Opinii

Suntem pregătiți!? 

Florin Iacob
20 feb 2023 2553 vizualizări

Am văzut o știre pe rețelele de socializare în contextul nenorocirii abătute asupra vecinilor noștride pe Bosfor, știre ce m-a bulversat. Aș fi chemat Smurd-ul să îmi revin, am însă ceva cunoștințe profesionale și am reușit sa fac ceva în sensul acesta pe cont propriu. Știrea ne prezintă nici mai mult nici mai puțin decât pe ditamai ministru de interne, din România, care afirmă cu o nonșalanță debordantă ca România este pregătită în eventualitatea unui cutremur. Ce pot spune decât că m-a cutremurat! E... Pregătită!... Ce mama dracului , că doar are toate doctoratele!. 

Tocmai am văzut o știre decentă în care un modest specialist din Japonia, afirma că nici măcar țara sa nu se poate considera pregătită.

E o glumă mesajul ministrului în cauză, și nu numai, aș bănui că, chiar și purtătorul acestuia are veleități comice.

Știți voi că în Japonia, sau în Islanda este inundată zilnic media cu proceduri în caz de dezastre, prin grija oficialităților? Noi, în România spunem glume, de genul celei de mi sus, și asta așa că tot veni vorba, având în vedere nenorocirea întâmplată vecinilor noștri. După care, subiect închis, asta pană la următorul dezastru, întâmplat bineînțeles altora. Treziți-vă!

Și vreți să vă mai spun eu o glumă, două ?... Asigurarea obligatorie, cea de 20 euro, plătită de toată lumea, conform legii, sau așa ar trebui să fie. Eu unul o plătesc, deși am o asigurare facultativă de 197 euro anual, ca urmare a faptului că mi-am construit o casă și cu ajutorul unui credit ipotecar ce se întinde pe vreo 25 ani. Banca m-a obligat sa plătesc și asigurarea obligatorie (ea la rândul ei fiind obligată de legislație). O altă glumă este faptul că deși legea spune că toți cei ce plătim 20 euro pentru acea asigurare obligatorie, asiguratorul / statul român (care a făcut o lege nedreaptă, sau probabil în folosul asiguratorilor, nicidecum a asiguratului cum pretinde) mă discriminează, în sensul că dacă aș locui la bloc (apartament) și locuința mi-ar fi calamitată, asigurătorul m-ar despăgubi cu 20000 euro. Însă am avut nebunia să vreau să stau la casă, și pentru aceiași situație, asiguratorul mă despăgubește cu fabuloasa sumă de 10000 euro, deși cum am spus și mie proprietar de casă și celui proprietar de apartament, asigurătorul ne taie chitanță pentru suma de 20 euro. E ca și cum am merge împreună la piață, eu cetățean care locuiește la casă, împreună cu tine, cetățean care locuiește într-un apartament, fiecare cu câte o hârtie de 20 de euro în mână, pe care le vom da unui vânzător de păsări. Prietenul de la bloc, pentru cei 20 de euro dați vânzătorului primește un curcan, iar eu, cetățeanul ce locuiește la casă, pentru cei 20 euro ai mei primesc o găinușă patică... Într-o lume normală acest lucru se numește înșelătorie. În situația acestei asigurări eu am sa fiu elegant și am să îi spun discriminare, (că doar nu o sa spun despre o țară pregătită ca România, că a legiferat o înșelătorie) Întreb însă pentru ce avem o armată de instituții în România : Avocatul poporului, A. S. F., consiliul discriminării, plătite regește, și care teoretic ar trebui să reprezinte interesul cetățeanului? Eu cred că și aceste instituții enumerate sunt tot niște glume, glume care însă ne fac pe noi sa plângem.

Să ne rugăm să nu ni se întâmple să fim nevoiți să ne plângem persoane dragi dispărute urmare a unor asemenea dezastre. 

Statul român nu e pregătit să îmi aducă o canalizare la poarta casei, de unde suficiența acestui ins de a considera că totul e bine, decât de la o lipsă crasă de cultură profesională, sau măcar să fi deschis o carte de istorie și ar fi văzut ca mai nimeni nu a fost pregătit cu adevărat pentru o așa grozăvie.

Respect pentru specialistul japonez, care ne-a arătat diferența între politica unui stat cu scaun la cap și cea Dâmbovițeană.

Florin Iacob – colaborator Ziarul de Vrancea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.