Economic

Fiscul înăspreşte regulile pentru agenţii economici şi scumpeşte totul

Mihai Boicu
2 ian 2014 1190 vizualizări
Sistemul de plată a TVA la încasare este opţional din acest an u cursul de schimb pentru accize a fost stabilit în favoarea statului, ceea ce ar putea duce la scumpiri în lanţ u pentru veniturile din cedarea folosinţei bunurilor se va plăti contribuţie la sănătate, iar construcţiile firmelor vor fi impozitate cu 1,5%

Principalele noutăţi în materie fiscale care au intrat în vigoare din prima zi a acestui an pun o povară şi mai mare pe contribuabili. Ministerul Finanţelor a decis să renunţe la declararea bonurilor fiscale în valoare de pană la 100 de euro ca fiind facturi simplicate. Această măsură este valabilă pană la sfarşitul acestui an. Guvernanţii au decis în luna decembrie că sistemul de TVA la încasare devine opţional. De asemenea, s-a abrogat obligaţia colectării TVA la 90 de zile pentru facturile de livrări de bunuri/prestări de servicii în cadrul sistemului de TVA la încasare. Insolvenţa şi falimentul se vor declanşa după alte reguli, potrivit unui act normativ al Guvernului, care a avut o serie de prevederi contestate de cei vizaţi. A fost modificat plafonul valoric la care poate fi solicitată declanşarea procedurii insolvenţei, a fost o introdusă o procedură nouă cu privire la reorganizarea, insolvenţa şi falimentul unui debitor. În acest an se schimbă modalitatea de stabilire a cursului de schimb în funcţie de care se calculează accizele şi alte taxe datorate de contribuabili. Această schimbare este făcută în defavoarea consumatorilor, după ce, potrivit vechiului sistem de calcul, accizele ar fi trebuit să scadă. În situaţia în care cursul de schimb de la 1 octombrie este mai mic decat cel din anul precedent, atunci cursul de schimb care va fi aplicat este cel vechi. În plus, la această valoare se adaugă rata inflaţiei din septembrie. Astfel, cursul de schimb pentru 2014 a ajuns la 4,7380 lei/euro, ceea ce va duce la scumbirea carburanţilor, energiei electrice şamd.

Contribuţie la sănătate pentru venituri din chirii

Din acest an, contribuabilii care înregistrează venituri din cedara folosinţei bunurilor vor fi obligaţi să plătească contribuţii la sănătate. Reţinerea sumelor datorate statului se va face prin stopaj la sursă. Plătitorul venitului va reţine atat impozitul de 16%, cat şi contribuţia la sănătate din suma datorată proprietarului. În această categorii intră şi veniturile din arendă, ceea ce înseamnă că proprietarii terenurilor ar putea încasa mai puţini bani în cazul în care arendaşii nu vor suporta ei aceste “pierderi”. Din 2014, oamenii de afaceri vor avea de plătit un impozit de 1,5% pe construcţii, din valoarea lor contabilă brută. Impozitul se datorează pe orice tip de construcţii, exceptandu-le pe cele pentru care se datorează deja impozit la bugetul local. Impozitul se plăteşte în două tranşe egale, pană pe 25 mai şi 25 septembrie. La cedarea dreptului de proprietate între persoanele fizice asupra construcţiilor de orice fel şi asupra terenurilor, statul va încasa un impozit în funcţie de perioada de deţinere a imobilului. Pentru imobilele dobandite într-un termen de pană la trei ani inclusiv impozitul este de 3% pană la valoarea de 200.000 lei inclusiv şi 6.000 de lei ^ 2% din valoarea sumei ce depăşeşte pragul de 200.000 lei. Pentru impobilele dobandite la o dată mai mare de trei ani impozitul este de 2% din valoarea de 200.000 lei şi 4.000 lei^1% din suma care depăşteşte 200.000 lei. (Mihai BOICU)

A crescut salariul mediu brut

În acest an, salariul mediu brut utilizat pentru fundamentarea bugetului este de 2.298 lei. Drept urmare, ajutorul de deces acordat asiguratului sau pensionarului este de 2.298 lei şi de 1.149 lei în cazul unui membru al familiei pensionarului sau asiguratului. Valoarea punctului de pensie în 2014 este de 790,7 lei, iar aceasta va fi corectată cu un indice de 1,07. (M. B.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.