Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Bărbaţii lucrează săptămanal cu 38 de minute mai mult decât femeile

Ziarul de Vrancea
20 dec 2013 711 vizualizări
Cu toate acestea, din cauza treburilor gospodăreşti, femeile au mai puţin timp liber

Angajaţii lucrează zilnic, în cursul săptămânii, în medie, 7:44 ore, iar bărbaţii cu 38 de minute mai mult decât femeile, potrivit unui studiu realizat de Institutul Naţional de Statistică (INS). Patronii petrec la locul de muncă, în cursul săptămânii, 8:01 ore zilnic (8:05 ore bărbaţii, cu 17 minute mai mult decât femeile). În zilele de odihnă, populaţia de 15 ani şi peste lucrează în medie 48 de minute. Patronii lucrează în medie 2:19 ore, iar salariaţii 1:16 ore. În mediul rural, populaţia lucrează sâmbăta şi duminica mai mult decât în mediul urban (1:02 ore în rural faţă de 36 minute în urban). Populaţia României de 10 ani şi peste are, în cursul săptămânii, mai puţin timp liber zilnic cu 2:11 ore faţă de zilele de odihnă (4:01 ore faţă de 6:12 ore în zilele de odihnă). Comparativ cu bărbaţii, femeile au mai puţin timp liber, zilnic, atât în zilele de odihnă, cât şi în cele lucrătoare (3:40 ore faţă de 4:23 ore în zilele lucrătoare, respectiv 5:41 ore faţă de 6:46 ore în zilele de odihnă). Indiferent de perioada din săptămână (zi lucrătoare sau de odihnă), femeile acordă îngrijirii gospodăriei şi familiei mai mult timp zilnic decât bărbaţii (în medie cu 2:19 ore), iar bărbaţii muncesc cu 1:03 ore mai mult decât femeile.
Copiii de 10-14 ani utilizează zilnic calculatorul pentru petrecerea timpului liber, în medie 40 de minute, iar tinerii între 15 şi 24 ani - o oră. În cursul săptămânii, pentru studiu se alocă 4,7% din partea activă (exclusiv somn) a unei zile. Copiii (10-14 ani) studiază zilnic, în medie, 5:06 ore, iar tinerii (15-24 ani) - 2:58 ore. În zilele lucrătoare, populaţia de 15 ani şi peste lucrează în medie 3:33 ore (reprezentând 23,1% din partea activă a zilei).
În zilele de odihnă, populaţia de 15 ani şi peste alocă 43,0% din partea activă (exclusiv somn) a zilei pentru activităţi de petrecere a timpului liber. Din cele 6:12 ore destinate petrecerii timpului liber, 2:40 ore sunt alocate urmăririi programelor de televiziune. Populaţia de 65 de ani şi peste petrece, în zilele libere, 3:05 ore la televizor.

UE pierde ratingul de top de la S&P

Standard & Poor's (S&P) a retrogradat cu o treaptă ratingul de credit pe termen lung al Uniunii Europene, de la nivelul de top "AAA" la "AA^", acuzând slăbirea coeziunii blocului comunitar şi deteriorarea situaţiei financiare a Europei. Perspectiva calificativelor UE este stabilă, potrivit unui comunicat publicat vineri de S&P. "Retrogradarea reflectă opinia noastră privind slăbirea situaţiei financiare a celor 28 de state membre UE", se spune în comunicat.
S&P a coborât în ultimii ani ratingurile marilor economii europene, inclusiv Franţa, Italia şi Spania, în urma crizei datoriilor de stat. Ratingul mediu al ţărilor cu contribuţie netă pozitivă la bugetul UE a scăzut la "AA", de la "AA^" în ianuarie 2012, când S&P a atribuit perspectivă negativă ratingului pe termen lung al UE. "Considerăm că situaţia financiară a UE s-a deteriorat, iar coeziunea statelor membre a slăbit. Negocierile privind bugetul UE au devenit mai tensionate, semnalând creşterea riscurilor privind sprijinirea UE de către unele state membre", consideră analiştii agenţiei americane de rating.
Evoluţia costurilor de finanţare la nivel global arată că investitorii au ignorat anul trecut 56% din deciziile de rating şi de perspectivă ale Moody's şi 50% din cele ale S&P, de cele mai multe ori având opinii divergente faţă de cele emise de agenţiile de rating, notează Bloomberg.

Populaţia va consuma de anul viitor doar energie hidro şi nucleară

n tarifele vor rămane neschimbate

Populaţia va plăti anul viitor aceleaşi tarife la energie ca în a doua jumătate a acestui an şi va fi alimentată din 2014, în regim reglementat, doar cu energie produsă de Nuclearelectrica (SNN) şi Hidroelectrica, din acest segement fiind excluşi producătorii de energie în termocentrale şi cei în unităţi regenerabile. "Hidroelectrica şi Nuclearelectrica s-au calificat în baza unei metodologii. Dacă un producător termo sau unul regenerabil ar fi avut preţuri mai bune ar fi intrat şi ei", a declarat vineri Emil Calotă, vicepreşedintele al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Conform lui Calotă, anul viitor piaţa reglementată va reprezenta circa 11 TWh de energie, din care doar 8 TWh vor fi livraţi de Hidroelectrica şi Nuclearelectrica. "Necesarul de consum pe contracte reglementate va fi achiziţionat de la Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, astfel încât să se asigure preţuri rezonabile la energia electrică vândută clienţilor casnici", se arată într-un comunicat al ANRE.
De asemenea, consumatorii industriali vor cumpăra de anul viitor doar energie de pe piaţa liberă, conform calendarului de dereglementare convenit de Guvern cu Fondul Monetar Internaţional. Preţurile reglementate pentru populaţie vor dispărea în 2017, potrivit calendarului de dereglementare. Hidroelectrica şi Nuclearelectrica sunt controlate de stat, prin Departamentul pentru Energie, şi sunt cei mai mari producători de energie din România.

Rata şomajului a scăzut la 7%

Rata şomajului în trimestrul al treilea a fost de 7%, în scădere faţă de trimestrul anterior (7,5%), dar mai mare comparativ cu aceeaşi perioadă din 2012 (6,8%), numărul şomerilor ajungând la 712.000, a anunţat vineri Institutul Naţional de Statistică (INS). "Pe sexe, ecartul dintre cele două rate ale şomajului a fost de 0,9 puncte procentuale (7,4% pentru bărbaţi faţă de 6,5% pentru femei), iar pe medii rezidenţiale de 4,2 puncte procentuale (8,9% pentru mediul urban, faţă de 4,7% pentru mediul rural)", arată INS. Rata şomajului a atins nivelul cel mai ridicat (23,2%) în rândul tinerilor (15-24 ani). În trimestrul al treilea populaţia activă era de 10,162 milioane persoane, din care 9,45 milioane persoane ocupate şi 712.000 şomeri. Gradul de ocupare a fost mai mare pentru bărbaţi (68,3%, faţă de 53,7% pentru femei) şi pentru persoanele rezidente în mediul rural (62,9% faţă de 59,5% în mediul urban).

Preţul aurului a ajuns la minimul ultimilor trei ani

Preţul aurului a închis joi la cel mai redus nivel din ultimii trei ani, de 1.193,6 dolari pe uncie, după ce Rezerva Federală a Statelor Unite a anunţat reducerea programului de achiziţii de obligaţiuni. Cotaţiile futures la aur au scăzut joi cu 3,4% şi au închis la cel mai redus nivel din august 2010. Vineri, preţul aurului a revenit în urcare uşoară pe piaţa spot, recuperând 0,6%, la 1.195,46 dolari pe uncie. Joi, aurul a închis în scădere cu 2,5% pe piaţa spot.
Analiştii Goldman Sachs consideră că declinul aurului nu a luat sfârşit, iar metalul preţios va înregistra cea mai abruptă scădere anuală din ultimii 32 de ani. Banca americană estimeză că aurul va coborî anul viitor la 1.050 dolari pe uncie. Aurul traversează primul an de depreciere din 2000, investitorii pierzând din încrederea în capacitatea metalului preţios de a-şi conserva valoarea pe termen lung.
Rezerva Federală a SUA a anunţat miercuri seară că va reduce începând din luna ianuarie achiziţiile de obligaţiuni de la 85 miliarde de dolari la 75 miliarde de dolari pe lună, decizie care a propulsat bursele. La New York, principalii indici bursieri au închis miercuri la maxime istorice.
Fondurile de investiţii în aur au pierdut în acest an aproximativ 73 miliarde de dolari din valoare, iar companiile miniere au efectuat deprecieri de active de peste 26 miliarde de dolari.
Preţul aurului a crescut cu 70% în perioada decembrie 2008 - iunie 2011, pe măsură ce activele Rezervei Federale au crescut de la sub 1.000 miliarde de dolari la peste 3.000 de miliarde, odată cu programele de relaxare cantitativă adoptate pentru a sprijini creşterea economică. Aurul a atins un record istoric în septembrie 2011, de 1.923,7 dolari pe uncie, după care a pierdut aproape 40% din valoare.

SUA: Cea mai mare creştere economică din ultimii doi ani

Economia Statelor Unite a înregistrat în trimestrul al treilea cea mai rapidă creştere din ultimii doi ani, de 4,1%, susţinută de consumul intern şi investiţiile companiilor, potrivit datelor oficiale publicate vineri, îmbunătăţite cu 0,5 puncte procentuale faţă de o estimare anterioară. Departamentul pentru Comerţ anunţase anterior un avans al PIB de 3,6%, în trimestrul al treilea. Cheltuielile de consum, principalul motor al economiei americane, au urcat cu 2%, în loc de estimarea precedentă de 1,4%, transmite MarketWatch.
Un factor negativ este faptul că cea mai mare parte a creşterii consumului a fost generată de cheltuielile pentru carburanţi şi asistenţă medicală, ceea ce privează gospodăriile de banii necesari pentru achiziţiile de bunuri şi servicii. Investiţiile companiilor, în special pentru software şi produse similare, au crescut uşor, în timp ce cheltuielile pentru proprietate intelectuală au urcat cu 5,8%, în loc de estimarea anterioară de 1,7%.
Analiştii anticipează că creşterea PIB-ului SUA ar putea încetini în ultimul trimestru al anului, în cazul în care companiile nu vor putea vinde stocurile acumulate. Analiştii intervievaţi de MarketWatch prognozează că economia americană ar putea consemna în trimestrul patru un avans de doar 2,1%.
Departamentul pentru Comerţ a revizuit datele privind exporturile la o creştere de 3,9% în loc de 3,7%. În cazul importurilor, creşterea a fost revizuită în sens negativ, de la 2,7% la 2,4%.

Masoneria a primit gratuit de la stat un teren în Capitală

Un teren în suprafaţă de 2.500 metri pătraţi de pe Bulevardul Expoziţiei din Capitală, din vecinătatea complexului Romexpo, a fost acordat de Guvern Marii Loje Naţionale spre folosinţă gratuită pentru 49 de ani, pentru construirea unei clădiri "de interes public". Terenul, administrat de către Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), a fost cedat pentru Asociaţia "Marea Lojă Naţională din România", printr-o hotărâre aprobată în ultima şedinţă de guvern. Terenul are o valoare de inventar de peste 2,1 milioane lei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.