Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: FMI a cerut creşterea cotei unice

Ziarul de Vrancea
8 dec 2013 703 vizualizări
Romania a refuzat şi a ales creşterea accizei la carburanţi, povesteşte ministrul Liviu Voinea

Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a evitat ieri să spună cine a propus majorarea accizei la benzină şi motorină cu 7 eurocenţi, dar a dezvăluit că FMI a propus creşterea cotei unice de la 16% la 18%. "Cine a venit cu această măsură? Ele nu sunt personalizate. Au fost multe măsuri pe masă nu are rost să intrăm în astfel de detalii. Aceste măsuri se discută cu partea romană şi noi le asumăm. O măsură care a fost pe masă, nu la solicitarea părţii române, şi pe care nu am adoptat-o, a fost creşterea cotei unice. De la 16 la 18%. N-am adoptat-o pentru că ne-am uitat la efectele asupra întregii economii", a spus Voinea la ProTV. El a explicat că bugetul se construieşte pe un nivel al deficitului şi al veniturilor şi apoi trebuie acoperit golul care se naşte ca diferenţă între venituri deficit şi cheltuieli.
"Golul respectiv era de peste 5 miliarde de lei. Inclusiv creşterea salariului minim a adus un plus la buget, pentru că pe sectorul privat sunt mai multe salarii minime decât în sectorul public", a continuat Voinea.
Ministrul a arătat că măsura creşterii accizei cu 7 eurocenţi aduce la buget 2,6 miliarde lei. Întrebat dacă banii din accize vor fi alocaţi exclusiv construcţiei de autostrăzi, Voinea a replicat că la nivel bugetar un venit anume nu poate fi alocat unei cheltuieli anume.
Ulterior, el a confirmat că de la bugetul de stat vor fi finanţate anul viitor doar două autostrăzi, Comarnic - Braşov şi Suplacu de Barcău - Borş, care însumează 856 milioane lei. La acestea se adaugă centuri ocolitoare în regim de autostradă şi drumuri naţionale.

De ce nu a crescut consumul în 2013

Consumul intern nu a crescut în acest an întrucât suplimentul de venituri rezultat din reîntregirea salariilor bugetarilor şi majorarea pensiilor s-a dus către plata ratelor la bănci, iar sistemul bancar nu a întors aceşti bani în economie, afirmă ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea. "Este adevărat că au crescut veniturile şi nu a crescut consumul, dar... În opinia noastră banii suplimentari s-au dus către sistemul bancar, la plata ratelor la bănci, şi nu s-au mai întors, creditarea nu a funcţionat", a explicat Voinea.
Ministrul delegat pentru Buget nu crede însă în previziunile şefului Direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, şi mizează pe o reluarea a creditării de la începutul anului viitor. "Am încredere că de la începutul lui 2014, prin noul mecanism pe care Guvernul l-a adpotat şi anume garanţii pentru IMM de 2 miliarde lei, o sumă mare, deci jumătate de miliard de euro. Mai pun şi băncile 2 miliarde, în total 4 miliarde de lei, sunt împrumuturi pe care IMM le pot lua pentru capital de lucru", a arătat Voinea.
Directorul direcţiei supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, a declarat recent că creditarea nu va fi revigorată până în toamna anului viitor, întrucât băncile nu sunt dispuse să-şi asume riscuri noi în condiţiile în care va fi efectuată în 2014 o analiză a calităţii activelor în sistem, urmată de un test de stres.

Europa va deveni următoarea superputere economică peste zece ani

n cel puţin aşa susţine directorul unei firme de consultanţă, care aduce ca argument restructurarea masivă din zona euro

Europa este pregătită să devină următoarea superputere economică în deceniul 2020-2030, devansând state precum SUA, estimează directorul firmei de consultanţă Europe Economics, Andrew Lillico, citat de CNBC, care notează însă şomajul record şi creşterea slabă a PIB din uniunea monetară europeană. "Aşa cum anii '80 au fost deceniul Japoniei, anii '90 deceniul SUA, iar următorii zece ani ai Chinei, perioada 2020-2030 ar putea fi deceniul european. Cred că fundamentele zonei euro luată pe ansamblu sunt mai puternice decât cele ale SUA şi Marii Britanii. Zona euro a fost într-o poziţie mai bună să reziste evenimentelor din ultimii ani, fără să tipărească bani la scara întâlnită în alte state", a afirmat Lillico.

Mulţi de "dacă"

După criza financiară declanşată în 2008, ţările din toată lumea încearcă să-şi restructureze şi să-şi reechilibreze economiile. Îndatorarea ridicată a statelor şi băncilor a împins zona euro în 2011 într-o recesiune prelungită. Statele Unite au înregistrat în această perioadă o creştere economică modestă, economia fiind însă susţinută de lichidităţile masive introduse de Rezerva Federală în sistemul financiar. Banca Centrală Europeană a respins metoda folosită în Statele Unite, achiziţii de obligaţiuni în prezent de 85 de miliarde de dolari pe lună, dar a redus puternic dobânzile şi a asigurat fonduri uriaşe băncilor prin operaţiuni de refinanţare.
Şomajul din zona euro se situează la 12,1%, faţă de 7% în 2007. În comparaţie, SUA au o rată a şomajului de 7,3%. Îndatorarea raportată la PIB este estimată de FMI în acest an la 95% pentru zona euro şi 108% pentru SUA. Motivul optimismului şefului Europe Economics este restructurarea masivă care are loc în zona euro, scrie CNBC. O uniune bancară se află în fază incipientă, iar statele zonei euro se apropie politic tot mai mult. "Până la sfârşitul acestui deceniu, Uniunea Europeană îşi va fi rezolvat mare parte din dificultăţile politice. Va fi pe calea de a deveni un stat confederal, dacă nu cumva se va fi ajuns deja acolo", a adăugat Lillico.
Schimbările structuale, precum reformele de pe piaţa muncii, reducerea salariilor în sectorul public şi a deficitelor guvernamentale, sunt unele din măsurile care ar putea permite economiei zonei euro să înflorească în următorul deceniu, a mai spus el.

Băsescu, la cumpărături: Nu s-a ieftinit pâinea după reducerea TVA

Preşedintele Traian Băsescu a mers la cumpărături, sâmbătă, într-un supermarket din Bucureşti, el remarcând că preţul pâinii nu s-a ieftinit după scăderea TVA. Întrebat dacă a găsit produse româneşti, Traian Băsescu a spus bucuros că a găsit "mere româneşti, ceea ce e mare lucru". Preşedintele a scos o pâine din cărucior pentru a-i arăta reporterului că pâinea nu s-a ieftinit după scăderea TVA la 9%. "Uite, pâinea nu s-a ieftinit, uite, îţi arăt pe etichetă, citeşte şi tu: 2,50 aceeaşi pâine, acelaşi preţ. Şi înainte şi acum", a punctat Traian Băsescu. El a precizat că şi-a împărţit treburile cu soţia sa, care a rămas cu nepoţica.

Producţie record de petrol în Rusia

Producţia de petrol a Rusiei va creşte în acest an la 520 de milioane de tone, un nou record post-sovietic, a declarat ministrul Energiei, Alexander Novak. Rusia este cel mai mare producător de petrol din lume, urmată de Arabia Saudită. "Ne aşteptăm ca producţia să se situeze la 520 de milioane de tone, chiar dacă am stabilit iniţial un obiectiv de 505-510 milioane de tone", a declarat ministrul în timpul unei vizite în Statele Unite. Creşterea a fost determinată de preţurile ridicate la petrol pe piaţa internaţională. Rusia a produs anul trecut 518 milioane de tone de petrol, după 511,4 milioane de tone în 2011.

Suma care ar relansa economia mondială: 57.000.000.000.000 de dolari

Infrastructura la nivel global are nevoie de investiţii masive, de 57.000 de miliarde de dolari până în 2030, pentru a susţine aşteptările privind creşterea economică, potrivit firmei de consultanţă McKinsey & Co. "Trebuie de fapt să înlocuim toată infrastructura de pe faţa planetei. Este o sumă imensă", a declarat Robert Palter, unul dintre şefii diviziei de infrastructură globală a McKinsey, în timpul unui forum la New York.
Cele mai mari investiţii sunt necesare pentru a finanţa construirea de drumuri, proiectele în sectorul energetic şi infrastructura de alimentare cu apă şi canalizare. În acelaşi timp, Palter a avertizat că parteneriatele public-privat nu reprezintă o soluţie universală pentru acoperirea lipsei de fonduri.

Investitori precum banca americană Morgan Stanley şi fondul BlackRock se pregătesc să profite, notează CNBC. "Există un interes ridicat pe piaţă pentru oportunităţi legate de sectorul energetic, mai ales în America de Nord. În Europa, oportunităţile sunt datorate mai ales vânzărilor de active, precum şi schimbărilor privind investiţiile şi reglementările. În Asia-Pacific, privatizările sunt motorul tranzacţiilor", a declarat Chris Koski, şeful pentru strategie la divizia de investiţii în infrastructură a Morgan Stanley, prezent la acelaşi eveniment. Divizia de investiţii în infrastructură a Morgan Stanley are active de 4 miliarde de dolari.
BlackRock, cea mare companie de admninistrare a activelor din lume, cu 4.100 de miliarde de dolari, a intrat pe piaţa infrastructurii în 2011, în special în America de Nord şi Europa.

Spania vrea să vândă cu 100 milioane euro un aeroport "fantomă"

Spania vrea să obţină 100 de milioane de euro pe un aeroport care a costat 1 miliard de euro, deschis în 2009 într-un oraş de 75.000 de locuitori, dar închis în luna aprilie a anului trecut din cauza traficului foarte redus, potrivit cotidianului britanic Financial Times.
Aeroportul, în stare impecabilă, dispune de 4 kilometri de pistă şi a fost construit pentru un trafic de 10 milioane de pasageri pe an. Aeroportul include un centru pentru vizitatori, un parc industrial vast şi un turn de control de 50 de metri înălţime. De asemenea, dispune de acces bun la reţeaua naţională de autostrăzi şi spaţii generoase de parcare.
Proiectul a fost finalizat în 2009, la scurt timp după colapsul pieţei imobiliare din Spania, la un cost pentru investitori privaţi şi autorităţi regionale de peste 1 miliard de euro. Administratorii vor scoate azi la vânzare "aeroportul fantomă" din Ciudad Real, notează Financial Times.
Inaugurat cu speranţe mari în 2009, aeroportul nu a atras niciodată mai mult de câteva zboruri pe săptămână, cu mult sub capacitatea sa. Niciun avion nu a mai aterizat la Ciudad Real din luna aprilie a anului trecut, când a fost închis oficial.
Oraşul Ciudad Real, o capitală regională cu numai 75.000 de locuitori, este situat la jumătatea distanţei dintre Madrid şi Cordoba, într-o zonă mai puţin populată din Castilla-La Mancha. În regiune nu există activitate industrială semnificativă, iar oraşul atrage puţini vizitatori, mai ales din afara ţării.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Marian, acum 1864 zile, 6 ore, 59 minute, 10 secunde
Presedintele Traian Basescu urmeaza modelul Vladimir Putin, din pacate nu a dispus si masuri impotriva comerciantilor ce nu aplica legea. Sa speram ca nu va ceda si in razboiul pe care il ducem cu citeste integral
danb, acum 1867 zile, 23 ore, 36 minute, 2 secunde
Aceste masuri sunt total de neinteles in conditiile in care ministerul lui Voinea nu are nici cea mai mica preocupare pentru eliminarea evaziunii fiscale in Romania, in Vrancea sau sa zicem in citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.