Opinii

Lecția profesorilor

Victor Simion
3 iun 2023 1655 vizualizări
Profesorul istoric de artă Victor Simion este originar din Focșani
Profesorul istoric de artă Victor Simion este originar din Focșani

Dacă la început „mișcarea cadrelor didactice” a fost privită ca fiind ceva trecător („lasă, dom-le, că se înțeleg ei, până la urmă”), iată că „gluma se îngroașă”, cum se zice. Greva generală a educatorilor nu numai că nu se calmează ba, din contra, pare a fie luată de model și de alte domenii sociale care au început să dea semne vizibile de „nervozitate” căpătând un îngrijorător aspect de epidemie națională.

Am început și eu, la fel ca mulți dintre dumneavoastră, să urmăresc cu mai multă atenție ce se întâmplă cu această premieră națională care este greva generală a cadrelor didactice. Greva lor națională capătă, dintr-odată, un interes național, fiindcă în acest „eveniment”  nu sunt implicați numai profesorii și educatorii, ci și părinții școlarilor ba chiar înșiși școlarii pe care i-am văzut participând la manifestări alături de părinții și profesorii lor. Acest aspect ar trebui să fie privit cu foarte multă seriozitate de către diriguitorii țării și, nu în utimul rând, chiar de către sociologi fiindcă se dovedeștea fi un fenomen cu efecte social-economice cu urmări de maximă importanță pentru întreaga țară.

Am înțeles din multiplele comentarii cum că, încă din anul 2011, cadrelor didactice li s-ar fi promis ajustări ale salariilor care, și atunci, erau printre cele mai mici din economia românească. Au trecut mai bine de 10 ani de atunci și, cum au promis, promisiune a rămas! Deci dânșii (dar nu numai dânșii) au dreptate să se nemulțumească. „Dusul cu zăhărelul” a fost (și a rămas, din păcate) o tactică jenantă a guvernanților (indiferent de spectrul politic) care se dovedește, la un moment dat, falimentară: ”NU VĂ MAI CREDEM, DOMNILOR GUVERNANȚI!”, este concluzia firească la care s-a ajuns astăzi. Și „nu vă mai credem” fiindcă vedem aproape zilnic cum, pe unii, îi burdușiți cu bani și fel de fel de avantaje (clientela și interesele politice) iar pe alții (cei mai mulți) îi neglijați cu un condamnabil gest de „absenteism financiar”. Și artunci să nu ne mirăm că ne revine în memorie un vechi proverb românesc: după faptă, și răsplată.

Momentul și evenimentele în derulare ne obligă să ne trezim din platitudinea vieții cotidiene și să ne punem în mod foarte serios, întrebarea: CE SE ÎNTÂMPLĂ CU ÎNVĂȚĂMÂNTUL ROMÂNESC?  Este cazul să recunoaștem deschis cum că în România, învățământul este în degringoladă. Când se recunoaște deschis și oficial cum că peste 40% dintre absolvenți sunt declarați ANALFABEȚI FUNCȚIONALI, păi ce mai avem de comentat? Și, automat, se pune o a doua întrebare- cine este de vină, sistemul sau slaba calitate a educatorilor?

Oare degradarea calității învățământului nu poate fi interpretată și ca o acțiune de subminare a funcției naționale a educației?

 Este adevărat că, la nivelul actual de salarizare al lucrătorilor în învățământ este aproape imposibil să duci o viață chiar modestă. Dar este, la fel de adevărart, că nu valoarea salariilor este direct proporțională cu nivelul de calitate al predării. Am auzit pe cineva spunând: „dom-le, să se aplice și la ei principiul economiei de piață adică al raportului calitatate/preț!” Nu știu cum ar putea fi aplicat acest principiu în învățământ dar ceva-ceva trebuie schimbat (mai ales în punctele esențiale!).

Eu am parcurs aceste etape ale educației în alte timpuri și în alte condiții, dar mulțumită dăruirii profesorilor noștri (am în vedere acum, pe domnii profesori de la Liceul ”Unirea”) nu am fost etichetați niciodată drept „analfabeți funționali”. Ba din contra! (Recunoștința noastră domnilor foști și actuali profesori de la „Unirea”!) Și nu pot să nu mă întreb, eu și generația mea, ce s-a schimbat de atunci de a condus la degradarea înnvățământului în România, apreciat, la un moment dat, drept unul dintre cele mai bune din Europa? De ani de zile fel de fel de miniștri (politici!) se perindă pe la Ministerul învățământului, fiecare ministru, care cum se așează în fotoliul ministerial, vrea neapărat să ”revoluționeze” (programatic, cică!) învățământul românesc. De atâtea ”revoluții” învățământul s-a degradat an de an, de a ajuns la nivelul actual, la fel ca „Sănătatea” și „Cultura”. Învățământul ar fi trebuit să fie considerat și declarat un BUN NAȚIONAL (nu-i așa, domnule Președine al României?). Păi dacă nici un cadru didactic ajuns în fruntea țării nu le ia apărarea (LEGITIMĂ) actualilor săi colegi, ce să mai zicem? Dar dacă realizăm cum că nici alte valori ale României (să zicem, Pământul, Pădurea, Apele, Subsolul ș.a.m.d.) nu au primit un astfel de statut fiind oferite la tarabă (aproape pe gratis) unor interesați de către o mână de „patrioți”, nu ne mai miră nimic.

Eu, ca simplu ceatățean, total nepriceput în meandrele absconse ale politicii, observ cu tristețe și cu îngrijorare că prin „Grădina Raiului” mișună lotrii din ce în ce mai hotărâți să o transforme în simplă stepă neroditoare. Și mai observ cum că viețuitorii acestei „Grădini”, atât câți mau au conștiința valorii lor, sunt tot mai nemulțumiți de paragina în care se dorește să ajungă și cer cu multă insistență luarea de măsuri eficiente împotriva „dăunătorilor”, indiferent  din ce specie ar fi aceștia. Dar, întreb și eu, așa, ca prostul: credeți că se poate?

Se așteaptă cu o lipsă aproape totală de interes „cvadrilul guveramental” Ei și? Vorba proverbului (că tot recurgem la zicale populare) va fi, probabil, aceeași Mărie, cu altă pălărie.

Și dacă tot am recurs la înțelepciunea populară să vă reamintesc o vorbă de-a lumii: „unde dai și unde crapă”.

Greșit!, zic eu, după atâția atâția ani de experiență în viață: fraților, rețineți de la mine  că oriunde-ai da, tot acolo crapă!

Prof Victor Simion

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.