Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE:Cat costă o masă tradiţională de Crăciun

Ziarul de Vrancea
19 dec 2013 1104 vizualizări
Meniul pentru masa de Crăciun poate costa până la 500 de lei, suma fiind de cel puţin 370 de lei dacă se preferă preparate tradiţionale, în timp ce o masă mai uşoară, fără porc, scoate din buzunar minimum 220 de lei.

O masă tradiţională de Crăciun - care cuprinde tobă, caltaboş, şuncă, cârnaţi, lebăr, brânză, ouă umplute, salată de boeuf, piftie de porc, sarmale, friptură, cozonac şi o prăjitură - poate costa o familie între 370 şi 500 de lei. Astfel, pentru aperitivul tradiţional, costurile ajung până la 100 de lei, din care se pot cumpăra 500 grame de tobă (între 10 şi 15 lei), caltaboş (opt lei), şuncă (între 16 şi 20 de lei), cârnaţi (între 15 şi 30 de lei), lebăr (şapte lei) şi 200 de grame de telemea (20 de lei). Pentru o porţie de 10 ouă umplute se adaugă 20 de lei, iar o porţie de salată boeuf poate costa până la 40 de lei (1,9 lei un kilogram de morcovi, 2 lei un kilogram de cartofi, 3,5 lei jumătate de kilogram de rădăcină de pătrunjel şi jumătate de păstârnac, 7 lei o cutie de mazăre şi între 20 şi 23 de lei un kilogram de piept de pui). Pentru piftia de porc ar trebui alocat un buget de 30 de lei , iar sarmalele şi carnea pentru friptură adaugă în costul total 70-80 de lei.
Orice masă tradiţională de Crăciun include şi cozonac, acesta putând fi cumpărat cu 7,89 de lei, produs de o firmă românească, dar şi cu 91,25 de lei, pentru unul ceva mai mare, produs de o firmă italiană. Dacă desertul se completează cu o prăjitură, făcută în casă sau cumpărată, costul meniului poate creşte cu 30-40 de lei.

O sticlă de pălincă ajunge pană la 85 de lei

Băutura pentru masa de Crăciun urcă şi ea costul meniului. Acesta poate, astfel, chiar să depăşească 500 de lei, având în vedere că o sticlă de pălincă se vinde la preţuri cuprinse între 38 şi 85 de lei, iar o sticlă de vin poate fi cumpărată cu sume cuprinse începând cu 10 lei. Un meniu mai uşor poate costa între 220 şi 400 de lei, în funcţie de produsele alese şi de mărci. Dacă un astfel de meniu cuprinde icre, acestea pot fi cumpărate cu preţuri cuprinse între doi lei, în cazul unei salate simple, şi 47 de lei, dacă se aleg icrele de somon. Pentru brânză mozzarela se poate plăti până la 20 de lei, o bucată de caşcaval de 500 de grame costă între 20 şi 36 de lei, iar 200 de grame de bânză feta - 20 de lei. Dacă la aperitiv se adaugă şi preparat din muşchi, preţul acestuia variază între 30 de lei, în cazul celui ţigănesc, şi 67 de lei pe kilogram, dacă este ales de vită, uscat. Dacă meniul de Crăciun include şi o salată de ţelină cu piept de pui, costul total creşte cu 26 de lei. Pentru o porţie de piftie de curcan, cei interesaţi trebuie să scoată din buzunar 35 de lei, la care se poate adăuga o friptură de pui - între 25 şi 30 de lei. Un cozonac şi o sticlă de vin cresc costul total al meniului, în varianta "light" a acestuia, cu o sumă între 20 şi 100 de lei.

S-a stabilit constructorul autostrăzii Comarnic - Braşov

CNADNR a selectat consorţiul Vinci (Franţa) - Strabag (Austria) - Aktor (Grecia) pentru construcţia în concesiune a tronsonului de autostradă Comarnic - Braşov, cu o lungime de 58 de kilometri. În timpul unei discuţii cu jurnaliştii, la inaugurarea lotului patru al Autostrăzii Sibiu-Orăştie, premierul Victor Ponta le-a cerut ministrului Dan Şova şi reprezentanţilor CNADNR să dea "vestea bună" referitoare la autostrada Comarnic Braşov.
"De la domnul Şova şi de la CNADNR aştept astăzi (joi - n.r.) sau mâine (vineri - n.r.) o veste bună... Astăzi? Păi, daţi, domnilor, vestea bună, că ţine cariera mea politică de ea. Avem câştigător pentru Comarnic-Braşov", a spus premierul.
Reprezentanţii CNADNR au precizat că licitaţia a fost câştigată de Vinci-Strabag-Aktor, refuzând însă să precizeze preţul. Premierul a menţionat că lucrările vor începe anul viitor. "Avem o ofertă serioasă şi de anul viitor putem să începem faimosul Comarnic-Braşov", a afirmat el.
Asocierea Vinci şi Aktor şi-a adjudecat acest proiect şi în 2009, renunţând ulterior la contract, întrucât statul român nu a acceptat anumite clauze.
Consorţiul câştigător a concurat cu asocierea Impregilo - Salini din Italia pentru acest proiect, aceştia fiind singurii constructori care au depus oferta finală.
Costul de construcţie al autostrăzii este în jur de 1,2 - 1,3 miliarde euro, iar lucrările vor începe în luna aprilie a anului viitor şi ar putea fi încheiate în 2016 sau 2017, a declarat în luna noiembrie ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură, Dan Şova. Limita de viteză va fi de 130 kilometri/ oră, iar taxarea autostrăzii ar putea fi făcută la tariful de 3 euro/100 de kilometri.

Zuckerberg vinde 41 milioane de acţiuni Facebook

Mark Zuckerberg, fondator şi CEO al Facebook, va vinde 41,35 milioane de acţiuni la reţeaua de socializare, în valoare de aproximativ 2,3 miliarde de dolari, în cadrul unei oferte de 70 milioane de acţiuni derulată de companie. În urma anunţului, titlurile Facebook au scăzut cu până la 5,3% în sesiunea de tranzacţii futures care precedă deschiderea şedinţei bursiere de ieri pe bursa de la New York. Restul acţiunilor din ofertă vor proveni de la ceilalţi acţionari sau vor fi emise de companie, a anunţat ieri Facebook, care s-a listat la bursă în luna mai a anului trecut. Întreaga ofertă este evaluată la 3,9 miliarde de dolari, pe baza preţului de la finele şedinţei bursiere de miercuri.
Acţiunile Facebook au închis miercuri la New York în urcare cu 1,29%, la 55,57 dolari, nivel la care capitalizarea de piaţă a reţelei de socializare este de 135,33 miliarde de dolari. Compania a precizat că va utiliza fondurile obţinute în urma ofertei petru finanţarea capitalului de lucru şi alte chestiuni interne. Zuckerberg va utiliza banii obţinuţi prin vânzarea de acţiuni în principal pentru plata unor taxe, potrivit Facebook. Valoarea acţiunilor Facebook a crescut de peste două ori în acest an.

Trenuri suplimentare în perioada Sărbătorilor de iarnă

CFR Călători introduce suplimentar în circulaţie 14 trenuri pentru adaptarea capacităţii de transport la solicitările traficului de călători prilejuit de Sărbătorile de iarnă. Potrivit unui comunicat al companiei, remis ieri, trenurile suplimentare vor circula în perioada 25 decembrie 2013 - 5 ianuarie 2014. De asemenea, pe toată perioada Sărbătorilor de iarnă, trenurile care circulă pe cele mai utilizate rute din Bucureşti spre Craiova, Braşov, Bicaz, Botoşani, Iaşi, Timişoara, Baia Mare, Arad, Suceava, Vatra Dornei vor fi suplimentate cu aproximativ 50 de vagoane clasă, vagoane de dormit şi cuşete. Totodată, trenurile care fac legătura între staţiunile de pe Valea Prahovei şi principalele oraşe ale ţării vor fi suplimentate cu vagoane.
În zilele cu trafic redus de călători din intervalul 25 decembrie 2013 - 4 ianuarie 2014 vor fi anulate unele trenuri InterRegio, precum şi trenuri Regio, acestea urmând să fie comunicate în staţiile de plecări/sosiri.
CFR Călători precizează că în zilele de 23 şi 30 decembrie programul agenţiilor de voiaj va fi unul obişnuit de lucru, iar în zilele de 24, 27, 31 decembrie 2013 şi 3 ianuarie vor fi deschise toate agenţiile de voiaj CFR în intervalul orar 8.00 - 15.30, iar în zilele de 25, 26 decembrie şi 1 şi 2 ianuarie agenţiile vor fi închise.

Preşedintele a decorat companiile Antibiotice SA şi Astra Vagoane Călători SA

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, miercuri, decrete de decorare a mai multor companii, printre care SC. Antibiotice S.A. Iaşi şi S.C. Astra Vagoane Călători S.A. Potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale, "în semn de înaltă apreciere pentru performanţele deosebite obţinute de-a lungul timpului impunându-se ca modele de rentabilitate pe piaţa internă şi internaţională", preşedintele Traian Băsescu a conferit Ordinul «Meritul Industrial şi Comercial» - în grad de Comandor S.C. Antibiotice S.A. Iaşi şi S.C. Astra Vagoane Călători S.A. Arad, Ordinul «Meritul Industrial şi Comercial» - în grad de Ofiţer S.C. Tanex S.R.L. şi Grupului Uzinsider S.A. şi Ordinul «Meritul Industrial şi Comercial» - în grad de Cavaler S.C. Olimpic Internaţional Turism S.R.L. Decorarea a fost făcută la propunerea ministrului Economiei, Andrei-Dominic Gerea.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.