Puls

Habemus Papam!

Ziarul de Vrancea
21 apr 2005 802 vizualizări
Noul Suveran Pontif este Papa Benedict al XVI-lea, in persoana lui Joseph Ratzinger, care a sustinut intotdeauna consolidarea doctrinei Bisericii in fata provocarilor lumii moderne.

Ieri seara in jurul orei 19.00, o coloana alba de fum s-a ridicat deasupra Capelei Sixtine, de la Vatican, urmata la scurt timp si de sunetul clopotelor, indicindu-se astfel ca a fost ales primul Papa al celui de-al treilea mileniu al erei crestine si totodata cel de-al 265-lea succesor al Sfintului Petru. Alegerea Suveranului Pontif s-a facut intr-un timp record, dupa doar 24 de ore si 5 scrutine. Conclavul a optat pentru cardinalul Joseph Ratzinger al Germaniei, care si-a ales numele de Benedict al XVI-lea. "Dragi frati si dragi surori, dupa marele Papa Ioan Paul al II-lea, cardinalii m-au ales pe mine, un simplu si umil servitor in gradina Domnului", au fost primele lui cuvinte, umate de citirea, in uralele multimii aflate in extaz, rugaciunii de binecuvintare "Urbi e Orbi".

Joseph Ratzinger a a facut parte din Tineretul hitlerist

Joseph Ratzinger a fost una dintre cele mai puternice persoane de la Vatican in timpul Papei Ioan Paul al II-lea. De fapt el, impreuna cu un alt cardinal german, a fost artizanul desemnarii lui Karol Wojtyla ca papa, iar la rindul sau, Papa Ioan Paul al II-lea l-a tinut aproape si a incercat sa-l propulseze cit mai sus pe noul Suveran Pontif. Ratzinger a implinit acum citeva zile, pe 16 aprilie, virsta de are 78 de ani. El este originar din Bavaria, Germania si al optulea german care devine Suveran Pontif. Vorbeste cinci limbi (germana, italiana, franceza, spaniola si engleza). Noul Papa a facut parte din Tineretul hitlerist impotriva vointei sale, potrivit autobiografiei "Despre viata mea" si a ultimei sale carti "Sarea pamintului". "Dupa ce am parasit seminarul, nu m-am mai dus la Tineretul hitlerist", a declarat Ratzinger, intr-un interviu cu ziaristul Peter Seewald. "A fost dificil, pentru ca reducerea taxelor scolare, lucru de care aveam nevoie, avea legatura cu aderarea la Tineretul hitlerist", a povestit el. Potrivit site-ului Internet al fan-club-ului Ratzinger, familia lui Joseph a trebuit sa plece in 1932 din localitatea Auschau am Inn, de la poalele Alpilor, "din cauza criticilor la adresa nazistilor" facute de tatal sau, care atunci era jandarm. In 1943, tinarul Ratzinger a fost incorporat ca si ceilalti seminaristi din clasa sa, ca auxiliar al apararii antiaeriene germane. In septembrie 1944, cind a ajuns la virsta la care putea fi inrolat, a trebuit sa lucreze sub ordinele legiunii austriece, despre care a spus mai tirziu ca era formata din "ideologi fanatici" care terorizau fara incetare pe toata lumea. In noiembrie, Ratzinger a urmat un antrenament de infanterie, insa, avind probleme de sanatate, s-a sustras de la majoritatea actiunilor militare, potrivit site-ului. In timp ce se apropiau trupele aliate, la inceputul lunii mai 1945, tinarul Ratzinger a dezertat. Cind militarii aliati au ajuns in localitatea sa, si-au stabilit cartierul general in locuinta familiei Ratzinger. Joseph a fost identificat ca fiind soldat si dus intr-un lagar de prizonieri de razboi, de unde a fost eliberat la 19 iunie 1945. Experinenta sa in timpul regimului nazist l-a convins ca Biserica trebuie sa se impuna in favoarea adevarului si libertatii. A fost profesor de teologie si apoi arhiepiscop de Munchen. El este unul dintre cei trei cardinali electori care nu au ajuns la acest statut gratie Papei Ioan Paul al Il-lea. Ratzinger a fost numit cardinal de catre Papa Paul al VI-lea. Vreme de mai bine de douazeci de ani a fost conducator al asa numitei Congregatii pentru Doctrina credintei care are in sarcina mentinerea disciplinei doctrinare la nivelul intregii bisericii romano-catolice. în aceasta calitate a fost apropiat de Papa Ioan Paul al II-lea si de activitatea sa papala, de altfel, el fiind cel care a celebrat ceremonia funerara al lui Karol Wojtyla.

Benedict al XVI-lea, rottweiller-ul lui Dumnezeu!

Un aparator infocat al dogmei catolice traditionale, Ratzinger este contestat de numerosi catolici modernistin n el nu este de acord cu propunerea ca femeile sa poata predica, a refuzat ideea casatoriei preotilor, a condamnat homosexualitatea, s-a opus integrarii Turciei in Uniunea Europeana si a condamnat "muzica rock"

Joseph Ratzinger, noul sef al Bisericii Catolice, este considerat o personalitate conservatoare. Ratzinger, numit de Papa Ioan Paul al II-lea sa oficieze slujbele din Saptamina Patimilor, a criticat in predicile sale "erorile", "orgoliul" si "autosuficienta" din cadrul Bisericii Romano-Catolice. Totodata, noul Papa a aparat, in predica pronuntata luni, inaintea Conclavului, doctrina Bisericii si a condamnat ferm "dictatura relativismului". Potrivit acestuia, relativismul "nu recunoaste nimic ca fiind definitiv, nu are drept masura decit propriul ego si dorintele sale". "A avea o credinta clara, potrivit crezului Bisericii, este etichetat ca fundamentalism, in timp ce relativismul, adica a te lasa purtat de colo-colo de orice tip de doctrina, pare a fi singura atitudine acceptata in aceste timpuri", a subliniat Ratzinger. "Cite schimbari ale doctrinei am cunoscut in ultimele decenii, cite curente ideologice, cite moduri de a gindi", a exclamat Ratzinger. "Mica barca a gindirii numerosilor crestini a fost de multe ori agitata de aceste valuri, aruncata de la o extrema la cealalta: de la marxism la liberalism, pina la libertinaj, de la colectivism la individualismul radical, de la ateism la valul misticismului religios, de la agnosticism la sincretism", a precizat el. "In fiecare zi apar noi secte si se adevereste ce a spus Sfintul Pavel despre inselatoria oamenilor, despre siretenie", a afirmat Ratzinger. "O credinta adevarata nu este una care urmareste curentele la moda, ultima noutate, ci este profund inradacinata in prietenia cu Christos", a adaugat el. El le-a cerut clericilor Bisericii sa fie "animati de o sfinta preocupare: aceea de a oferi tuturor darul credintei, al prieteniei cu Christos".El si-a inceput predica subliniind ca Biserica traverseaza "un moment de mare responsabilitate".Ratzinger a incheiat invitindu-i pe cardinalii electori si pe credinciosi "sa se roage cu insistenta Domnului in aceasta ora, pentru ca, dupa marele dar care a fost Papa Ioan Paul al II-lea, sa dea din nou un pastor dupa inima sa, un pastor care sa ghideze credinciosii catre cunoasterea lui Christos, in dragostea sa".

Un papa adept al miscarilor catolice radicale

Un aparator infocat al dogmei catolice traditionale, Ratzinger este contestat de numerosi catolici modernisti, unii dintre ei chiar numind-ul "rotweillerul lui Dumnezeu". Din 1981 si pina in prezent, el s-a remarcat prin formularea a numeroase interdictii. Nu a fost de acord cu propunerea ca femeile sa poata predica, a refuzat ideea casatoriei preotilor, a condamnat homosexualitatea, s-a opus integrarii Turciei in Uniunea Europeana. In 1984, Ratzinger califica regimurile comuniste ca fiind o "rusine" a vremurilor de atunci, iar dupa 20 de ani, cardinalul german nu era de acord cu integrarea Turciei in UE, considerind ca o asemenea decizie ar fi o "eroare enorma". Ratzinger a condamnat si "muzica rock", pe care o considera o "expresie a pasiunilor elementare". Confruntat cu o criza ecleziastica, Ratzinger s-a apropiat din ce in ce mai mult de miscarile catolice radicale, pe care criticii le considera "fundamentaliste".

La ce sa ne asteptam de la noul papa

Virsta inaintata si personalitatea lui Joseph Ratzinger ne indica ca Conclavul a preferat un pontificat de tranzitie, care sa reprezinte totodata si continuitatea. Fostul ambasador al Romaniei la Vatican, Teodor Baconsky, a afirmat ca optiunea pentru Ratzinger a fost determinata de teama ca Biserica va intra in deriva cu un papa slab. Benedict al XVI-lea, desi este unul dintre cei mai invirsta conducatori ai bisercii catolice alesi in vremurile moderne, reprezinta totusi o mina de fier a Bisericii Catolice. Analistii preconizeaza chiar ca va impune o disciplina doctrinala mai stricta chiar si decit predecesorul sau, iar aceasta disciplina va fi indreptata mai ales asupra acelor preoti care tind spre o interpretare mai larga si mai reformista a doctrinei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.