Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE:Director de la APIA, prins cand lua mită 3.000 de euro

Ziarul de Vrancea
25 nov 2013 1370 vizualizări
Viorel Pintea, director la APIA Satu Mare, a cerut mai multe sume de bani ca să dispună neînceperea unor controale în cazul unui fermier care primese fonduri europene

Procurorii DNA l-au reţinut pe Viorel Pintea, director la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Satu Mare, după ce l-au prins în flagrant cand lua mită 3.000 de euro pentru a nu dispune controale la culturile de viţă-de-vie ale unui fermier care luase fonduri europene. Viorel Pintea, director la APIA Satu Mare, este cercetat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Oradea pentru luare de mită în formă continuată, arată DNA, într-un comunicat de presă. Potrivit anchetatorilor, în lunile martie şi mai 2012, Viorel Pintea, în calitate de director la APIA Satu Mare, a cerut de la un fermier, denunţător în cauză, 2.500 de euro şi, respectiv, 5.000 euro, "pentru a nu dispune controale în legătură cu activităţile agricole desfăşurate de acesta, respectiv la culturile de viţă-de-vie pe care fermierul le deţinea în judeţul Satu Mare şi pentru care a accesat fonduri europene substanţiale". Din sumelor cerute, Viorel Pintea ar fi primit de la fermier 2.500 de euro şi 3.000 de lei. În 22 noiembrie, Viorel Pintea i-ar fi cerut fermierului alţi 3.000 de euro, "pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu, constand în nedispunerea unor controale la activităţile agricole ale denunţătorului, al căror rezultat risca să atragă o răspundere administrativă", a precizat DNA Viorel Pintea a fost prins în flagrant duminică după-amiază, după ce a primit de la fermier cei 3.000 de euro ceruţi. După ce l-au audiat, procurorii au emis pe numele lui Pintea ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore. Acţiunea a fost făcută împreună cu ofiţeri de la Direcţia Generală Anticorupţie şi cu sprijinul de specialitate al Serviciului Roman de Informaţii. Directorul general al APIA, Dorel Gheorghe Benu, afirmă că directorul APIA Satu Mare Viorel Pintea, reţinut după ce a fost prins luand mită, va fi suspendat din funcţie dacă va fi arestat, menţionand că Pintea are două dosare la comisia de disciplină şi este vizat de alte două controale. "Trebuie să aştept să treacă cele 24 de ore de la reţinere şi, dacă va fi arestat pe 29 de zile, voi dispune suspendarea lui Viorel Pintea. Nu am dreptul să îl suspend în urma reţinerii pentru că, după 24 de ore, ar putea fi eliberat. Această acţiune de reţinere a lui Viorel Pintea de către DNA afectează, normal, instituţia noastră", a spus Benu. Potrivit acestuia, Viorel Pintea a avut mai multe probleme, fiind subiectul unor controale desfăşurate de conducerea centrală a APIA. "Domnul Pintea e director la APIA dintre cei vechi, din anul 2006. Am mai avut probleme cu dansul, are două dosare la comisia de disciplină pe subiectul unor rapoarte de control. Avem în derulare două acţiuni de control care îl privesc", a afirmat Benu.

Insolvenţele s-au dublat subit în octombrie

Luna trecută au intrat în insolvenţă 3.323 de firme u cele mai multe incapacităţi de plată au fost înregistrate în Bucureşti şi Bihor

Numărul firmelor care au intrat în insolvenţă în luna octombrie s-a dublat faţă de septembrie, astfel că în primele zece luni au fost înregistrate 23.543 de cazuri de intrare în incapacitate de plată, cu aproape 8% mai mult decat în aceeaşi perioadă din 2012, potrivit ONRC. În primele zece luni ale anului 2012 s-au înregistrat 21.862 firme intrate în insolvenţă la nivelul întregii ţări, arată datele Oficiului Naţional al Registrului Comerţului. În luna octombrie au intrat în insolvenţă 3.323 de firme, mai mult decat dublul celor care au ajuns în imposibilitatea de a-şi plăti datoriile în luna septembrie (1.536). Bucureşti şi Bihor conduc în topul judeţelor cu cele mai multe insolvenţe în acest an, cu 2.959 (în creştere cu 13,46% faţă de 2012), respectiv 1.366 (plus 25,67%), urmate de Galaţi cu 1.293 (plus 37%). Cele mai puţine insolvenţe au fost consemnate în judeţul Călăraşi - 167 de cazuri şi Harghita - 191 de cazuri în acest an. Cele mai multe firme care s-au confruntat cu dificultăţi financiare sunt în continuare cele din comerţ, peste 8.296 intrate în insolvenţă, cu 8,6% mai multe decat anul trecut, dar şi cele din construcţii - 3.128 (plus 3), hoteluri şi restaurante - 2.667 (-21%) şi industria prelucrătoare - 2.575 (plus 5). La sfarşitul lunii octombrie erau active circa un milion de firme.

Hidroelectrica pune pe tarabă încă 14 microhidrocentrale

Producătorul de electricitate Hidroeletrica va scoate la licitaţie publică deschisă cu strigare, în 23 şi 24 ianuarie 2014, un nou lot de 14 microhidrocentrale, pentru care speră să obţină cel puţin 46,2 milioane lei (10,4 milioane euro). "Vor fi scoase la vanzare, prin licitaţie publică deschisă cu strigare, încă 14 microhidrocentrale grupate în 7 pachete de active, preţul total de pornire a licitaţiilor fiind de 46,2 milioane lei (circa10,4 milioane euro)", potrivit unui comunicat al companiei de stat. Decizia vanzării microhidrocentralelor a fost luată în AGA Hidroelectrica de vineri. Un prim lot de 14 microhidrocentrale a fost vandut în iunie pentru suma totală de 46,8 milioane lei (10,5 milioane euro). Hidroelectrica şi-a propus să vandă, în perioada 2013-2014, un număr total de 88 de microhidrocentrale, reprezentand sub 1 % din puterea totală instalată, deoarece acestea înregistrează în fiecare an costuri de operare şi mentenanţă semnificativ mai mari decat veniturile pe care le generează, iar compania nu are resurse pentru investiţiile necesare, ca să asigure rentabilizarea prin obţinerea de certificate verzi, se mai arată în comunicat. Hidroelectrica este controlată de stat, prin Departamentul pentru Energie.

Finanţele se împrumută la foc automat

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat luni 600 milioane lei prin obligaţiuni cu scadenţa în iunie 2017, exact cat şi-a propus, la un randament mediu de 4,52%. Subscrierile realizate de bănci au totalizat 1,027 miliarde lei. Aceasta este ultima licitaţie din luna noiembrie, iar Trezoreria a atras în această lună 4,55 miliarde lei, exact cat valoarea indicativă a emisiunilor. În luna noiembrie sunt scadente emisiuni de certificate de trezorerie de 2,2 miliarde lei şi o emisiune în valută de 1,32 miliarde de euro. Cele mai mari scadenţe din această lună vor fi în această săptămană, cand ajung la maturitate titluri de 500 milioane lei (miercuri) şi, respectiv, de 1,32 miliarde euro (vineri). De la începutul anului, Ministerul a împrumutat de pe piaţa internă 44,161 miliarde lei, la care se adaugă emisiuni în valută, interne şi externe, de 3,07 miliarde de euro şi 1,5 miliarde de dolari.


Cu acest model de avion este riscant să zbori

Boieng a avertizat transportatorii aerieni că există riscul depunerii de gheaţă la motoarele noilor avioane 747-8 şi 787 Dreamliner fabricate de General Electric şi a cerut unor operatori să evite folosirea aparatelor în apropierea unor furtuni puternice, relatează New York Times. Avertismentul a determinat compania Japan Airlines să retragă aeronavele 787 Dreamliners de pe două rute internaţionale. Alte companii aeriene afectate includ Lufthansa, United Airlines şi Cathay Pacific Airways. "Boeing şi JAL împărtăşesc angajamentul de asigurare a siguranţei pasagerilor şi personalului de zbor. Respectăm decizia JAL de a suspenda cursele 787 pe anumite rute", a declarat un purtător de cuvant al constructorului american de avioane. Decizia a avut loc după producerea a şase incidente, în perioada aprilie-noiembrie, în care au fost implicate cinci avioane 747-8 şi un 787, în care aerronavele cu motoare fabricate de General Electric au înregistrat pierderi temporare de presiune, în timp ce zburau la altitudine mare. Problemele au fost provocate de formarea de cristale de gheaţă, pornind din spatele elicelor şi pană la motoare. Toate avioanele au aterizat în siguranţă, a spus un purtător de cuvant al General Electric. Boeing şi General Electric lucrează la modificări de software prin care speră să rezolve problemele. Toate avioanele 747-8 sunt dotate cu motoare GEnx, iar 787 cu motoare GE sau Trent 1000 fabricate de Rolls-Royce.

Un fost şef de la Renault a ajuns la varful Peugeot

Directorul general al PSA Peugeot Citroen, Philippe Varin, se pregăteşte să se retragă anul viitor, urmand să fie înlocuit de Carlos Tavares, fost director operaţional executiv (COO) la Renault, au declarat pentru Bloomberg surse apropiate situaţiei. În primă fază, Tavares ar urma să activeze ca secundul lui Varin (61 de ani), care se concentrează în această perioadă pe negocierile privind extinderea parteneriatului cu grupul chinez Dongfeng Motor, au afirmat sursele citate. Tavares (55 de ani) nu a semnat încă vreun contract, iar consiliul de administraţie al Peugeot nu a avizat numirea acestuia, a adăugat una dintre surse. Contactat de Bloomberg, purtătorul de cuvant al Peugeot Pierre-Olivier Salmon a refuzat să comenteze informaţiile. De asemenea, Tavares nu a răspuns întrebărilor jurnaliştilor. PSA Peugeot Citroen, cel mai mare producător auto francez, a raportat o pierdere operaţională de 510 milioane euro la divizia auto în prima jumătate a acestui an. Compania încearcă să-şi reducă dependenţa de piaţa europeană, unde înregistrează în prezent mai mult de jumătate din vanzări.

Preţul petrolului, în scădere puternică

Preţul petrolului Brent a scăzut luni cu pană la 2,7%, la 108,5 dolari pe baril, cea mai abruptă creştere din ultimele trei săptămani, după încheierea acordului privind limitarea programului nuclear iranian şi relaxarea sancţiunilor economice asupra ţării, transmite Bloomberg. Preţul petrolului Brent cu livrare în ianuarie a coborat cu pană la 3 dolari, după ce a urcat vineri cu 97 de cenţi şi a încheiat săptămana trecută la 111,05 dolari pe baril. Cotaţia ţiţeiului WTI, de referinţă pe piaţa SUA, a scăzut cu pană la 1,6%, respectiv 1,55 dolari, la 93,29 dolari pe baril. Iranul şi marile puteri - SUA, Marea Britanie, Germania, Franţa, Rusia şi China - au încheiat în weekend, la Geneva, un acord care limitează programul nuclear iranian şi prevede relaxarea sancţiunilor economice asupra ţării, deblocand parţial exporturile de petrol. Cotaţia Brent, de referinţă pentru jumătate din volumul de petrol tranzacţionat la nivel mondial, reacţionează puternic la evoluţiile din dosarul nuclear al Iranului.

Apple a cumpărat un important furnizor al Microsoft

Apple va prelua, pentru 350 milioane de dolari, compania israeliană PrimeSense, dezvoltatorul cipului de comandă prin mişcări care a stat la baza senzorului Kinect oferit de Microsoft împreună cu consola de jocuri video Xbox, transmite Bloomberg. "Apple cumpără din cand în cand companii mai mici din sectorul tehnologiei, şi în general nu discutăm scopurile sau planurile noastre", a declarat pentru Bloomberg purtătorul de cuvant al Apple, Kristin Huguet, care a confirmat achiziţia PrimeSense. De obicei, astfel de achiziţii devin vizibile după o perioadă prin noi funcţii ale produselor Apple, cum ar fi senzorul de amprentă digitală al iPhone 5S. PrimeSense dezvoltă tehnologie prin care dispozitivele digitale pot detecta şi interpreta mişcări şi obiecte. Printre acţionarii PrimeSense se numără Canaan partners, Silver Lake, Gemini Israel Funds şi Genesis Partners. Pe langă sisteme de recunoaştere a mişcării, PrimeSense dezvoltă o tehnologie care ar permite instalarea de camere digitale 3D pe smartphone-uri. Compania a anunţat că o astfel de tehnologie ar putea fi utilizată, spre exemplu, pentru măsurarea dimensiunilor unei încăperi doar prin realizarea unei poze.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.