Opinii

Prețul puterii lui Oprișan în Vrancea este viitorul județului

Mihai Boicu
12 nov 2017 5780 vizualizări

Într-un climat politic normal, performanța conducerii unei administrații trebuie să se judece după realizări

În 2017, Vrancea este la aproape toate capitolele printre ultimele locuri pe țară. Treceți mai departe de vorbăria lui Marian Oprișan cu aeroportul, autostrăzile, că ar fi în stare să spună că de vină sunt și exploziile solare dacă l-ar ajuta cu ceva. În 17 ani avem doar administrație condusă PSD în Focșani și în județ. În cea mai mare parte a timpului, la nivel național PSD a fost când la guvernare, când în postura de a controla guvernarea. Din 2012 PSD este la putere și dacă va rămâne până în anul 2020, atunci vor fi opt ani cu pesediștii controlând totul. Și atunci de ce suntem vai de capul nostru? Dacă Oprișan și ai lui au tot ceea și-ar dori un politician, controlul puterii, de aproape două decenii, de ce Vrancea s-a golit de oameni, plecați în căutarea unui trai mai bun? Concluzia ar trebui să fie simplă, pentru cine vrea să vadă: că pe Oprișan și pe pesediștii lui nu prea îi interesează dezvoltarea județului și oamenii să trăiască bine.

Vrancea nu este vreun capăt de țară, aici se repetă, la scară mai mică sau mai mare, situația din județele dominate de PSD. Un județ sărac este un județ ușor de manipulat și de controlat. Placa pe care o pun de fiecare dată pesediștii e cunoscută, că s-au făcut investiții în infrastructură, apă, canalizare, că vor veni bani prin PNDL, că va ploua cu investiții. Și atunci de ce suntem unde suntem? Pentru că nu avem o economie dezvoltată, nu avem firme care să creeze locuri de muncă, care să ducă la venituri salariale mari. Oamenii nu ar mai depinde stat, fie că vorbim de locuri de muncă la stat sau de contracte cu statul. Adică, în Vrancea, lumea nu ar mai depinde de Oprișan și PSD. Dacă nu ar mai depinde de ei, adio voturi, adio putere, adio bani, adio alte avantaje. Cum să renunțe pesediștii la asta? Când merge cu prosteala, când merge cu minciuna, când merge cu manipularea. La toate astea contribuie din plin și nivelul scăzut al multora dintre alegători de a mai discerne între ce e normal și ce nu este, pentru că traiul de pe o zi pe alta aici duce.

 

Și de ce nu vin investitori în Vrancea? Credeți că ei nu văd dorința politicienilor de a controla totul, adică și mediul privat? Că dacă ar veni aici ar trebui să-și calce pe inimă și să facă plecăciuni în fața politicienilor locali? Credeți că firmele mari nu aud informațiile care circulă, că dacă x a ”călcat pe bec” coincidența a făcut să fie vizitat de o mulțime de instituții de control? Și chiar dacă trece peste toate aceste neajunsuri, cine are interesă să îi sprijine să vină? Ce-ar fi să ne imaginăm că s-ar întâmpla și la noi ca la Cluj, Sibiu, Oradea și ar veni firme cunoscute să construiască fabrici și să angajeze mii de oameni? Ar fi o catastrofă pentru pesediștii locali. În Vrancea cine sunt cei mai mari angajatori? Firmele din confecții, pe salarii mici și condiții nu prea bune. În rest, dacă vrei să lucrezi în privat nu prea ai unde, tot la stat e salvarea. Mii de oameni care nu ar mai pleca prin străinătate, absolvenți care poate s-ar întoarce în județ să lucreze în domeniile în care s-au pregătit, ar fi un scenariu de groază pentru PSD, pentru ca aceștia ar fi oameni pe care nu îi mai pot controla. Iar dacă nu îi mai pot controla, adio putere și avantajele care decurg de aici.

Vrancea este un județ cu un viitor sumbru, pentru că menținerea în acest mod la putere are un preț, iar prețul este viitorul județului. Peste 60.000 – 70.000 de vrânceni, care constituiau o forță de muncă activă, au plecat în străinătate în căutarea unui trai mai bun. După ani de zile de stat acolo și după ce au văzut că aici nu se schimbe nimic în bine nici nu se vor întoarce. Multe din casele impunătoare construite în comunele cu ”italieni” vor rămâne probabil părăsite, ca un simbol al oamenilor care sperau să revină într-o țară în stare să le ofere un viitor. Și an după an, din Vrancea mai pleacă oameni. Nici generațiile de elevi aflați acum pe băncile școlii nu vor face parte din populația județului. Vor pleca la facultate și vor rămâne în București și alte orașe mari sau vor pleca unde li se oferă oportunități pentru o viață mai bună, nu vor reveni în Vrancea pentru a lucra la cine știe ce instituție locală, unde proba de competență este slugărnicia în fața politicienilor locali. Asta va rămâne în urma lui Oprișan și ai celor care îi slujesc interesele, un județ pustiit. Atâta vreme cât acești politicieni sunt votați de cei care plâng că le-au plecat copiii prin străinătate, speranțe că se va schimba ceva în bine nu prea sunt. Asta va fi moștenirea lui Oprișan și a administrației PSD în Vrancea. Credeți că îl interesează? Va spune ceva de cârcotași, trompete și își va vedea liniștit de treburile lui.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Viorel Pahoncea, acum 2355 zile, 1 ora, 50 minute, 43 secunde
Domnule Mihai era o vorba din batrini "adevar ati grait" cred ca asa se spunea. As dori sa mergeti prin satele din judet si sa cereti oamenilor o parere despre Oprisan si atunci o sa spune-ti ca mai citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.