Puls

Reacții la transformarea animalelor în persoane și înscrierea lor la întreținere

Ionel Sclavone
23 iun 2017 3182 vizualizări

Tăind-o de-a dreptul pe cărarea deschisă de fostul deputat Remus Cernea, care a vrut să ofere delfinilor calitatea de ființe umane, Primăria Focșani face un pas înainte lui, călcându-l pe bombeuri. Ba, dacă privim mai atent, eventual derulând faza cu încetinitorul, vedem cum îi pune piedică de-a dreptul, propunând ca pisicile și câinii să capete statut de persoană și să fie înscrise la plata întreținerii. Ca regulă, la început se va porni de la principiul cafelei solubile cu lapte praf (2 în 1), două patrupede vor echivala cu o persoană fizică. Pe viitor vor fi analizate și alte posibile combinații: cafea solubilă cu lapte praf și zahăr (3 în 1) sau cafea solubilă cu lapte praf zahăr și diverse arome (4 în 1).

Cum se întîmplă în asemenea situații, când cineva inițiază un proiect ce depășește gândirea epocii în care trăiește, propunerea a stârnit vii dezbateri în rândul celor interesați de subiect sau total dezinteresați. Vom prezenta o parte din opinii, cum le-am cules de pe stradă, din cărți sau din emisiunile televizate.

Cel dintâi care băgat în discuție, aplaudând inițiativa, a fost Motanul Încălțat. Mai întâi și-a scos pălăria cu pană, a fluturat-o în semn de respect, și-a lovit puternic tocurile cizmelor, după care a rostit răspicat, cu vocea lui Antonio Banderas și un puternic accent spaniolesc:

 „Dragilor, îmi voi nota această dată în calendar, cu litere roșii, folosind a treia gheară de la lăbuța stângă din spate. Sunt un tip simpatic, inteligent, haios iar povestea mea este cunoscută în toată lumea. S-au scris cărți, s-au turnat filme, s-au cântat arii și s-au făcut desene animate despre mine. Cu toate acestea, am fost tratat ca un inferior și am suferit enorm. Pentru un rolișor într-un film, trebuia să fac eforturi de zeci de ori mai mari decât Brad Pitt, George Clooney sau Dragoș Bucur. De acum, sper ca soarele să răsară și pe strada mea, chiar dacă am vederea foarte bună și pe întuneric“.

Motanul Încălțat și-a exprimat speranța că Primăria va extinde drepturile conferite animalelor de companie:

„Chiar dacă căpătăm un singur drept, de a fi trecuți la întreținere, viitorul va fi al nostru. Puii, pardon, copiii noștri vor urma cursuri la liceu, la universitate și nu doar la școlile de dresaj iar în final vor ajunge și în Parlament. La ce faună viețuiește acolo, vor găsi rapid un loc în grupul minorităților“.

 

Unii se vor mai egali decât alții

 

Deși proiectul i se pare foarte bun, Bismarck, dulăul ofițerului Papadopolinei are câteva obiecții, în legătură cu cuplurile ce vor forma persoane:

„Consider, în calitatea mea de dulăul nemțesc, de rasă, că este loc de îmbunătățiri. De exemplu, nu voi accepta niciodată ca eu, un superior cu educație militară, să compun o persoană cu blănosul ăla de Bubico care nu știe decât să latre și să mă irite. Niciodată nu se va întâmpla, să vă fie clar. Vreau egalitate doar pentru dulăi nu pentru căței!“

Minoritățile vor statut și protecție

Altora, minoritari, proiectul li se pare discriminatoriu deoarece prevede ca persoanele să fie formate doar din câini și pisici. Ei și ar dori ca documentul să fie extins și la alte animale mici, la păsări și chiar la insecte. În acest sens, și-au exprimat intenția de a înființa un ONG care să le protejeze interesele și pe care l-au intitulat Asociația animalelor mici fără frontiere. Dacă mă întrebați, numele este plagiat după un scheci al grupului Divertis. Purtătorul de cuvânt al Asociației este șoricuțul Jerry, venit special de la Hollywood:

„Imaginați-vă ce-aș păți dacă inițiativa Primăriei va fi pusă în practică în forma actuală. Acum îi mai fac față motanului Tom, reușesc să scap de el și să-i joc câte un renghi. Viața mea s-ar sfârși dacă Tom s-ar alia cu buldogul Spike și ar forma o persoană. Pentru a evita asemenea situații, solicităm revizuirea actului în sensul introducerii unor prevederi referitoare și la alte animale, păsări, insecte, reptile și chiar plante. Dacă este să începem o revoluție, de ce să ne oprim la jumătate?“

Temerile lui Jerry sunt împărtășite de Peștișorul de aur și canarul Tweety care amenință cu sesizări la Consiliul Național de Combatere a Discriminării și la ONU:

„Motanul Sylvester nu și-a ascuns niciodată intențiile dușmănoase față de noi. A încercat în nenumărate rânduri să ne mănânce și de multe ori aproape a reușit să ne înghită. Am scăpat numai datorită doamnei Granny. Ne temem pentru viețile noastre și cerem primarului municipiului Focșani să inițieze un statut al minorităților care să ne confere protecția de care avem nevoie“.

Respect pentru familia tradițională

La această inițiativă nu putea rămâne impasibilă Asociația pentru o duminică în familia tradițională. Purtătorul de cuvânt al organizației a atras atenția că o persoană nu poate fi formată, tradițional, prin uniunea unui câine cu o pisică: „Este împotriva naturii, a tradiției românești și a lui Dumnezeu. De când lumea și pământul, câinii și pisicile s-au dușmănit, nu au format persoane. Nu e vorba doar despre persoane, nu e vorba despre privilegii reclamate sub formă de drepturi. Este vorba despre tot, despre o lume complet diferită care ni se propune, tipică activiştilor lui Soros și pe care nu o vrem“.

Număr record de solicitări de azil în Focșani

Pe de altă parte, inițiativa a stârnit un val de entuziasm printre delfinii din Marea Neagră. Având câteva zeci de metri înălțime, valul a fost observat de turiștii de pe plajele Litoralului dar și de cei care au ales Bulgaria. Oameni de știință și preoții ce au analizat fenomenul au picat de acord, pentru prima oară, că este unic și că prevestește fie a doua coborâre a lui Mesia pe Pământ, fie o furtună marină.

Un grup de 12 delfini au scos la mal, în Vama Veche, o poză de-a lui Remus Cernea pe care au scris o dedicație: „Cu multă prețuire lui Cristi“. Fotografia a fost descoperită de un grup de hipsteri, rupți de băutură și de iarbă care după ce și-au cheltuit ultimii bani pe șaorma au încercat să o amaneteze pentru o țigară și un pahar de nes la dozator. În cele din urmă imaginea cu Remus Cernea a acoperit un ochi de geam spart la un chioșc de țigări.

În același context, câteva mii de alți delfini au inițiat demersuri pentru a emigra din locațiile de baștină în apele din zona Focșani, Milcovul, Putna sau în iazul de la stația de decantare al CUP. Confruntate cu un număr mare de solicitări de azil, autoritățile locale iau în calcul să le ofere adăpost și în Bazinul olimpic din Sud.  

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.