Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE:Eşec major la reactoarele 3 şi 4

Ziarul de Vrancea
23 dec 2013 861 vizualizări
Ultimii doi investitori privați de la reactoarele 3 și 4 CNE renunță la investiție u statul trebuie să le achite firmelor Enel (Italia) și ArcelorMittal patru milioane de euro

Companiile Enel (Italia) și ArcelorMittal au decis să părăsească proiectul de peste 6 miliarde de euro al construcției reactoarelor nucleare 3 și 4 de la centrala din Cernavodă (CNE), astfel că statul, prin Nuclearelectrica, rămane unicul acționar implicat în acest proiect. "Enel Investment Holding BV și ArcelorMittal Galați SA au decis să își exercite dreptul de opțiune privind vanzarea pachetului de acțiuni de 9,15%, respectiv 6,2% deținute în EnergoNuclear SA, prin transmiterea unei notificări către acționarul majoritar, Nuclearelectrica SA", se arată într-un comunicat al Nuclearelectrica. Compania are obligația să cumpere acțiunile celor două companii în EnergoNuclear în termen de 30 zile de la primirea notificărilor, la un preț egal cu 80% din valoarea nominală a acțiunilor. Preţul pe care compania trebuie să îl achite este de 4 milioane de euro. "Retragerea din proiect a Enel Investment Holding BV, în acest moment, este motivată de incompatibilitatea strategiei investiționale inițiale cu o nouă potențială structură a acționariatului, în care o altă companie decat Nuclearelectrica ar putea deține statutul de acționar majoritar, iar cea a ArcelorMittal Galați SA - de provocările mediului de afaceri care nu mai susţine continuarea implicării companiei în proiect", se precizează în comunicat. Nuclearelectrica precizează că va continua derularea proiectului prin intermediul companiei EnergoNuclear, fiind în prezent implicată în negocieri pentru atragerea unui acționar majoritar în proiect. Proiectul construcției celor două reactoare a fost iniţiat în 2007, iar lucrările erau planificate să înceapă în 2010. Din compania de proiect au făcut parte iniţial Enel (Italia), ArcelorMittal Romania, Nuclearelectrica, CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) şi GDF Suez (grup franco-belgian). Acordul de investiții pentru construcția reactoarelor nucleare 3 și 4 a fost semnat inițial în 2008 și apoi a fost prelungit de mai multe ori, pană la 31 decembrie 2013. Nemulţumite de evoluţia discuţiilor, CEZ, RWE, Iberdrola şi GDF Suez au renunţat la sfarşitul anului 2010 la investiţie, astfel că statul a ajuns să deţină 84,85% din compania de proiect. După retragerea din proiect a celor patru companii proiectul a stagnat, Guvernul nu a reuşit să atragă alţi parteneri în proiect, dar în prezent are negocieri cu compania chinezească CGNPC, care să deruleze lucrările. Potrivit Nuclearelectrica, compania chinezească a cerut, ca o condiție a participării la investiție, implicarea autorităților în proiect. În prezent, Nuclearelectrica are două reactoare nucleare în funcțiune, cu o capacitate instalat- cumulată de 1.400 MW, cu care acoperă aproximativ 18% din consumul anual de energie.

Ponta va lua bani de la Băsescu să acopere taxa pe carburanţi

FMI vrea măsuri care să compenseze veniturile pierdute prin amanarea accizei la carburanţi

FMI consideră că sunt necesare măsuri care să compenseze veniturile pierdute de stat prin amanarea creşterii accizei la carburanţi, iar o misiune a Fondului se va afla la Bucureşti în luna ianuarie pentru discuţii cu autorităţile, vizand combinarea primelor două evaluări ale acordului stand-by. "Pentru a asigura atingerea ţintei de deficit bugetar de 2,2% din PIB, va fi necesară adoptarea unor măsuri care să compenseze veniturile pierdute în urma amanării cu trei luni a majorării accizei la carburanţi. Autorităţile au cerut discutarea unor astfel de măsuri în luna ianuarie cu echipa FMI, fiind vizată combinarea primelor două evaluări ale programului economic susţinut prin acordul stand-by. O misiune FMI a planificat o vizită la Bucureşti în luna ianuarie", potrivit unei declaraţii de presă transmisă luni de reprezentantul rezident al FMI în Romania şi Bulgaria, Guillermo Tolosa. FMI a salutat, de asemenea, promulgarea bugetului de stat pe 2014 de către preşedintele Traian Băsescu, considerată "un pas binevenit". Legea bugetului pe 2014 a fost publicată joi în Monitorul Oficial. Veniturile pierdute prin amanarea creşterii accizei la carburanţi vor fi acoperite din bugetul Administraţiei Prezidenţiale, potrivit premierului Victor Ponta, care argumentează măsura prin faptul că preşedintele Traian Băsescu a afirmat că există bani prin care amanarea accizei să fie compensată. Întrebat de jurnalişti cum va acoperi golul de venituri rezultat din amanarea majorării accizei la carburanţi, conform recomandării Fondului Monetar Internaţional, premierul a răspuns: "De la Administraţia Prezidenţială, că domnul preşedinte a spus că sunt bani". Preşedintele Traian Băsescu a anunţat în cateva randuri că nu va promulga Legea bugetului de stat dacă acciza la carburant va fi majorată, premierul Victor Ponta precizand însă că negociază cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană amanarea cu trei luni a datei de majorare a accizei la motorină, folosită de către transportatorii de marfă, şi aplicarea acesteia doar la benzină. Săptămana trecută, după o discuţie cu preşedintele Băsescu, premierul a anunţat că va amana cu trei luni majorarea accizei şi la benzină, nu doar la motorină, iar şeful statului a precizat că în aceste condiţii poate promulga bugetul. "Am făcut acest lucru pentru că Guvernul a fost de acord să amane cu trei luni intrarea în vigoare a accizei pe carburant, motorină şi benzină. Faţă de 2,4 miliarde, cat era prevăzut în bugetul de stat venituri din această taxă, suspendarea aplicării pe trei luni însemană 600 de milioane de lei mai puţin în bugetul de stat, foarte mică în raport cu excesele din buget, şi care pot fi ajustate în foarte multe zone din buget unde sunt bani în exces, fie că vorbim de banii de la Ministerul domnului Dragnea, de la serviciul datoriei externe, de la minimalizarea unor încasări, cum e taxa pe stalp", a spus Băsescu, miercuri, la Cotroceni.

Premierul face glume nesărate!

Ponta: CE se închide mai repede ca să nu ne mai dea nouă bani

Gradul de absorbţie a fondurilor UE de coeziune a ajuns la 29,8% şi va depăşi cifra fatidică "3", susţine premierul Victor Ponta, care a adăugat că Comisia Europeană "se închide mai repede anul ăsta ca să nu ne mai dea nouă bani, că am cerut prea mult", dar că fondurile vor fi atrase în ianuarie. Prezent la Ministerul Agriculturii pentru bilanţul fondurilor europene pe 2013, premierul a afirmat că gradul de absorţie a acestui minister s-a ridicat la 67% (însumand fonduri de 2,7 miliarde euro), dar a precizat că încă nu s-a încheiat exerciţiul financiar şi că unele cereri de decontare sunt în procedură, astfel că procentul final va fi mai mare.  În privinţa fondurilor de coeziune, premierul a susţinut că gradul de absorbţie a crescut la 29,8%, iar pană la finele anului va fi atinsă "cifra fatidică de 3", cu 2,88 miliarde euro intrate în ţară, toate aceste fonduri fiind nerambursabile. "Înainte de final de an, sigur că mulţumesc ministerelor, dar vreau să spun adevărul, că vorbesc de alte instituţii şi de persoane private, de companii private, la POSCCE, care de asemenea şi-au făcut treaba, şi să spun doar că uite, cică nu se putea în Romania să luăm bani europeni. Uite că s-a putut şi am luat mai mulţi decat se aşteptau şi, dacă nu mă înşel, Comisia se închide mai repede anul ăsta ca să nu ne mai dea nouă bani, că am cerut prea mult. Dar nu-i nimic, se deschide în ianuarie şi luăm bani", a spus premierul, zambind. El şi-a exprimat speranţa ca, anul viitor, fondurile structurale nerambursabile atrase să reprezinte 25% din bugetul Romaniei.

Portalul eRomania 2 va fi lansat cu o întarziere de caţiva ani

Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI) va lansa în martie 2014, cu o întarziere de caţiva ani, un portal care va conţine informaţii despre toate localităţile din Romania, pană atunci site-ul urmand să funcţioneze pentru teste. Proiectul eRomania 2 a fost realizat de Omnilogic în baza unui contract încheiat în 2010, în valoare de 52,1 milioane de lei (TVA inclusă), sumă acoperită din fondurile statului. În 2010 şi 2011, MSI a achitat către Omnilogic, conform contractului, tranşe egale de cate 17,4 milioane de lei. Anul trecut, ministerul a plătit 2,6 milioane de lei, iar pană la finele acestui an va fi achitată suma de 3,5 milioane de lei. "Pană în prezent, în 2013 nu au fost efectuată nicio plată, urmand ca suma de 3.526.000 lei (TVA inclusă) lei să se achite pană la sfarşitul acestui an, numai în cazul în care lansarea aplicaţiei se va face în condiţii optime din punct de vedere tehnic, iar penalităţile în valoare de 528.086,86 lei datorate de către Omnilogic pentru nerealizarea aplicaţiei la termen şi aferente anului 2013, achitate. În total, incluzand suma aferentă anului 2013, furnizorul Omnilogic va plăti penalităţi de 1.625.657, 52 lei", potrivit unui comunicat al MSI. Ultima tranşă, de 11,2 milioane de lei, va fi achitată anul viitor. Directorul general al Omnilogic, Gabriel Marin, prezent la conferinţa de prezentare a portalului, a spus că subcontractanţii Omnilogic au fost IMB Romania şi Asseco SEE Romania. "De-a lungul timpului, proiectul eRomania 2 a avut 14 de comisii de recepţie. Omnilogic a finalizat acest proiect în decembrie 2010. Întarzierea proiectului s-a datorat unei lipsei de viziune la nivelul Ministerului pentru Societatea Informaţională. Tot ce s-a realizat din decembrie 2010 şi pană în acest moment s-a făcut pe banii Omnilogic. Practic, am refăcut proiectul din nou", a spus Marin. El a evitat să dea mai multe detalii despre pierderile provocate Omnilogic de eRomania 2 sau costurile finale ale proiectului.

Şapte firme pentru 11 milioane de lei

Ministerul Transporturilor estimează venituri de minim 11,4 milioane lei anul viitor prin listarea a 5% din acţiunile a şapte companii din subordine, printre care Aeroporturi Bucureşti şi Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, precizand că orice sumă încasată în plus va constitui "un avantaj". În conformitate cu prevederile Legii nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, unele măsuri adiacente şi a actelor normative subsecvente, Ministerul Transporturilor (MT) are obligaţia de a realiza admiterea la tranzacţionare pe piaţa operată de Bursa de Valori Bucureşti a acţiunilor emise de către Aeroporturi Bucureşti, Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu - Constanţa, Aeroportul Internaţional Timişoara - Traian Vuia, Administraţia Canalelor Navigabile Constanţa, Administraţia Porturilor Dunării Maritime Galaţi, Administraţia Porturilor Dunării Fluviale Giurgiu şi Administraţia Porturilor Maritime Constanţa. "În cadrul acestui proces de admitere la tranzacţionare pe BVB, cea mai importantă etapă este aceea de derulare a cate unei oferte publice secundare de vanzare de acţiuni pentru fiecare companie/societate naţională în parte, prin care, în conformitate cu prevederile aceleiaşi legi, se vor oferi la vanzare pe BVB acţiuni ce reprezintă 5% din capitalul social al fiecărei companii/societăţi naţionale", se arată în răspunsul instituţiei. Valoarea nominală totală a pachetelor de acţiuni care urmează a fi oferite la vanzare este de 11,4 milioane lei, sumă pe care ministerul Transporturilor estimează că o va obţine în 2014 din cedarea unor participaţii minoritare, potrivit proiectului de buget pentru activitatea de privatizare aferentă anului viitor, pornind de la premiza că nivelul mediu de subscriere în cadrul ofertelor publice va fi egal cu valoarea nominală a acestor pachete de acţiuni. "Orice sumă încasată în plus faţă de această valoare va constitui un avantaj pentru MT, deoarece instituţia poate efectua cheltuieli pentru privatizare numai din aceste venituri încasate din vanzarea de acţiuni", potrivit sursei citate.

iPhone dă marea lovitură în China

Apple a ajuns la un acord cu China Mobile după şase ani de negocieri, cel mai mare operator telecom din lume după numărul de clienţi urmand să distribuie, din luna ianuarie, modelele iPhone în reţeaua proprie de magazine, transmite Bloomberg. Acordul multianual reprezintă o nouă şansă pentru ambele companii, care se confruntă cu scăderea cotei de piaţă pe cea mai mare piaţă telecom din lume, de 1,2 miliarde de clienţi. China Mobile va comercializa începand din 17 ianuarie modelele iPhone 5s şi 5c, potrivit unui comunicat transmis duminică seară de cele două companii, care nu au comentat condiţiile financiare ale acordului. Variantele iPhone pentru China Mobile vor fi disponibile de asemenea prin reţeaua de magazine a Apple din China. Apple are acum acorduri de distribuţie cu toţi operatorii din China, unde Samsung Electronics este lider de piaţă, iar majoritatea smartphone-urilor comercializate rulează sistemul de operare Google Android. Al doilea operator din ţară, China Unicom, are un acord de distribuţie cu Apple începand din 2009, iar China Telecom, al treilea jucător de pe piaţă, comercializează iPhone-uri din luna martie a anului trecut.


Baronul cazinourilor se extinde

Miliardarul american Sheldon Adelson, care controlează Las Vegas Sands, cel mai mare operator de cazinouri din lume, vrea să se extindă prin construcţia de complexuri turistice în mari oraşe europene, după ce a renunţat la planul de a investi 30 miliarde de dolari în Spania, transmite Bloomberg. "Caut un model diferit de afaceri, precum în Singapore, sau Japonia, sau Coreea de Sud, cu complexuri integrate individuale în oraşe individuale. Vom analiza marile oraşe din Europa pentru a stabili dacă există sau nu vreo posibilitate în acest sens", a declarat Adelson într-un interviu aordat Bloomberg la Herzliya, Israel. Las Vegas Sands a anunţat recent că renunţă la planul de a construi un mega-complex turistic de 30 miliarde de dolari în Spania, care ar fi fost cel mai mare din Europa. Adelson ceruse Spaniei asigurări politice că taxele şi alte condiţii economice nu vor fi modificate de viitoare guverne. Miliardarul a afirmat că printre metropolele europene vizate pentru investiţii se numără Madrid, Barcelona, Roma, Milano, Atena şi Paris. El a adăugat că singurele oraşe luate în considerare sunt acelea cu o infrastructură turistică bine dezvoltată, inclusiv hoteluri, restaurante, transport şi spaţii de expoziţie.

Ministerul Agriculturii se împrumută pentru subvenţii

Ministerul Agriculturii se va împrumuta de la Trezorerie cu 6,3 miliarde lei, astfel încat subvenţiile în agricultură să poată fi plătite încă din primele zile ale lunii ianuarie şi nu mai tarziu, ca pană în prezent, a anunţat ministrul de resort, Daniel Constantin. Mandatul de contractare a împrumutului va fi acordat în şedinţa de luni a Guvernului, prin hotărare. Ministrul a afirmat că hotărarea de guvern nu putea fi aprobată dacă Legea bugetului de stat nu era promulgată de preşedintele Traian Băsescu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.