Caterincă Mioritică

Victoras Romanu" a furat lumina si a tras cu pusca dupa ciobani

Ziarul de Vrancea
24 apr 2010 1198 vizualizări
Asfaltorasul preferat al lui Opri si-a tras curent la conac fara sa plateasca un kilowatt, si-a facut drum fara autorizatie si trage spre ciobanii care-si scapa oile la el in batatura, dupa cum ne-au ciripit pasarelele locale u primii gospodari din Ruginesti pica-n fund de admiratie ca au un vip (very important papagal) in comuna si-i ascund nelegiuirile

Nici o fapta buna nu ramine nerasplatita! Dupa ce anul trecut a facut un pustiu de bine si a asfaltat ca o donatie electorala drumul spre Cring, probabil cu basculanta de bitum ramasa de la drumul de pitici de la Tanasoaia, vrincenii i-au multumit lui Victoras Roman, asfaltator pesedist, din portofelele lor. Victoras asfaltoras si-a numarat roaba de bani la lumina Electrica trasa fara a plati nimic, fara a achita taxa de racordare si, mai mult, fara a plati consumul de la mosia sa din virful dealului de la Ruginesti, dupa cum spun surse bine informate din zona. Intelegerea sa cu Dumi motanul Danila, fost sef pecist la Electrica, a mers ca unsa pina cind un jurnalist a descoperit ca si bogatii fura citeodata si se ilumineaza pe gratis doar pentru ca pot. Insa, cind a aflat Victoras ca presa vrea sa aprinda lumina in acest caz, s-a pus repede in legalitate, evident retroactiv, cu complicitatea aceluiasi director electrician care intre timp a fost demis de la societatea de producere a curentului electric. Si nimeni n-a mai recunoscut nimic. Victoras asfaltoras ciordeias de curent electric si-a semanat din buzunarul lui stilpii prin care si-a adus de la 6 kilometri electricitate-n batatura. Pentru a avea civilizatie la conacul din padure de la Ruginesti, Victoras si-a asfaltat in jurul proprietatii si, spun surse din administratia locala, a transformat fara a avea autorizatie un drum forestier in drum de piatra, balastat chiar de Romanel. Asta ca sa nu se hurducaie partea dorsala cind stapinul vine obosit de la sedintele de Cejeg.


Cum ne-a fraierit boierul - pistolar de Ruginesti


Era putin peste anul 1990 cind Victoras s-a trezit intr-o dimineata prost dispus. Se uita in dreapta: aceeasi nevasta. Se uita afara: aceeasi Dacie ponosita cumparata cu banii strinsi de la nunta. Plin de dusmanie, se scarpina in turul pantalonilor de pijama peticiti de soacra-sa. «Asa nu se mai poate!», isi zise in gind. Pleaca cu gindurile aiurea la nasu"â„¢, fost sef de SMT. Acolo lucrurile incep sa se lege. Vinde Dacia si cu banii ia citeva utilaje jerpelite: un greder, un buldozer, un tractor"¦. Toate mai pe nimic. Coboara ochii pe lunca Siretului. Pietris cacalau! Suna doi-trei primari, fosti colegi de la mecanizare si ii intreaba daca nu vor sa cistige impreuna niste bani frumosi si inca un mandat. Cum numai pentru roman, riul, ramul ii sint prieteni, Victor s-a gindit ca riul ar putea sa-i dea piatra gratis pentru pavarea unor drumuri de tara. Asa se ajunge ca de ani buni se excaveaza «free» din albia riurilor piatra si, cu un dus-intors de buldozer, se aduna in pusculita lui Victoras miliardele. Odata cu numarul lor au crescut si pretentiile. Si-a schimbat nevasta pe amanta si apartamentul de la bloc pe casute multe si un conac la Ruginesti. Imprejmuita cu un gard electric pe o suprafata de citeva hectare, vila cocotata pe un deal domina imprejurimile la granita cu judetul Bacau si in imediata vencinatate a fondului de vinatoare. Pina la proprietatea sa, care e la 6 km de cea mai apropiata asezare umana, s-a trecut cu cablurile electrice pe stilpi. Si gratis! Asta fiindca Vic e norocos. Are prieteni sus pusi care nu-l lasa la greu.


Victoras da cu flinta dupa iepuri, dar mai ocheste si ciobanii


In fine! La marginea proprietatii, Victoras asfaltoras, fiu de taran, si-a plantat papusoi. «Asta e cu schepsis», spun oamenii din sat. Fiindca Vic nu e vreun harnic. E doar comod. Aflat in apropierea fondului cinegetic, de pe prispa vilei sale, Roman-ul impreuna cu flinta sa poate da la iepuri, cerbi, ursi sau mistreti. Asa, de plictiseala! Tot de plictiseala isi invita simbata prietenii la o miuta pe terenul de fotbal din curtea casei sale. Sau se urca in gipanul sau 4x4 si merge sa inspecteze utilajele de pe valea Trotusului sau din albia Domositei care isi fac de cap largind-o ca pe-o femeie usoara de trei patru "" ori. Suparat, zic oamenii din zona, intr-o zi, Vic - boierul de Ruginesti - a tras cu pistolul dupa ciobanii satului, care scapasera oile pe linga gardul proprietatii sale. Ciobanii au prins viteza la deal, singura ciuruita fiind o tufa de basina porcului care a primit niste gloante in plina figura. Si asta de vreo doua ori. Ciobanii se tem acum sa vorbeasca. Ei spun ca a treia oara pistolul cu glont al boierului-pistolar de Ruginesti ar putea sa nu mai greseasca tinta.


In loc de epilog


Vic se simte acum mai bine. E om important. A schimbat Dacia cu vreo doua gipane si un ATV. Conturile ii cresc. Alta viata! Conducerea satului, insemnind primar si viceprimar, nu ia nicio decizie pina nu-l consulta. Primarul, cel putin, cade in fund de admiratie de fiecare data cind i se pronunta numele. Si asta pentru ca s-a trezit intr-o dimineata, si-a luat un excavator, un tractor si un buldozer cu care a supt moaca, ani la rind, pietrisul din albia riurilor din nordul judetului, l-a asternut pe drumurile primarilor care mai doreau un mandat si care l-au rasplatit cu bani frumosi. Un fleac! Ne-a fraierit!


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.