Puls

Varianta fara mutare in plic

Corneliu Condurache
29 mar 2005 936 vizualizări
Mai toti cei care s-au perindat prin scaunele puterii, inca din 1990, nu si-au facut un prea mare secret din consistentele si migaloasele eforturi de a-si subordona intr-un grad cit mai impresionant si confortabil, din punctul lor de vedere, institutii de baza ale statului.

Mai toti cei care s-au perindat prin scaunele puterii, inca din 1990, nu si-au facut un prea mare secret din consistentele si migaloasele eforturi de a-si subordona intr-un grad cit mai impresionant si confortabil, din punctul lor de vedere, institutii de baza ale statului.

Politia a fost una dintre cele care au exercitat tentatia cea mai mare, iar in judete, unde modelul baronatelor a fost implementat ca fiind garantul succeselor de partid, ori al gastilor de diverse culori politice, un astfel de tel a fost, cu mare probabilitate, unul de o miza aparte.

In Vrancea, cu deosebire intre anii 2000-2004, din pacate, acest lucru s-a si reusit intr-o masura care a adus institutia intr-o stare deloc de invidiat.

Pina si receptia organizata cu ocazia "Zilei Politiei, vineri, la Casa Armatei din Focsani, a purtat pesemne amprenta ei, pentru ca atmosfera de acolo nu a parut deloc una foarte destinsa.

Frazele sforaitoare, rostite de unii invitati poftiti sa ia cuvintul, care, dupa cum le este obiceiul, n-au scapat ocazia de a se umfla in pene si de a pronunta siraguri de lozinci lipsite de continut, si cel putin nepotrivite pentru asemenea prilejuri, n-au facut decit sa intregeasca acea senzatie apasatoare.

Cei care au venit la putere cu mesajul ca vor sa "redea Vrancea vrincenilor" in loc sa abordeze cu maxima seriozitate realitatile din Politie au preferat, iata, sa joace pe o carte care s-a dovedit zilele acestea de un amatorism dezarmant.

Desi nu s-a recunoscut deschis in cvasitotalitatea mediilor politice, sau a celor chibitind pe linga acestea, se stia si se discuta despre varianta neoficiala. Ca solutia sustinuta de oamenii cu putere de decizie din actuala coalitie, pentru preluarea conducerii IPJ Vrancea, este comisarul Virgil Cristian.

Semne rau prevestitoare dinspre cei care considera ca activitatea politica se poate coordona intr-un judet la putere fiind, numai din conferintele de presa saptaminale de vinerea - si astea abordate fara minime informatii in legatura cu ce s-a intimplat in judet in cele cinci zile cit au lipsit din teritoriu cel care i-a trimis pe caldutele si confortabilele fotolii parlamentare - s-au mai zarit, cum n-am pregetat sa spun din acest colt de pagina in "Ziarul de Vrancea", inclusiv din maniera care a fost aleasa pentru inlocuirea vechiului sef al institutiei, chestorul-doctor electoral Silviu Crin Grosu.

Fara a se incerca o minima tragere la raspundere pentru starea greu de caracterizat in care a fost adusa o institutie de baza intr-un stat de drept. S-a preferat, cum lesne se poate banui acum, probabil, metoda batistei pe tambal, in speranta ca va fi acceptata tacit de tabara adversa varianta Virgil Cristian.

Cea a unui om despre ale carui calitati profesionale orice discutie este clar ca reprezinta un subiect tabu, atita timp cit acesta are un imens pietroi legat de git. Al unui accident de circulatie de la care nu s-a implinit un an de zile, in urma caruia a murit un om, si in care politistul sustinut pentru functia de viitor sef al Inspectoratului, desi nu intr-o concentratie penala, a fost gasit cu alcool in singe!

Numai ca scoteala de acasa, iata ca ca nu s-a potrivit, dar chiar deloc, cu cea din tirg.

Mai mult, prin modul cum politicieni din rindul actualei puteri, precum Jan Vraciu si chiar prefectul Ion Oprea, au inteles sa joace o astfel de partida fara nici o mutare in plic, cum s-ar fi cuvenit, ca intr-o partida de sah, i s-a ridicat o minge la fileu de toata frumusetea taberei baronului.

Care nici n-a ezitat, cu un maxim de punctaj si beneficiu, sa o folosesca, punindu-si in miscare toate pirghiile de care dispune.

Si lasind impresia publica ca varianta lamentabil aleasa si sustinuta de politicienii puterii din Vrancea si apoi neagreata la Bucuresti la virful sefiei Politiei i se cam datoreaza.

Daca vor continua lupta cu strategii jalnice de acest tip, actualii reprezentanti locali ai guvernantilor nu vor avea zile defel usoare prin judet.

Singurul beneficiu este, poate, ca varianta Silviului Crin Grosu cu semn schimbat a Alinatei, este un capitol ce poate fi deja dat uitarii. O minte lucida ar putea incerca reasezarea institutiei Politiei pe baze intr-adevar sanatoase. Daca acest lucru mai este acum posibil, in situatia concreta din Vrancea, si nu vom asista la un nou surogat de tipul a tot ce s-a facut sau s-a mimat ca se incearca a se realiza pina acum, din decembrie 2004 si pina astazi. Ocolindu-se cu grija taman lucrurile importante care ar fi trebuit in primul rind luate-n piept.


P.S Desi est foarte posibil ca logica sa fi fost una de felul "daca in cazul sefului PNA s-a putut, de ce n-ar merge si la Politia Vrancea?" sint curios daca-si asuma si va plati cineva in vreun fel imensa gafa.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.