Opinii

Războiul cu pandemia – de băgat la cap

Costică NEAGU
20 mar 2020 3638 vizualizări
Profesorul Costică Neagu
Profesorul Costică Neagu

Zilele trecute prezentam câteva reflecții privitoare la ,,războiul tuturor și al fiecăruiacu care se confruntă umanitatea în zilele acestea, după 75 de ani de pace a lumii. Mai spuneam că societatea românească se ferește, ca de satana, să pronunțe cuvântul război, lucru pe care l-a făcut cu toată responsabilitatea și tăria, Președintele Franței, Emmanuel Macron, iar după el toate statele lumii au dat semnalul de alarmă.

Fiecare confruntare are necunoscutele sale. Pentru noi, lupta cu un inamic nevăzut și necunoscut este total inegală și asta pentru că am uitat prețul suferinței, al muncii, solidarității și al științei, precum și pericolul neștiinței.

Oricât am fi de amenințați, nu ne dezbărăm de metehnele noastre mai vechi sau mai noi – războiul român-român:fiecare crede cu tărie, în dreptatea sa, fiecare crede doar în durerea sa, fiecare crede în știința sa, fără să-l asculte pe semenul său.

Nesupunerea la regulile emise de ,,starea de urgență”: fuga din... izolare, din carantină, jignirea medicilor, organizarea unor evenimente familiale cu sfidarea tuturor regulilor stării de urgență, echivalează cu o trădare - ,,lez națiune” -, care înseamnă ,,curtea marțială”; înseamnă forme originale de luptă în războiul român-român.

Și pentru că mă consider un voluntar (fără simbrie) în războiul cu dușmanul necunoscut, vreau să contribui și eu la această luptă, ca un soldat care ,,stă ascuns”, aducând în atenția concetățenilor un exemplu din lupta și solidaritatea moșilor și strămoșilor noștri, spiritul lor de sacrificiu în folosul semenilor, în situații similare:

,,...Vasile Țiroiu, născut pe la 1795, avea gospodăria lui în sat pe zisa ,,Ulița strâmtă...”. I se spunea Vasile Șetraru(Titlu dat boierului care avea în grijă corturile și tunurile domnești), căci un număr de ani fusese în slujba Șetrăriei din această regiune. A murit pe la 1870 de holeră. Molima era în toi, iar oamenii înfricoșați se izolau în casele lor, de teama contaminării.

Într-o zi, el constată simptomele acestei grozave boli și, ca să nu-i molipsească pe ai lui, fugi de acasă, fără să spună nimănui și se izolă în crămușoara viei lui de la ,,Făină-Rea” (Jariște).

Acolo muri, singur și neștiut de nimeni. Peste o săptămână l-au găsit oamenii, întins pe o laviță. Pe o poliță alăturată era restul unui muc de lumânare care arsese până la capăt”. (Vasile Țiroiu – Amintiri, vol. I, Ed. Muzicală, 2016, p. 11), iată un exemplu de responsabilitate și de dragoste creștină!!

Luați aminte, concetățeni, că nimeni nu-i mai presus de boală, iar în fața nenorocirii, toți suntem egali oricâtă putere și bogăție am avea.

Singurul front care poate ține piept nenorocirii – coasei –este format din știință și solidaritate.

Fiecare din noi trebuie să devină un ,,soldat necunoscut” care să lupte împotriva dușmanului nevăzut și deocamdată neștiut, cu armele pe care le are la îndemână.

Despre și cu importatorii virusului va trebuisă discutăm după ce taifunul va fi trecut și rănile se vor mai fi cicatrizat, pentru că la regulile globalizării economice, va trebui să adăugăm și legi, la fel de draconice, ale conviețuirii și stării de sănătate a fiecărui membru al comunității mondiale.

Costică NEAGU

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.