Opinii

Îngerul protector

Victor Simion
29 aug 2022 2537 vizualizări
Profesorul istoric de artă Victor Simion este originar din Focșani
Profesorul istoric de artă Victor Simion este originar din Focșani

​Am aflat de existența ÎNGERULUI PROTECTOR chiar din primii ani de școală, atunci când la lecțiile de religie pe care ni le preda bunul părinte Grosu ni s-a spus că fiecare dintre noi, din clipa în care ne naștem, beneficiem, prin grija lui Doamne-Doamne, de un astfel de personaj ceresc menit a ne ocroti în fața tuturor relelor de pe pământ. Cum s-ar spune în zilele noastre, avem un fel de bodyguard înaripat care nu numai că ne ferește de cele rele, dar ne poate și ajuta, la nevoie, să ni se împlinească niște dorințe. Pentru asta noi, copiii, trebuia să spunem în fiecare seară, înainte de culcare, o rugăciune specială: „Înger, îngerașul meu, ce mi te-a dat Dumnezeu, eu sunt mic, tu fă-mă mare, eu sunt slab, tu fă-mă tare....”

Au trecut anii și eu încă mai cred în „Îngerul protector”. Cum să nu cred când mai tot timpul constat cum „Îngerul protector” îi ajută ba pe unii, ba pe alții, în funcție de cum știu ei să se roage și, mai ales, în funcție de ce știu să ceară. Uite, am auzit că o simpatică duduie care gestiona o gogoșerie s-a rugat îngerului ei protector să o facă și pe ea... mare. Și Îngerul a ascultat-o. I-a analizat competențele profesionale și... fizice și a ajutat-o să fie mai mare: a fost promovată în... corpul de control al unui primar. La ce corp avea!... Păi nu?

Ne văităm că n-avem drumuri. Așa-i, n-avem! Și se scoate la concurs un proiect perntru un drumeag într-o comună. Și câștigă o firmă formată din doi angajați – „patronul” și „Tudorică”, ăsta fiind câinele de pază al „firmei” - firmă care avea ca utilaje în dotare o roabă și un panou de stingere a incendiilor. Ce vă mirați? Așa-i când ai un „înger protector” corespunzător.

Știu pe cineva care a fost ales în Consiliul de Administrație al unei companii. N-avea nicio tangență cu profilul companiei, ba din contra. Ce contează? A avut însă un „înger protector”... ehehei! Cu indemnizațiile primite și-a schimbat locuința și mașina în numai doi ani. Și ce locuință și ce mașină! Vedeți?

Aud (sau văd) și eu, la fel ca și dumneavoastră, cum o serie de tineri „zgubilitici”, cu mașini „de mașini”, sfidează orice regulamente de circulație sau dau peste cap radarele poliției cu vitezele înregistrate. Îi opresc polițiștii, îi amendează, le suspendă carnetele, dar lor nici nu le pasă. Ba chiar le râd în nas celor de la Circulație. „Bă, știți cine e «îngerul meu protector»?”  Le dau cu tifla și pleacă sfidător. Și au dreptate: un telefon unde trebuie de la „îngerul protector” și treaba-i aranjată.

Uite: o fostă doamnă profesoară la un liceu renumit, astăzi pensionară și cu multe „pagube” la sănătate, a depus și dânsa, de la începutul anului, o cerere ca să capete un bilet de tratament la o stațiune. S-a prezentat de mai multe ori la respectabila instituție, dar singura perioadă ce i s-a oferit a fost... în iarna asta. Cineva care s-a aflat prin preajmă i-a spus: „păi doamnă, n-ai și dumneata pe cineva, o pilă, ca să intervină? Că alea din sezon, sunt... ehehei!?”. N-a avut, biata doamnă pensionară, un „înger protector”  să poată primi și dânsa un bilet de tratament „în sezon”.  Vedeți? Păi cum să nu credeți în „îngerii protectori”?!

Niște „băieți deștepți” au gândit ei cum că noi, românii, facem cam multă risipă de curent electric. Și s-au gândit să-l scumpească (pentru a-l economisi!) și nu așa, oricum, ci de trei-patru cinci ori, ghiftuindu-le buzunarele de stau să plesnească. A intrat lumea în panică, fac oamenii infarct când văd facturile, dar lor nu le pasă. Știu ei de ce! Au, acolo unde trebuie, „îngeri protectori”. În cărțile sfinte scrie cum că voința Domnului a fost: „Să fie lumină!” și lumină s-a făcut. Voința „domnilor” de astăzi este: „Să fie întuneric!” Și așa se va face. Cu acceptul „Îngerilor”, ce credeți!

Am înțeles că și „îngerii” ăștia au șefii lor. Nu sunt chiar de capul lor. „Soborul îngerilor” este și el împărțit în cete mai micuțe, în funcție de... culoarea aripioarelor: galbene, rozalii, verzi, albastre, cu dungi, cu embleme, cu semne „mistice” și că fiecare ceată are un fel de „arhanghel”, adică un șef mare care veghează ca „îngerii” să nu greșească, să nu încurce borcanele (cum se zice), adică nu cumva să împlinească dorințele cui nu trebuie, vreunui păcătos care a vorbit cine știe ce blestemății sau nu a donat atâta tămâie sau smirnă unde trebuie. Că atunci... adio Poarta Raiului.

Apropo: caut Îngeri protectori. Promit să mă închin la toate icoanele de la Mitropolie.

 Victor Simion


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.