Puls

Reporter Hai-Hui! Decebal şi Cuza, îngropaţi în bălării la Focşani

Ziarul de Vrancea
12 aug 2013 1133 vizualizări
La ”blocul cu statui” din Focşani, statuile se sufocă sub buruieni. Şi nici că s-ar zbate cineva să le scoată la lumină. Minunăţiile au fost dăltuite în piatră de un artist cu suflet mare, care nu s-a gândit decât la frumuseţea oraşului când le-a plăsmuit în colţul unui bloc de pe strada Maior Gheorghe Pastia.

Ieşit la pensie cu mulţi ani în urmă, Constantin Burtea şi-a găsit mai multă vreme să-şi dedice pasiunii deprinse încă de pe băncile şcolii. În faţa blocului din apropierea Grădinii Publice, artistul a început să sculpteze în piatră chipurile marilor oameni care au marcat istoria românilor. Aşa au apărut, pe spaţiul verde din scara blocului, figurile lui Decebal şi Traian, Ştefan cel Mare şi Alexandru Ioan Cuza. Au fost mai multe, dar timpul şi ignoranţa semenilor le-au împuţinat. Tocmai ca să cinstească valoarea operelor, dar şi a personalităţilor pe care le întruchipează, artistul a plantat în jurul lor două tufe de liliac. Din ele n-au mai rămas, astăzi, decât o seamă de bălării care ajung să îngroape sculpturile în uitare. După decesul artistului – care, printre altele, a fost şi tatăl fostului inspector-şef al Oficiului pentru Protecţia Consumatorului, adevăratele bijuterii sculpturale nici nu mai sunt vizibile. Halal mod de apreciere a muncii unui artist! Oare nu se găseşte nici un locatar inimos să lumineze acest „spaţiu cultural”? (A. V.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Nicu, acum 3880 zile, 14 ore, 53 minute, 19 secunde
Din fotografie nu reusesc sa imi dau seama care este valoarea artistica a celor doua capatani sculptate si nici pe cine reprezinta. Nu stiu care din ei este Traian, Decebal, Stefan cel Mare sau Cuza. citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.