Opinii

Idolii falși, sau mai avem nevoie de „cei 7 ani de acasă”?

Ziarul de Vrancea
5 iun 2023 1843 vizualizări
Profesorul istoric de artă Victor Simion este originar din Focșani
Profesorul istoric de artă Victor Simion este originar din Focșani

Întrebarea aceasta mi-am pus-o cu câteva zile în urmă când, întâlnindu-mă în ușa blocului cu un adolescent (fiul unor vecini din bloc) care, grăbit să ajungă cine știe pe unde, a trecut vijelios pe lângă mine că aproape m-a lipit de peretele blocului, fără ca măcar să-și ceară scuze, nicicum să mai dea și „Bună ziua”. Am strigat după el: „Alo, Mihai (așa îl cheamă) n-ai uiat ceva?”  S-a oprit, s-a uitat mirat împrejur și la mine ca și cum ar fi zis: „adică ce?” . „Păi, n-ar fi trebuit, măcar, să dai bună ziua, eventual să-ți ceri și niște scuze?” A făcut ochii mari a mirare, a ridicat din umeri într-un fel de „hai sictir”, s-a întors și a șters-o mai departe fără nici-un cuvânt. „Ia te uită la ăsta, ce-o fi vrut?!” și-o fi spus el în gând alăturând, poate,  o „vorbă dulce” din limbajul ”generației 90”.

Întors la treburile mele nu am putut să nu realizez, pentru a nu-știu câta oară, din păcate, că tineretul din generația mai nouă este apropae total străin de regulile minime de comportament social. Și, iar din păcate, asemenea comportament este oarecum explicabil: noi (mă refer la generația ”veche”) am învățat de la părinții noștri acele reguli de comportament cunoscute sub genericul „Cei 7 ani de acasă”!

Părinții ne învățau, încă de mici, cum să ne comportăm ”în lume”, cum să salutăm, cum să dăm ”bună ziua”, cum să îi respectăm pe cei mai în vârstă, cum să ne îmbrăcăm decent ș.a.m.d., adică, cum să ne comportăm în societate în așa fel încât cei din jurul nostru să se simtă bine, iar noi să ne bucurăm de aprecierea dânșilor în legătură cu strădania noastră de a le oferi respectul cuvenit.  Era de datoria părinților, indiferent de statutul lor social sau cultural,  să „ne educe”. Așa era „odată”.

A venit „democrația”post-revoluționară care a demolat mai toate aceste norme sociale de comportament (”comuniste”!!) pe ideea „modernă” (occidentală) că, ”fac  ce vreau și mă comport cum îmi place; așa vreau, așa îmi place!”.

Oare așa să fie bine?  

Aud și eu, la fel ca și dumneavoastră, fel de fel de „știri” (emise cu prioritate la posturile de „televiziuni de tomberon”) despre elevi sau eleve care se bat, care sar la bătaie la profesori, care fură mașini (ale părinților!), despre tineri care se îmbată, se droghează, se organizează în găști de bătăuși („protectori”) sau de hoți, care fac din violență un fel de scop, de virtute a vieții lor și încă multe alte felul de comportament „modern” împortat direct din scursurile societăților străine. Deduc cum că astea sunt „noile modele”. Și atunci ce pretenții să mai ai ca tinerii modelați după asfel de „modele” să-ți mai dea și un „bună ziua”?  Haida deh!

Bun! Dar vine o firească întrebare: ce spun adulții, părinții, mentorii, în astfel de situații?

 Ce să spună când cuvântul de ordine al maturilor din „înalta societate” de astăzi este „să nu-i stresăm pe tineri cu lucruri inutile”?  Și, la urma urmelor, ce pretenții să ai de la tineri dacă cei hărăziți să-i învețe cum să se comporte în societate, adică părinții sau mai marii lor, au un comportament vădit antisocial? Este suficient să vă uitați la imaginea parlamentarilor, cei care ar fi trebuit să fie ca niște modele de comportament în societate, și veți avea răspunsul: violențe de limbaj, înjurături, bătăi, scandaluri, amenințări, atacuri cu găști belicoase; DÂNȘII, NIȘTE ANTIMODELE,  SĂ NE (LE) SERVEASCĂ DE MODELE?!! SĂ FIM SERIOȘI!

Cică s-ar fi elaborat un program intitulat „România educată!!” (asta însemnând, implicit, recunoașterea că avem o societată cu mari lacune în educație). Mai că îți vine să râzi. Păi cine să facă educația românilor cu lacune în educație? Și ce să-i educe? Ce nu ar trebui să se mai facă? Păi asta e simplu: citiți și respectați cele 10 porunci din Biblie și aveți obiectul reeducării!

Ași!

Societatea noastră „liberă” promovează cu o insistență maladivă „modelele”  penale, care mai de care mai „spectaculoase” (pentru „rating”) provenite de la mai toate nivelurile sale. Sunt cultivați cu o îndărătnicie bolnavă falșii idoli de la care generația mai tânără să învețe cum trebuie să răzbați în noua „societate democratică”: cu violență, cu amenințări, cu șantaje josnice, cu bani dați drept mită, cu dărâmarea adevăratelor valori etice și morale ș.a.m.d.? De unde această perseverență destructivă în a anatemiza societatea română? Și atunci, întreb: cine să fie educatorii? Pe „educatori” cine îi educă?

 Nu pot să nu îmi amintesc cum că „odată” puteam să merg liniștit noaptea pe strădă, fără teama de a fi violentat, de a fi răpit (cu unele excepții „legale”, desigur), sau  că nu putea nimeni să cheltuiască mai mult decât câștigă (oare o mai fi valabilă celebra ”Lege 19”, a „Veniturilor ilicite”?), că eram obligați să ne purtăm corect la școală, la serviciu sau în societate (fainosul refren al „omului nou”), și  că nu era „libertatea” de  acum, dar nici vraiștea de astăzi. Spunea un cărturar, odată: „Libertatea prost înțelească poate deveni o armă destructivă” Și iată că, peste timp, are dreptate.

Mai grav este, după umila mea părere, că această stare de lipsă de educațier și comportament social civilizat a devenit una „normală”, cotidiană, ”firească” și că, atunci când atragi atenția semenului tău asupra anormalului, el te privește cu neascunsă uimire, așa cum m-a privit și puștiul de la mine din bloc. Nu observați că trăim într-o realitate răsturnată?

Stimați cititori contemporani, nu uitați că o minimă formă de respect față de semenii dumneavoastră care certifică faptul că i-ați absolvit cu brio pe ”cei 7 ani de acasă”, este să le dați măcar BUNĂ ZIUA. Măcar atât! Pentru restul...ce-or vrea normele din „România educată”.

Vă zic și eu, cu pretenția absolvirii ”celor 7 ani de acasă”:  BUNĂ ZIUA STIMAȚI VRÂNCENI!BUNĂ ZIUA STIMAȚI FOCȘĂNENI!

Prof. Victor Simion


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.