Puls

Pe aripi de...ciori

Ziarul de Vrancea
17 mar 2016 1710 vizualizări
Parcul municipiului Adjud este principalul loc de recreere destinat populaţiei. Construit pe domeniul Lahovari, spaţiul cuprinde diverse specii de copaci şi este amenajat cu bănci, mese de şah, fântâni arteziene şi locuri de joacă pentru copii.

Ca reper, pentru cei nefamiliarizaţi cu acest nume, Gheorghe I. Lahovari este acela care a introdus pentru prima dată în cadrul serviciilor poştale româneşti mandatul poştal şi cartea poştală. În 1893 a fost numit preşedinte la Înalta Curte de Conturi, poziţie din care a elaborat "Legea contabilităţii statului". Situat pe o suprafaţă relativ mică şi poziţionat la iesirea din Adjud către Focşani, parcul municipal îşi întâmpină vizitatorii nu numai cu frumuseţile lui, ci şi cu o mică surpriză: stolurile de ciori care îşi apără terenul "invadat". Una caldă, alta rece. Pe lângă diversele amenajări făcute de administraţia locală, problema extirpării croncănitoarelor s-a făcut nevăzută "pe aripi de cioară". De la părinţi cu bebeluşi în cărucioare până la bătrâni care citesc ziare sau cărţi, parcul este primitor cu toată lumea. Poate chiar prea primitor. Liniştite, în sutele de cuiburi construite pe ramurile castanilor şi teilor, ciorile veghează zona pe care au pus stăpânire de ani întregi. Aleile mai mult pictate decât curate sunt cele care îi fac pe vizitatori să fie atenţi pe care banci se aşază. Ghinionul sau norocul, de la caz la caz, îi poate murdări oricând.  Bucuria de a avea un parc frumos amenajat dispare odată ce te confrunţi cu "norocul" păsărilor negre. Oare ce gândesc oamenii care vin zilnic în parc şi pe lângă faptul că trebuie să fie atenţi la mizerie, mai suportă şi zgomotele asurzitoare ale ciorilor?O doamnă trecută de prima tinereţe, aflată cu nepotul la locul de joacă se arată amabilă şi îmi împărtăşeşte părerea sa: "Ce să vă spun? Asta este o problemă care persistă de ani de zile! Păcat că investiţiile astea făcute pentru noi sunt murdărite de ciorile astea enervante. Uite (şi face semn către bănci), când mă aşez şi încep ele să zboare deasupra copacilor, mă tem de fiecare dată să nu mă trezesc cu vreun noroc pe mine. Păcat! Dacă tot au început să facă schimbări frumoase pentru oraş, ar trebui să scape în primul rând de păsările astea".
În speranţa că "primăvara" va fi un sfetnic bun, cetăţenii din Adjud speră într-o vară viitoare fără ciori şi cuibare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.