Opinii

Spectacolele megalomanice nu țin loc de comemorare: Eroii Marelui Război sunt onorați dacă urmașii lor trăiesc într-o lume mai bună

Ionel Sclavone
31 iul 2019 4772 vizualizări

Biroul de presă al Consiliului Județean mă acuză că-i defăimez imaginea lui Marian Oprișan pentru că  am publicat un articol în care am spus că evenimentele de comemorare a eroilor Marelui Război au fost transformate într-o afacere – paranghelie - de 3 milioane de lei pentru băieții de casă ai PSD.

De regulă nu răspund la replicile primite de la Marian Oprișan, de la Consiliul Județean sau de la alții asemenea. Consider că este dreptul lor să se revolte și să se simtă vexați de articolele mele, așa cum este dreptul meu și al cititorilor mei de a ne revolta și de a ne simți ofensați de neregulile pe care le semnalez.

Am ales, însă, de această dată, contrar obiceiului, să răspund.

În primul rând,

consider că manifestările dedicate eroilor au fost transformate de Consiliul Județean și Muzeul Vrancei în paranghelii costisitoare, comparabile cu Cântarea României din perioada dictaturii comuniste care n-au nici o legătură cu festivitățile decente, modeste, de cinstire a jertfei lor.

Este insultător, și nu cred că sunt singurul care simte astfel, atât pentru cei vii cât și pentru memoria celor căzuți în Marele Război ca în cel mai sărac județ din țară, administrat de Marian Oprișan, să se cheltuie 3 milioane de lei așa ceva.

Nu cred că, în ultimele lor clipe de viață, soldații și civilii căzuți în luptele Marelui Război s-au gândit, „cu satisfacție”, că, peste 100 de ani, un baron local va cheltui sume exorbitante pe spectacole comemorative. Mai curând, sunt sigur, ultimele lor gânduri au zburat la cei dragi, cu speranța că, datorită sacrificiului lor, ei și urmașii lor vor duce o viață mai bună, într-o țară prosperă.

Dacă i-ar fi păsat cu adevărat, Oprișan i-ar fi onorat pe eroii Marelui Război cheltuind 3 milioane de lei pentru a aduce prosperitatea celor vii, urmașii celor căzuți în bătălii.

În al doilea rând,

dacă lui Oprișan i-ar fi păsat cu adevărat de eroii Marelui Război, n-ar fi lăsat „Vrancea Eroică“ - mausoleele de la Mărăști, Mărășești, Soveja și Focșani  - să ajungă în pragul ruinei. Cele patru obiective au fost salvate în extremis printr-un proiect finanțat din fonduri europene realizat și implementat sub coordonarea defunctului Mircea Diaconu, nu a lui Marian Oprișan.

Dacă n-ar fi fost acel proiect, în 2017, președintele Klaus Iohannis ar fi fost primit la Mărăști într-o groapă de noroi, căci mausoleul ar fi dispărut înghițit de pământul în curs de eroziune. Sau, dacă ar fi rezistat, vizitatorii ar fi admirat folia de plastic ce acoperea mormântul Maresalului Averescu (ca să nu-l ude ploaia), igrasia de pe ziduri, tablourile mucegăite, cu burți de la umezeală, caprele păscând în curte, vulturul rămas fără pereche pe stâlpii de la intrare, WC-ul improvizat în fundul curții etc.

Și dacă tot îi pasă lui Marian Oprișan de „Vrancea eroică“, poate ne spune unde a dispărut unul dintre cei doi vulturi care străjuiau intrarea în curtea monumentului de la Mărăști. În 2017 și în 2018, Centenarul a fost sărbătorit într-un mausoleu vandalizat iar, din câte știu, vandalizarea monumentelor istorice se pedepsește cu închisoarea (dacă între timp legea n-a fost modificată în favoarea infractorilor de deputatul Halici și colegii săi din PSD).

Mulți ani, osemintele eroilor îngropați la Soveja au stat în cripte inundate, acoperite de apa care se infiltra în sol. Într-o situație similară se găsea și Mausoleul de la Mărășești, ai cărui pereți erau îmbibați de umezeală și igrasie.

La vremea aceea, nu l-am auzit pe Marian Oprișan și nici pe altcineva din conducerea Consiliului Județean ori a Muzeului Vrancei să se declare deranjat de umilințele la care erau supuși după moarte „cei care și-au sacrificat viața pentru apărarea gliei natale și împlinirea idealului național de unitate“.

Și pentru că nu vreau să fiu crezut pe cuvânt, îl provoc public pe Marian Oprișan să pună la dispoziția cetățenilor județului Vrancea situațiile cu sumele alocate de Consiliul Județean pentru lucrări de restaurare și reabilitare a mausoleelor, începând cu anul 2000 –   când a fost ales președinte la Consiliul Județean - și până la aprobarea proiectului european, în 2008.

În al treilea rând,

mi se pare anormal ca biroul de presă al Consiliul Județean să ia poziția lui dom' Mitică, din schițele lui Caragiale, ca să susțină onoarea nereperată a lui Marian Oprișan, fie el și președinte al instituției. Oprișan nu este un om sărman care se chinuie pentru o pâine ci ditamai politicianul, cu un salariu de peste 10.000 de lei din care-și permite să plătească un PR-ist pentru un comunicat de presă.

În patrulea și ultimul rând,

nu mi-am propus „să-i defăimez imaginea“ lui Marian Oprișan. Chiar dacă aș fi „orbit de dorința“, și aș dori s-o fac, oricât mi-aș da silința, nu aș putea concura niciodată cu sutele de PSD-iști care i-au demolat imaginea huiduindu-l copios la congresul partidului.

De asemenea, mi-ar fi imposibil „să-i defăimez“ imaginea lui Marian Oprișan mai mult decât o face el singur, încălcându-și promisiunile față de vrânceni (pârtia de schi, autostrada a cărei construcție trebuia să înceapă în câteva săptămâni, acum mai bine de cinci ani, parcul industrial sau aeroportul de la Focșani), promovând incompetența și nepotismul în funcții publice, susținând amnistia și grațierea infractorilor, eșuând în mai toate proiectele majore pe care le-a început și punând Vrancea pe ultimul loc în statisticile privind calitatea vieții – cel mai mic salariu mediu din țară, cele mai puține investiții etc.

În ultimul rând, ca încheiere,

din păcate lui Marian Oprișan îi pasă doar de ego-ul său imens. Și ce altă dovadă mai mare, care-i ilustrează megalomania, ne putea oferi decât fraza de încheiere a dreptului la replică, pe care o voi folosi, la rându-mi ca încheiere.  

După cum veți citi mai jos, Majestățile Sale Regele Ferdinand și Regina Maria, Ulise Negropontes, Mareșalul Alexandru Averescu, Ion I. C. Brătianu, generalii Artur Văitoianu, Eremia Grigorescu, Alexandru Mărgineanu și ceilalți, mulți, mulți alții, politicieni, militari, cărturari, oameni cu stare sau de rând, au fost scoși din galeria celor ce au contribuit la edificarea monumentelor de la Mărăști, Mărășești, Soveja și Focșani pentru a-i face loc lui O.M.:

„Marian Oprişan este singurul om politic care a acordat o atenţie deosebită mausoleelor vrâncene, care amintesc de jertfele eroice ale poporului român făcute în numele libertăţii, independenţei şi unităţii naţionale“.

Citiți și:Drept la replică solicitat de Biroul de Presă al Consiliului Județean Vrancea , 30 iulie 2019 ;

 „Vrancea Eroică“ dată pe mâna vechilor cunoștințe OMP Events Cinstirea eroilor, o afacere de 3 milioane de lei pentru băieții de casă ai PSD 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.