Opinii

Reflecții... Reflectate | Insecte cu termen de garanție!

Ziarul de Vrancea
28 aug 2022 1552 vizualizări
Profesorul Vasile Lefter
Profesorul Vasile Lefter

La școală, pe vremea când se făcea școală, am fost învățați să citim etichetele produselor alimentare ca să vedem dacă nu sunt cumva expirate, fiind un pericol pentru sănătate.

Iată însă că percepția s-a schimbat. Cei de la care luăm lumină au ajuns la concluzia că lucrurile nu stau chiar așa. Pe etichete nu mai trebuie trecut niciun fel de termen de garanție. Când în Africa douăzeci de milioane de oameni rabdă de foame, nouă ne arde să aruncăm tone de produse alimentare la gunoi? Cine poate garanta că termenul de garanție real este cel înscris pe etichetă? Organismul uman trebuie să se adapteze. La foame, omul mănâncă orice. Sunt cunoscute cazurile când prizonierii pentru a supraviețui se hrăneau cu tot felul de viermi, care le asigurau proteinele necesare.

Inventivitatea omului nu are limite. E în vogă recomandarea de a te hrăni cu fel de fel de gândaci. Greierele e în top! Auzisem de popoare care mănâncă pisici, câini, șerpi, broaște, moluște de tot felul. Populația Globului a crescut și hrana tradițională nu mai face față cererii mliardelor de locuitori. Gândacii devin o soluție. Nu sunt de ajuns cei apăruți pe cale naturală, facem crescătorii. Înființăm ferme de șoareci, de șopârle, de furnici etc. Ne descurcăm noi!

Un singur lucru nu înțeleg: de ce inspectorii noștri sanitari dau amenzi tocmai firmelor unde descoperă colonii de gândaci și interzic produsele la comercializare? Nu ar fi normal să subvenționăm asemenea firme, care anticipează evoluția cercetării pe linia valorificării proteinelor din nevinovatele insecte?

Să nu fim șocați dacă în lanțul de magazine alimentare vom găsi afișate prețuri promoționale la produsele viitorului: gândaci de colorado la casoletă, 5 euro, Înghețată de lavandă la cornet, 10 euro, plăcintă cu boabe de mătrăgună, apă de gură sulfurată, chiftele de țânțari puși la îngrășat ș.a.

Viitorul sună bine! Avem motive să rămânem optimiști. Poate fi și mai rău. E mai ușor să-ți dai cu părerea decât să lucrezi la programe sociale, prin care să asiguri hrana semenilor. Nu m-aș mira dacă „luminații” ar include în listele de meniu praf de pușcă, nitroglicerină, înveliș de rachetă neexplodată.

Noi, românii, să rămânem optimiști și să nu ne repezim la elucubrațiile „salvatorilor ” Planetei. Sarmale, mici, cârnați, brânză de tot felul, ouă proaspete, fructe, miere de albine, încă mai avem pentru secolul acesta. Mai putem da și la alții. Dacă merită!

 Vasile Lefter, membru UZPR


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.