Opinii

„Mașinăria de făcut bani” pe seama copiilor fără apărare de la DGASPC Vrancea

Ionel Sclavone
18 feb 2022 7384 vizualizări
Ionel Sclavone
Ionel Sclavone

Cazul angajatului de la Direcția Generală de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului reclamat pentru că a cerut 2.000 de euro pentru plasarea unui copil în sistemul de asistență maternală n-ar fi singular. Din informațiile pe care le dețin, la DGASPC Vrancea, deși nu generalizat, ar funcționa un adevărat sistem de „vânzare a copiilor”. O ”mașinărie de făcut bani” pe seama copiilor preluați în îngrijire de către stat.

Multe capete vor cădea în cazul în care autoritățile judiciare își vor face treaba. Îmi este neclar, însă, dacă procurorii, polițiștii și judecătorii sunt dispuși să pună interesele unor copii lipsiți de apărare mai presus de cele ale unor personaje cu influență în județ. Ne vom da seama din durata anchetei și a profunzimii verificărilor.

Graba cu care atât președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma dar și conducerea instituției s-au delimitat de angajatul acuzat de luare de mită, înainte să-i întrebe cineva, confirmă, cred eu, ceea ce am să vă relatez în continuare.

DGASPC Vrancea este o instituție bugetară locală mamut, cu aproximativ 1.000 de angajați, care cheltuie în fiecare an, fără ca nimeni să-și bage nasul, un buget de câteva milioane de euro. Aici și-au găsit adăpost rude, prieteni și membri de partid care au construit un sistem clientelar ce alimentează cu bani publici o mulțime de firme și persoane. Oricine poate verifica cum stau lucrurile, consultând organigrama și lista de achiziții publice.

Situația mi-a fost adusă la cunoștință într-o discuție privată, în urmă cu câteva luni, de un focșănean, al cărui nume nu-l voi dezvălui. Acesta a aflat-o de la om care a făcut parte din sistem (n.r. DGASPC). El i-a relatat focșănenanului amintit ce se petrece în spatele ușilor de termopan, la DGASPC.

Înainte să-mi relateze faptele, mi-a spus că a avut discuții pe acest subiect atât cu președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma cât și cu consilierul acestuia, Adrian Crețu, numit între timp administrator al județului. Dezamăgit de lipsa de reacție a acestora, el a subliniat că tot ce a putut obține de la cei doi a fost: „Știm. Suntem la curent cu situația”. Atât.

Nu au mișcat nici un deget, nu au schițat nici cel mai mic gest ca să verifice, măcar, ce se petrece cu copiii aflați în grija statului. Nici nu poate fi vorba să fi încercat să spargă buboiul și să curețe mizeria.

Voi prezenta faptele așa cum le-am aflat, cu rezervele de rigoare, fără a intra prea mult în detalii. Las pe seama polițiștilor, procurorilor și judecătorilor, ocazia de a repurta un imens succes profesional, desfășurând o anchetă cum scrie la carte și eliminând mizeria dintr-un sistem care face bani pe seama unor copii de care ar trebui să se îngrijească.

Din informațiile mele, chiar dacă nu generalizată la nivelul DGASPC Vrancea, în spatele angajatului care ar fi cerut 2.000 de euro, s-ar afla o adevărată rețea. Un mecanism din care fac parte psihologi, funcționari, oameni cu funcții de conducere etc.

Dar nu vă mai țin în tensiune și vă voi arăta cum funcționează „mașinăria de vândut copii”. Repet, cu toate rezervele de rigoare, lăsând anchetatorilor ocazia să-și facă cercetările așa cum cred de cuviință.

În primul rând trebuie spus că 

asistenții maternali primesc un salariu, la care se adaugă diferite sume pentru îngrijirea copiilor. În medie, pe lună, încasează în jur de 3.000 – 3.500 de lei. O sumă frumușică, având în vedere că salariul mediu în județul Vrancea este de 2.800 de lei, iar cei mai mulți angajați lucrează pentru salariul minim.  

Cine are perspectiva unui asemenea venit lunar – care se adaugă pensiei, salariului sau ajutorului social –  scoate ușor din buzunar 2 – 3.000 de euro (15.000 de lei – pe care îi face în 4 – 5 luni) ca să-i dea șpagă unui angajat DGASPC Vrancea.

Pe de altă parte, cel care este dispus să plătească o șpagă de 2 – 3.000 de euro ridică pretenții, cerând „marfă de calitate” (n.r. scuzați-mi exprimarea - dar despre asta este vorba -  copiii sunt vânduți ca o marfă la tarabă). Va pretinde un copil sănătos, voinic, rezistent, supus, pe care să-l folosească la muncă, în gospodărie sau la câmp, care să nu se revolte ori să-i facă probleme.

Pe bani, nu este dispus să-și ia o povară, un copil slab, bolnăvicios, cu infirmități fizice sau psihice, a cărui îngrijire necesită cheltuieli, răzvrătit, care să nu poată fi folosit la diferite corvezi.

Or, de cele mai multe ori, „marfa de calitate” este deja dată. Copiii voinici, harnici și cuminți sunt deja în plasament la alții. Dați pe șpagă sau, pur și simplu, din întâmplare. În acest caz, ei trebuie luați și trasferați la ceilalți asistenți maternali care tocmai au plătit cele 2 – 3.000 de euro

Iar aici intră în acțiune celelalte componente ale „mecanismului de făcut bani”. În prima fază apare psihologul, angajat sau colaborator al DGASPC. El vorbește cu copilul vizat. Interviul este dirijat în așa fel încât să rezulte că minorul este tratat prost. Pe cale de consecință, psihologul recomandă, „în interesul minorului”, mutarea la un alt asistent maternal.  

Recomandarea ajunge unde trebuie, de unde intervin alți complici, funcționari, membri ai diferitelor comisii și comitete care avizează și dispun transferul exact către cel care a plătit șpaga.  

Și asta nu este tot

Foarte posibil ca asistentul maternal căruia i-a fost luat copilul din plasament, uneori după mai mulți ani, să se revolte și să ceară socoteală. Dacă o face, este amenințat că nu va mai primi alți copii și va fi scos din sistem. Dacă nu este suficient ca să i se închidă gura (dar de regulă este) omul este convocat în fața unei comisii de disciplină care dispune să-i fie retras atestatul de asistent maternal. Ceea ce echivalează cu pierderea salariului de 3.500 de lei.

De cele mai multe ori, amenințările au efect, iar revoltatul înghite și tace. Știe, la fel ca toți cei din DGASPC, că aceste comisii de disciplină sunt controlate de cine trebuie și, odată ajuns în fața lor, va pierde chiar dacă va avea de partea sa toată dreptatea din lume.

Se resemnează și pregătește, la rândul său, cei 2 – 3.000 de euro cu care „să-și cumpăre” un alt copil. Așa, mecanismul funcționează mai departe, silențios, fără ca nimeni să comenteze sau să sesizeze mai departe.

Acum s-a produs o defecțiune

Cineva a sesizat ce se petrece și mulți, implicați, au început să tremure. Rapid, înainte să se afle, fără ca cineva să pună mai multe întrebări incomode, conducerea DGASPC a transmis un comunicat în care se dezice de angajatul acuzat de corupție. O operațiune clasică prin care se urmărește acoperirea urmelor și îndepărtarea problemelor.

În același ton, Cătălin Toma, președintele Consiliului Județean, s-a alăturat DGASPC, spunând că a sesizat organele de cercetare. Mai mult, a plusat, cerând tuturor celor care dețin informații despre asemenea situații să i le transmită pe orice cale.

„Este șef de centru sau îndeplinea funcția de șef de centru, nu mai este acum. Este relocat să zicem așa. Prima regulă este să-l iei de acolo. Vârsta, nu știu exact dacă mă credeți, undeva la 50 de ani, bărbat. Repet este inadmisibil, dacă s-a întâmplat acest lucru. Știți, este o vorbă în popor «fum fără foc nu iese!». Și repet: orice persoană care deține informații sau care a fost suspusă unui astfel de tratament, să vină și să spună. Să-și asume. Pentru că din partea mea, ca președinte al Consiliului Județean Vrancea, nu voi permite niciodată, chiar dacă este de la altă instituție, care mi-i subordonată, să știți că nu voi accepta să aud sau să am informații concrete și să lăsăm lucrurile așa. De aceea v-am și spus, astăzi e a treia zi când am aflat, deja se lucrează la dosar și la ceea ce înseamnă organele abilitate în acest sens. Nu este legal să ne facem că nu vedem şi în acelaşi timp să se şi petreacă”, a spus Cătălin Toma.

Doar, ce să vezi, aceste informații, așa cum spuneam mai sus, sunt în posesia sa de câteva luni, e drept fiindu-i aduse la cunoștință verbal. Atât el cât și consilierul său, administratorul județului Adrian Crețu, au aflat cum se dau copiii în plasament contra șpagă, au închis ochii și au tăcut. Chiar dacă n-au fost informați în scris, aveau posibilitatea să solicte mai multe detalii și să ia atitudine, sesizând instituțiile de anchetă, și cerând rezolvarea situației cu celeritate

Eu opresc aici cu relatarea

Nu voi face alte legături cu persoane și cu un anumit partid, deși le-am aflat. De altfel, se văd de pe Lună, așa cum se vede și Marele Zid Chinezesc.

Mă limitez la a descrie un mecanism de făcut bani pe seama copiilor fără apărare, aflați în grija statului. De aici, oricine dorește, jurnaliști, șefi ai administrației județene sau organe de anchetă, pot să dezvolte și să facă alte dezvăluiri. Să stabilească exect ce se petrece la DGASPC.

Personal, nu mă aștept ca acest lucru să se întâmple. În special, nu cred că procurorii, polițiștii și judecătorii vor face acum ceea ce nu au făcut timp 30 de ani, să ducă la bun sfârșit o anchetă de mare corupție. Nu mă aștept nici de la Cătălin Toma să-și facă treaba și să ia măsurile care se impun, așa cum ar face un adevărat președinte de Consiliu Județean.

Mă aștept ca toată mizeria să fie ascunsă sub preș, ca de fiecare dată în trecut, iar angajatul împotriva căruia s-a făcut sesizarea să fie singurul țap ispășitor.

Dincolo de anchetă, 

declarații electorale, șpăgi, trafic de influență, corupție, abuzuri, un lucru aș dori să îți rămână minte, după lecturarea acestui articol, dragă cititorule: Faptul că victimele acestei afaceri sulfuroase sunt copii fără apărare, care nu mai au pe nimeni să-i protejeze și care, de aceea, au ajuns în grija statului. Iar nu pentru a fi folosiți ca „marfă” contra șpagă.

De aceea, dragă cititorule, cu scuzele de rigoare, te rog să te transpui în acest caz. Imaginează-ți că, Doamne ferește, acei copii lipsiți de apărare, pe seama cărora fac bani frumoși niște indivizi lipsiți de inimă, ar fi ai tăi.

Dacă ai reușit să-ți imaginezi acest lucru, mă aștept de la tine, dragă cititorule, să te revolți și să iei atitudine împotriva nedreptăților la care sunt supuși, așa cum ai face-o pentru copiii tăi.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.