Opinii

În căutarea credibilității pierdute a lui Cătălin Toma

Ionel Sclavone
19 aug 2022 3334 vizualizări
Ionel Sclavone
Ionel Sclavone

Dincolo de înfrângerea la votul privind transformarea Centrului Cultural în instituție de spectacole, eșecul lui Cătălin Toma și a colegilor săi din PNL, ALDE și Pro România (Nausica Mircea este membră a partidului condus de Victor Ponta, conform informațiilor de pe Facebook) mai indică și altceva. Faptul că din punct de vedere politic, credibilitatea actualui președinte al Consiliului Județean Vrancea a ajuns la pământ.

Este un lucru pe care – deși nu-i credeam în stare – pare că l-au înțeles și colegii săi din PNL. Așa se explică insistența cu care liberalii repetă, într-un comunicat cu circuit relativ restrâns, că Toma este cel care a pus capăt parangheliilor lui Marian Oprișan. Tehnic vorbind, pandemia a pus capăt parangheliilor.

Comunicatul de care vorbesc este o încercare, destul de disperată, de a-l mai reabilita în ochii votanților; pe care i-a lăsat baltă imediat după alegeri. Și tot a disperare sună și alăturarea pe care o încearcă, între PSD și USR, pentru votul din ședința Consiliului Județean Vrancea din 11 august 2022 (n.r. la proiectul de hotârâre cu numărul 16 pe ordinea de zi „Încadrarea Centrului Cultural Vrancea ca instituție de spectacole de proiecte”-  Iniţiator: Cătălin Toma). E cam penibil să vorbești despre așa ceva în condițiile în care PNL și PSD au o alianță oficială în Vrancea. Iar USR a devenit membru al acestei înțelegeri intrând pe ușa din dos, ca să nu-l miroasă propriii simpatizanți.

Chiar dacă „neconflictualul”, cum îi place să se autodescrie, Cătălin Toma face eforturi susținute împărțind favoruri și bani publici ca să țină sub capac informațiile jenante despre aranjamentele pe sub masă cu diverși PSD-iști, în special din anturajul lui Oprișan, acestea tot ies la iveală.

Vrâncenii văd și, contrar a ceea ce cred politicienii, chiar înțeleg ce se petrece și, cu siguranță, se vor pronunța în 2024, la vot. Puțini sunt cei dispuși să treacă cu vederea lejeritatea cu care Cătălin Toma se dezice zilnic, prin ce face și prin ce spune, de ceea ce făcea și spunea atunci când avea nevoie de susținerea lor.

Ușurința cu care i-a „ievaluat” pe foștii colaboratori ai lui Marian Oprișan, care s-au grăbit să sară dintr-o barcă în alta, și protecția pe care le-a oferă acum, se văd din avion. La fel se observă și lejeritatea cu care președintele Consiliului Județean și PNL Vrancea acceptă și girează încălcarea legii. Exemplul cel mai flagrant a fost cel din ședința în care Codul administrativ a fost călcat în picioare, iar votul consilierilor județeni a fost deturnat, în văzul tuturor, pentru a menține sinecurile din ATOP la un nivel nesmițit.

Cătălin Toma a fost singurul președinte al unui partid reprezentat în Consiliul Județean Vrancea care a refuzat să facă vreun comentariu legat de subiect. USR și PSD l-au lăsat și atunci în ofsaid, confirmând că legea a fost încălcată, în vreme ce PNL nu a avut nimic împotrivă. Și nu întâmplător, ci pentru că majoritatea sinecuriștilor din ATOP sunt liberali.

Nici declarația în care a dat vina pe constructorii lui Ceaușescu, din urmă cu 50 de ani, pentru prăbușirea podului de la Vadu Roșca nu este de natură să-i crească nivelul de credibilitate. Dimpotrivă, este de natură să confirme suspiciunile că Toma este pe mână cu cei responsabili de lucrările proaste și că îi acoperă ca să nu fie puși la plată. Legat de acest subiect ar mai fi de observat că în toată această perioadă Cătălin Toma n-a suflat o vorbă despre o cauză majoră responsabilă de starea actuală dificilă a podurilor din județ. Este vorba de falimentarea fostei S C Drumuri și Poduri Vrancea SA cu largul concurs al acționarului majoritar al firmei, Consiliul Județean Vrancea. Deși Toma ar fi putut să reamintească despre responsabilitatea acestei vertitabile „lovituri în moalele capului” administrată infrastructurii de transport județene prin desființarea firmei care asigura lucrările de mentenanță preventivă a podurilor din Vrancea, s-a ferit s-o facă. Oare de ce? Pentru că politic precizările ar fi fost în avantajul său să fie reamintite    

Revenind la subiectul credibilității pierdute a lui Cătălin Toma, și mai grav este că nu doar simplii cetățeni, care l-au votat, sunt nemulțumiți de prestația actualului președinte al Consiliului Județean Vrancea. Chiar și în rândul liberalilor sunt mulți iritați de ceea ce se întâmplă, care îl contestă, deși nu îndrăznesc să-i spună direct. Nu o fac din lașitate, pentru că se tem de consecințe, de faptul că ar putea să-și piardă pozițiile pe care le-au căpătat după alegeri – de consilieri județeni sau locali, sinecurile de prin ATOP, de la CUP, spital sau de prin alte instituții etc.

În particular, sunt mult mai slobozi la gură, iar cuvintele lor nu sunt deloc apreciative. Cele mai mari temeri vin din faptul că, la viitoarele alegeri, organizația PNL va deconta „zburdălniciile” lui Cătălin Toma din prezent. Iar costurile vor fi imense, cu atât mai mult cu cât partidul stă prost și la nivel central, iar de nemulțumire ce se acumulează îl va mătura de la putere.  


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.