Opinii

,,Vrem un Focșani fără bariere!” - Sau despre Focșani, văzut dintr-un scaun rulant

Iuliana Negoiţă Prunilă
3 nov 2019 5771 vizualizări

,,Vrem un Focșani fără bariere!”

Absența accesibilizării din comunitațile în care trăim ne afectează zilnic pe cei ce avem o dizabilitate locomotorie. Absența unor balustrade sau a rampelor, rampe impracticabile la intrarea instituțiilor publice sau a spațiilor comerciale, trotuare cu denivelări și fără rampa la nivelul trecerilor de pietoni, mașini parcate pe trotuare(în absența unor parcări amenajate) îngrădesc dreptul la autonomie al persoanelor cu mobilitate redusă.

Desi știam că Focșaniul nu este un oraș ,,prietenos” cu persoanele cu dizabilități locomotorii, nu-l mai văzusem de 11 ani dintr-un fotoliu rulant.

Cum a doua zi a evenimentului ,,Vrem un Focșani fără bariere!”, a fost destinată explorării urbane, cu ajutorul unor tineri frumoși, voluntari ai asociației ,,Eu, tu și ei”, l-am explorat într-un fotoliu rulant. Mulțumesc, Cristina și Robert!

Și nu a fost deloc simplu! Am fost nevoiți să ne schimbăm traseul din cauza bordurilor înalte de la trecerile pentru pietoni, să mergem pe carosabil, printre autoturisme, deoarece trotuarele erau blocate de mașini parcate, să mergem pe porțiuni pline de denivelări. E chiar periculos să circuli prin Focșani dacă ești în fotoliu rulant! Obstacole, denivelări, gropi poți întâlni la tot pasul.

,,Povestim Focșaniul”

Plimbarea noastră prin Focșani nu a fost însă presărată doar cu surprize neplăcute cauzate de absența accesibilizării ci și de povești frumoase ce ne-au fost dăruite de inițiatorii proiectului ,,Povestim Focșaniul”, Silvia Vrînceanu Nichita, fost redactor șef al Ziarului de Vrancea, președinta Asociației ,,Eu, tu și ei”, și avocatul Dan Nichita ce ne-au prezentat istoria clădirilor monunent istoric întâlnite în scurta noastră plimbare urbană.

Astfel am aflat istoria clădirii ce găzduiește ,,Muzeul Unirii”, a Teatrului Municipal ,,Gh Pastia”, a clădirii ce găzduiește Arhivele Naționale Vrancea, a fostului hotel ,,Vrancea” și a altor clădiri cu valoare istorică ce sunt însă în stare avansată de degradare. Soții Nichita ne-au ajutat să ne întoarcem în Focșaniul altor timpuri, printre oameni ce și-au pus amprenta asupra evoluției acestui oraș, și le mulțumim pentru asta!

,,Activăm Focșaniul”

Persoane în fotoliu rulant, pe scutere electrice, triciclete sau ajutați de cârje, tineri liceeni, voluntari ce doresc să-și aducă contribuția la evoluția acestui oraș, într-o zi nu tocmai caldă de octombrie, adoptând motto-ul ,,Activăm Focșaniul” au încercat să atragă atenția asupra barierelor ce îngrădesc dreptul la autonomie în spațiul public al persoanelor cu mobilitate redusă și nu numai.

,,Vrem un Focșani fără bariere!” înseamnă prietenie, solidaritate și speranță! Speranța că într-o zi siguranța persoanelor cu dizabilități în spațiu public va deveni o prioritate pentru decindeți!

Speranța că într-o zi, Focșaniul va deveni accesibil fiecăruia dintre noi!

Foto: Vasile Prunila

Iuliana Negoiță Prunilă

Articol + foto preluate de pe site-ul :dizabil.eu

Citiți și:Cum a fost la „Vrem un Focșani fără bariere!”, eveniment destinat vrâncenilor cu mobilitate redusă


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.