Caterincă Mioritică

Viaţa nevăzătorilor, între întuneric şi iluminare

Ziarul de Vrancea
18 ian 2013 3614 vizualizări
Fundaţia “Cartea Călătoare” din Focşani a promovat instrumentele prin care nevăzătorii pot duce o viaţă cat mai aproape de normalitate u ieri cei interesaţi au putut intra în lumea lor, una întunecată dar totuşi plină de lumină şi speranţă

Este oare suficient să închideţi ochii pentru a vă imagina cum este viaţa celor care nu văd cu proprii ochi? A celor care îşi imaginează cum arată culorile? O carte tipărită, un film? Circa 60 de focşăneni de toate varstele au participat ieri la Biblioteca pentru Copii şi Tineret la o acţiune de popularizare a mijloacelor prin care persoanele nevăzătoare reuşesc să răzbată, să treacă bariera întunericului, pentru a ajunge la lumina cunoaşterii. Fundaţia “Cartea Călătoare” din Focşani, adevărată deschizătoare de drumuri pentru persoanele fără vedere, a vorbit prin reprezentanţii ei despre toate instrumentele create special pentru nevăzători, instrumente ce au menirea de a face viaţa acestor persoane cat mai normală posibil. Participanţii s-au împărţit în trei grupuri, fiecare dintre ele stand de vorbă, în cate o sală a bibliotecii cu unul din voluntarii fundaţiei. Gabriela Dima, purtătorul de cuvant al Cărţii Călătoare, a fost cea care le-a spus participanţilor ce este un film accesibilizat pentru nevăzători, precizand totodată că informaticianul Mircea Bucur, preşedintele fundaţiei, îşi dorea încă din 2005 să poată accesibiliza şi filme, nu doar cărţi.

Film pentru nevăzători, proiectat pe ecranul mare de la Balada

“Bună! Ce faci?”, o producţie romanească lansată în 2010, a rulat cateva minute, timp în care publicul a văzut pe viu ce înseamnă un film “tradus” pentru cei fără vedere. Un astfel de film presupune existenţa unui lector care în timpul pauzelor de dialog dintre actori descrie partea vizuală a peliculei. Acest lucru, cel puţin pentru filmul în cauză, a fost făcut de ziarista Laura Breană care, cu o deosebită atenţie la detalii, a descris vizualul din film. Pentru văzători ar putea părea puţin ciudat ca imaginea să fie descrisă de cineva, dar pentru nevăzători e un lucru extraordinar. “Cea mai mare satisfacţie am avut-o cand am participat la TIFF cu un film accesibilizat. Am urmărit mimica celor care se uitau la film cu căştile în urechi şi aveau aceleaşi trăiri şi stări ca şi spectatorii obişnuiţi”, le-a spus Laura celor din sală. “Eu am mai văzut astfel de filme în străinătate şi mă bucur că persoanele nevăzătoare pot vedea filme, că au acces la ele prin această metodă. Explicaţiile date de lector mi s-au părut foarte bune”, a spus şi Andreea, o tanără participantă. Filmul romanesc accesibilizat va rula la Balada pe 29 ianuarie, de la ora 17.30, şi poate fi văzut chiar şi de cei care nu sunt orbi. Doar închizand ochii şi ascultand filmul cu explicaţiile lectorului oamenii pot simţi cum este să fii nevăzător, dar să te poţi bucura de cea de-a şaptea artă.

Dezbateri despre cărţi între văzători şi nevăzători

Preşedintele Fundaţiei “Cartea Călătoare” a explicat pe rand, fiecărui grup, ce este aparatul “Daisy” şi la ce foloseşte el. Aparatul funcţionează precum un casetofon, în sensul că poţi asculta la el cărţi, poţi “derula” paginile înainte şi înapoi, poţi pune stop, dar are şi multe elemente în plus care fac accesibilă citirea de cărţi de către nevăzători. “De-a lungul timpului au existat diverse încercări de a accesibiliza cărţile pentru cei care nu văd şi, graţie noilor tehnologii, acest lucru e mult mai uşor de făcut acum. De exemplu, alfabetul Braille, cunoscut de mai toată lumea, are dezavantajul că este nepractic, cărţile scrise în acest limbaj ocupă prea mult spaţiu. Biblia scrisă în Braille ocupă trei metri lungime. Aparatul Daisy elimină această problemă şi vine cu o mulţime de lucruri suplimentare în beneficiul nevăzătorilor”, a declarat Mircea Bucur. Acesta a spus că prin aparatul digital amintit un nevăzător are mai mult decat un simplu acces la carte. El poate trece direct la un capitol anume, poate pune semne la anumite pasaje, poate schimba rapiditatea cu care lectorul povesteşte cartea. “Aparatele Daisy îi ajută pe cititorii nevăzători să poată discuta despre o carte cu o persoană care vede normal fără să mai existe o diferenţă în ceea ce priveşte lipsa de informare”, a mai spus Bucur. Cu toate că aceste aparate, care costă în jur de 1.600 de lei, ar trebui subvenţionate de stat, în realitate acestea sunt un lux pentru nevăzători.

O americancă ne-a deschis ochii

Şi Jennifer Brooks, voluntar la Corpul Păcii a stat de vorbă cu focşănenii, prezentand diverse planşe cu alfabetul Braille, dar nu numai. Tanăra din America a lucrat în Romania ca voluntar timp de patru ani, ocazie cu care le-a predat lecţii de viaţă tinerilor nevăzători de la Liceul "Moldova" din Targu Frumos. Ea a mărturisit că a rămas uimită cand a văzut că elevii de acolo învăţau matematică, romană, fizică sau chimie însă nu ştiau să se descurce cu lucruri mult mai practice, respectiv cum să-şi facă singuri un sandvici, o salată, paine, cum să se îngrijească sau să se coafeze singuri. Ei bine, punand în practică ce a învăţat în SUA, ea a încercat să rezolve tocmai aceste probleme cu tinerii nevăzători din Moldova. Surprinzător ea vorbeşte foarte bine în limba romană, iar cei mai noi prieteni pe care şi i-a făcut la Focşani s-au declarat dezamăgiţi că va părăsi Romania săptămana viitoare. La final participanţii au văzut studioul de înregistrări al Fundaţiei, dar şi cate lucruri sunt făcute de un grup de oameni inimoşi pentru ca viaţa celor care nu au vedere să fie cat mai normală cu putinţă. (S. VRÎNCEANU, S. TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.