Economic

Ce modificări la TVA şi accize s-au făcut în Codul Fiscal

Mihai Boicu
27 nov 2013 1103 vizualizări
Contribuabilii au noi reglementări de respectat de la 1 ianuarie 2014, pe care inspectorii fiscali le detaliază pentru cititorii Ziarului de Vrancea

De la începutul anului viitor, în Codul Fiscal vor apărea o serie de  modificări în ceea ce priveşte TVA şi accizele. La capitolul accize se modifică prevederile referitoare la ajustarea TVA, în sensul că nu se impune ajustarea în cazul bunurilor pierdute, distruse sau furate, în condiţiile în care pierderea, distrugerea sau furtul bunurilor sunt demonstrate corespunzător. De asemenea, a fost eliminată condiţia referitoare la achitarea TVA solicitate la rambursare de către persoanele impozabile nestabilite în Romania. Potrivit noilor prevederi, rambursările de TVA către persoanele impozabile nestabilite în Romania se vor acorda chiar dacă TVA solicitată la rambursare nu este achitată, sub rezerva îndeplinirii celorlalte condiţii prevăzute de lege. A fost exclus din baza de impozitare a TVA solicitate la rambursare de către persoanele impozabile nestabilite în Romania se vor acorda chiar dacă TVA solicitată la rambursare nu este achitată, sub rezerva îndeplinirii celorlate condiţii prevăzute de lege. În ceea ce priveşte accizele se interzice vanzarea de ţigarete, către persoanele fizice, la un preţ mai mic decat preţul de vanzare cu amănuntul declarat. Valoarea garanţiei în cazul antrepozitarilor autorizaţi sau destinatarilor înregistraţi poate fi redusă la cerere, dar valoarea redusă nu poate fi mai mică decat nivelul minim stabilit pentru categoriile de produse respective. Vanzarea cu prime, reglementată de OG 99/2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă, nu se aplică pentru produsele accizabile supuse regimului de marcare prin timbre sau banderole. În cazul vanzărilor cu preţ redus, reglementat de OG 99/2000 pentru produsele accizabile supuse regimului de marcare prin timbre sau banderole nu se pot stabili preţuri mai mici decat costul de achiziţie, la care se adaugă accizele şi TVA. „În situaţia în care cursul de schimb valutar comunicat în anul precedent este mai mic decat cursul valutar comunicat în anul anterior anului precedent, acciza se va stabili în funcţie de cursul comunicat în anul anterior anului predent, cu media anuală a indicelui preţurilor de consum calculat în septembrie din anul precedent, comunicat de Institutul Naţional de Statistică pană la 15 octombrie”, spun prezentanţii Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Vrancea. Pentru anul 2014, media anuală a indicelui preţurilor de consum calculată în septembrie 2013 este 104,77%. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.