, însă o sursă apropiată planurilor autorităţilor romane a declarat în decembrie pentru Reuters că a emis o cerere de ofertă pentru noi eurobonduri denominate în dolari. Cea mai recentă ieşire pe pieţele externe a avut loc în luna octombrie, cand Romania a împrumutat 500 milioane de euro printr-o emisiune de obligaţiuni denominate în euro. Guvernul a anunţat, la sfarşitul lunii noiembrie că plafonul maxim al emisiunilor de titluri de stat pe pieţele externe Medium Term Notes (MTN), aprobat în 2010 pentru trei ani, a fost aproape dublat, de la 8 miliarde euro la 15 miliarde euro, şi extins astfel încat să acopere şi perioada următorilor trei ani, respectiv 2014-2016. Executivul arată că, astfel, va fi acoperit necesarul brut de finanţare prin emisiuni de titluri pe pieţele internaţionale de capital pentru perioada 2014-2016. Programul de emisiuni MTN pe piaţa internaţională a fost aprobat în 2010 pentru o perioadă de trei ani şi cu un plafon maxim de 7 miliarde euro. În luna iunie, plafonul maxim a fost suplimentat de Guvern cu 1 miliard euro, la un total de 8 miliarde euro, pentru a acoperi necesarul de finanţare pe anul 2012.

Bancherul Madoff încă face victime în SUA

JPMorgan Chase, cea mai mare bancă americană după active, va plăti guvernului SUA o amendă de peste 2 miliarde de dolari pentru că nu a raportat autorităţilor informaţii privind frauda masivă pentru care a fost condamnat fostul bancher Bernard Madoff, potrivit Wall Street Journal (WSJ). Amenda ar putea fi anunţată în următoarele zile de autorităţile americane, au declarat pentru WSJ surse apropiate discuţiilor. Cea mai mare parte din fonduri urmează să fie distribuite către victimele lui Madoff, care va petrece tot restul vieţii în închisoare după ce, ca administrator de active pe Wall Street, şi-a păgubit investitorii cu miliarde de dolari timp de peste 20 de ani printr-o aşa-numită schemă Ponzi. Departamentul Justiţiei ar urma să încaseze 1,5 miliarde de dolari din amenda plătită de JPMorgan, restul urmand să ajungă la divizii ale Departamentului Trezoreriei SUA, potrivit surselor citate de WSJ. JPMorgan a avut o colaborare de peste două decenii cu Madoff, încheiată în decembrie 2008 odată cu arestarea acestuia.

Fabricile încep să fugă din China

Salariile din China ar putea creşte cu 10% sau mai mult în acest an, evoluţie care ar alimenta consumul, dar ar determina noi companii dependente de forţa de muncă ieftină să părăsească ţara, afirmă analişti de la instituţii financiare printre care Bank of America şi JPMorgan. Creşterea salariilor se va situa la 11% în acest an, după un avans de 10,7% anul trecut, estimează Lu Ting, analist la Bank of America. Analişti ai JPMorgan Chase şi Mizuho Securities au declarat că estimează creşteri de 10-15%, potrivit Bloomberg. Partidul Comunist, aflat la putere în China, exercită presiuni pentru mărirea salariilor, astfel încat să păstreze sprijinul populaţiei şi să accelereze reorientarea economiei de la producţia industrială cu grad ridicat de poluare către servicii. Autorităţile din Shenzhen, provincia Guangdong, au anunţat deja o creştere salarială de 13%, în timp ce în Yangzhou, provincia Jiangsu, majorarea se va situa la 15,6%. "Trendul transferului bazelor de producţie la costuri ieftine către ţări din Asia de Sud-Est se va accelera", a declarat Shen Jianguang, economist şef pentru Asia la Mizuho Hong Kong. Întărirea monedei Chinei şi controalele mai stricte privind poluarea mediului contribuie, de asemenea, la mutarea de fabrici către ţări precum Bangladesh, Vietnam şi Cambodgia.

Cea mai mare rată la bănci din lume

Marile economii ale lumii trebuie să refinanţeze datorii guvernamentale de 7.430 de miliarde de dolari în acest an, în timp ce creşterea costurilor de împrumut de la minimele record înregistrate anul trecut ar putea crea probleme statelor care trebuie să reducă deficitele bugetare. Valoarea titlurilor de stat scadente în acest an ale ţărilor G7 plus India, Rusia, Brazilia şi China este similară cu cea de anul trecut, după ce în 2012 s-a situat la 7.600 de miliarde de dolari, arată calculele Bloomberg. Din G7 fac parte SUA, Japonia, Marea Britanie, Franţa, Italia, Germania şi Canada. Statele Unite au de refinanţat cele mai mari datorii, de 3.100 de miliarde de dolari, în creştere cu 6% faţă de anul trecut. Pentru Rusia, Germania şi Japonia necesarul de refinanţare va scădea, în timp ce pentru Italia, Marea Britanie, Franţa, China şi India va creşte. Deficitele bugetare ale statelor dezvoltate au coborat de la 7,8% în 2009 la 4,1%, dar răman la circa de două ori media deceniului de dinaintea crizei financiare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.