Opinii

Joaca politicienilor cu nervii focșănenilor

Ionel Sclavone
17 oct 2021 3752 vizualizări
Ionel Sclavone
Ionel Sclavone

Zilele trecute am scris despre războiul dintre primarul Cristi Misăilă și grupul PNL – USR, majoritar, din Consiliul Local.  Am arătat, fără intru prea mult în detalii, cum politicienii au aruncat Primăria în haos, arătând că n-au înțeles deloc ce vor alegătorii de la ei. Aceasta deși se declară, ori de câte ori au prilejul, reprezentanți ai intereselor acestora.

Votând un primar PSD și un consiliu local majoritar PNL-USR, focșănenii au arătat că-și doresc echilibru. Două instituții – cea a Primarului și cea a Consiliului Local care să lucreze împreună și, în același timp, să se controleze reciproc.

În loc de asta, s-au trezit în mijlocul unui adevărat război politic, purtat de politicieni, în care ei sunt victime.

Căci, DA, aceasta este realitatea.

Singurii care au de suferit din cauza crizelor repetate, provocate la nivelul Municipalității, sunt focșănenii.

Nu suferă primarul Cristi Misăilă, pe care blocajul provocat de majoritate în Consiliul Local, și insultele colegilor din PNL îl rănesc în orgoliu, dar îl ajută electoral. Timp de patru ani, el are mandatul asigurat și o indemnizație care, slavă Domnului, îl face să suporte mai ușor atacurile la care este supus.

Nu suferă nici viceprimărița Ana Maria Dimitiru (PNL) care ne transmite zilnic, pe Facebook, cât de preocupată este de soarta focșănenilor. Uneori chiar mă întreb (și nu cred că sunt singurul) când mai are timp să fie atât de implicată în problemele orașului, dat fiind numeroasele ore pe care le petrece pe Facebook. Dacă îi veți privi fotografiile din ultima vreme de când a fost aleasă viceprimar, veți constata că radiază, că-i merge bine. Iar salariul, de peste 10.000 de lei pe lună a scăpat-o de grijile cotidiene.

Nu suferă nici consilierii locali, fie că sunt PNL, PSD ori USR. Mulți dintre ei, cu grave probleme de educație, l-au prins pe Dumnezeu de picior când au intrat în Consiliul Local. Primesc o indemnizație, se bucură de influență printre vecinii de la bloc. Și tot ce fac este să ridice sau să coboare mâna la vot, așa fac ceilalți din grupul lor, odată sau de două ori pe lună.

 

În schimb, cei care au de îndurat, cu adevărat, de pe urma crizei permanente de la Primărie sunt simplii cetățeni. Focșănenii, cu nervii cărora se joacă, zi de zi, politicienii locali.

Cei racordați la ENET, sistemul public de termoficare, suferă pentru că primesc apă caldă și căldură cu porția. Sunt îngrijorați pentru că, la iarnă, în ciuda facturilor foarte mari pe care, cu siguranță, le vor plăti, s-ar putea să îndure frigul.

Focșănenii suferă, de frică, deoarece acum, când întunericul se lasă mai devreme, sunt obligați să circule, seara, prin beznă. Prinși cu scandalurile lor, politicienii nu au mai fost interesați să le schimbe becurile pe stradă.

Alții suferă, de indignare, pentru că străzile sunt în continuare pline de gropi. Răspuns la sesizările și strigătele lor de ajutor primesc, de la politicienii locali, tot pe Facebook. Doar pe Facebook. Pe rețelele de socializare, situația este ca și rezolvată, cu competență și responsabilitate.

 

Dar, ca să nu vorbesc pe dinafară, vă voi prezenta și un studiu de caz, în ton cu vremea de afară, proaspăt încheiata criză a ENET.

Aceasta a izbucnit, brusc, când societatea municipalității a anunțat că va distribui căldură și energie termică după program, pe 7 octombrie. Până atunci, politicienii locali aveau cu totul alte preocupări.

De exemplu, prinsă cu evenimentele de partid - congres la București, poze cu Ludovic Orban, vizite la Roma, la Soveja sau la Țifești - viceprimarul Ana Maria Dimitriu a descoperit abia în 8 octombrie, pe Facebook, că școlile au probleme cu încălzirea.

Cam târziu pentru un „viceprimar implicat”. Ana Maria Dimitriu a pierdut startul în fața rivalului Misăilă. Acesta a dat prima lovitură, chiar din 7 octombrie, reclamând, într-o postare, că Guvernul PNL nu a alocat bani pentru termoficarea din Focșani.

A fost suficient cât să-i sară muștarul lui Cătălin Toma, președintele PNL Vrancea și al Consiliului Județean. El s-a simțit dator să intervină, tot pe Facebook.

Fotografiat în timp ce răsfoia, preocupat, niște hârtii, Toma și-a făcut timp și pentru Focșani. Dar nu ca să ofere o soluție, ci pentru o declarație politică. L-a îndemnat pe Cristi Misăilă să facă mai puțină… politică, dar nu înainte de a-i da obișnuita replică, „ba p-a mă-tii!”   

De aici, gata, criza

Frumos împachetată, a fost rostogolită, și de unii și de alții, spre groaza a focșănenilor aduși în pragul infarctului pe perspectiva trecerii printr-o iarnă friguroasă, fără căldură și fără apă caldă.

Doar că, după câteva zile în care politicienii și-au aruncat acuze, insulte și flegme în ochi, ce să vezi, s-a rezolvat!

Consiliul Local Focșani s-a reunit și a votat pentru alocarea unor sume care să asigure funcționarea sistemului de termoficare pentru încă o perioadă. Pur și simplu.

Ușurința cu care au făcut-o îmi dă certitudinea că situația putea fi soluționată mai repede, fără ca nervii focșănenilor să fie întinși la maxim. Era nevoie doar ca, înainte de a se război pe Facebook, politicienii locali, fie că este vorba de Cristi Misăilă sau de consilierii PSD, PNL și USR, să coboare în lumea reală și să discute față în față.

Adică să colaboreze, după cum sună mandatul pe care l-au primit la alegerile de anul trecut.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.