Opinii

Oleacă de istorie politică locală. Cum au fost aleși vicepreședinții Consiliului Județean Vrancea în 2012

Ionel Sclavone
4 nov 2020 6001 vizualizări

Ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută la Consiliul Județean, manevra prin care Marian Oprișan a fost ales vicepreședinte al instituției, cu voturile ALDE, nu este o noutate în istoria Consililui Județean Vrancea. Aproximativ aceeași schemă a fost aplicată și în urmă cu opt ani, în 2012.Pe vremea aceea liberalii împreună cu PSD și, pe atunci, Partidul Conservator (viitorul ALDE) formau Uniunea Social-Liberală sau USL, cum mai este cunoscută.

Doar că atunci, rolurile erau un pic inversate. Cel care i-a dus cu zăhărelul pe liberali a fost Marian Oprișan, iar beneficiarul, care s-a ales cu funcția de vicepreședinte a fost Ionel Cel Mare.

După alegerile locale din 2012, cei doi principali lideri locali ai USL, Nini Săpunaru – PNL și Marian Oprișan – PSD, s-au înțeles să-și împartă cele două funcții de vicepreședinte al Consiliului Județean Vrancea . Liberalii l-au propus pe Cătălin Kanty Popescu, fost coleg de liceu cu Săpunaru, fost coleg în PSD cu Marian Oprișan.

În paranteză trebuie spus că, la vremea respectivă, Oprișan avea oareșce resentimente față de Cătălin Popescu, deoarece, înainte să facă pasul în PNL, acesta s-a implicat în niște comploturi menite să-l înlăture de la conducerea PSD Vrancea. În nici un caz nu-l dorea la Consiliul Județean Vrancea ca să-și bage nasul în treburile sale cu atât mai mult cu cât anticipa că alianța cu PNL nu va fi de durată.

Așa se face că în vreme ce Nini Săpunaru era convins că are o înțelegere cu Oprișan și că își va planta omul la conducerea Consiliului Județean Vrancea, Oprișan aranja o nouă formulă de conducere.

În ziua ședinței de alegere a celor doi vicepreședinți, 18 iunie 2012, Marian Oprișan le-a dat asigurări liberalilor, ca și Ionel Cel Mare în urmă cu câteva zile, că totul este în regulă și că omul lor, Cătălin Kanty Popescu va fi viitorul vicepreședinte al Consiliului Județean Vrancea.

Doar că, ce să vezi, la vot, Nini Săpunaru și colegii săi au constatat că au fost păcăliți, după cum a recunoscut chiar el. Candidatul PNL a primit cinci voturi, ale colegilor săi de partid, în vreme ce Ionel Cel Mare a luat 28 de voturi, din partea tuturor celorlalți consilieri județeni.

Liberalii în frunte cu Nini Săpunaru s-au supărat, cel puțin declarativ, au făcut o conferință de presă în care au recunoscut că s-au dus pe fentă, iar Marian Oprișan a fost și atunci tot atât de afectat cât probabil că va fi și acum de  când l-a auzit pe Cătălin Toma spunând că nu-i va da atribuții.

„Am fost minţit de Marian Oprişan, care mi-a spus înainte de şedinţă că lucrurile sunt aşa cum le-am convenit. În Vrancea s-a constituit coaliţia PSD-PC-PDL-PPDD, iar noi suntem în opoziţie. Voi propune Biroului Politic al PNL ruperea alianţei cu PSD şi PC”, spunea atunci Nini Săpunaru.

Supărarea i-a ținut în 2012 pe liberali cam o lună, până ce Cătălin  Kanty Popescu care pierduse funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Vrancea a primit funcția de prefect al județului.

Ca să concluzionez, așa cum spuneam și în preambul, istoria se repetă. De douăzeci de ani, partidele anti-PSD, respectiv PNL, PD, PDL, USR-PLUS etc. îi pică victime lui Marian Oprișan care, după fiecare alegeri locale, reușește să le sufle fie funcția de președinte al Consiliului Județean, fie pe cele două de vicepreședinte.

Și ce mi se pare mai ridicol, este că, deși se întâmplă de douăzeci de ani, de fiecare dată, reprezentanții acestor partide se poartă ca și cum ar fi pentru prima oară când Oprișan îi duce de nas.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.