Opinii

Groparii culturii focșănene

Ionel Sclavone
16 aug 2017 4260 vizualizări
Ionel Sclavone
Ionel Sclavone

Hotărârea de desființare a Ateneului Popular va constitui certificatul de deces al culturii focșănene de calitate iar cei care își vor da acordul vor rămâne în istoria municipiului nostru drept groparii săi.

Imediat după căderea comunismului, circula o anecdotă despre un activist de partid care, invitat la o piesă de teatru, începe să facă tot felul de propuneri bizare. Între altele, cerea înlocuirea lui Hamlet cu un tânăr tractorist fruntaș care nu-și răzbună tatăl ucis ci demască o bandă de sabotori ai societății socialiste multilateral dezvoltate. Locul Ofeliei, fragilă și dezorientată, urma să fie luat de o utecistă harnică și vânjoasă decorată pentru depășirea planului în producție. Extenuată de efortul depus, ea nu mai era îndemnată să se închidă în mânăstire ci să se înscrie într-o tabără de odihnă și recrere. 

Toate acestea erau menite, în opinia politrucului, să revitalizeze piesele învechitului Will Shakespeare și să le aducă în contemporaneitate, în acord cu gusturile publicului modern.

Mi-am adus aminte de anecdota comunistă citind preambulul proiectului de hotărâre prin care Misăilă, consecvent, își susține vechea obsesie de a desființa Ateneul Popular  și orchestra Unirea, precum și de a restrânge activitatea corului „Pastorala“.   

Compozitori precum Mozart, Bach, Brahms, Beethoven sau Vivaldi, ale căror piese fac parte din repertoriul artiștilor focșăneni, i se par învechiți lui Misăilă. Și pe bună dreptate. Cei enumerați mai sus, s-au născut și au creat cu câteva sute de ani înainte ca el să se nască.

Drept care, asemenea activistului  comunist, el dorește să pună în practică propriile-i idei care să conducă la revitalizarea activității culturale în Focșani. Reduse la esență, acestea, ideile, pot fi definite într-o singură frază: îngroparea actului cultural de bună calitate promovat prin Ateneul Popular și înlocuirea sa cu șușanele de gust îndoielnic dar foarte costisitoare, în Piața Unirii.

Cu siguranță muzica clasică și cea corală nu este pe placul oricui, numărul melomanilor fiind destul de redus. Situația este valabilă în toată lumea nu doar la Focșani. Nicăieri, însă, desființarea și restrângerea activității a instituțiilor muzicale nu reprezintă o soluție de luat în serios. Dimpotrivă, acestea sunt susținute financiar de autoritățile publice și de sponsori.

O filarmonică, o orchestra simfonică, un templu al muzicii precum Ateneul Popular sau un cor de nivelul „Pastoralei“ reprezintă  un motiv de mândrie pentru orice comunitate cu pretenții.

Chiar dacă nu produc bani, un primar competent, care ține la cartea de vizită a orașului pe care îl conduce și care își iubește concetățenii va face eforturi pentru a le menține în funcțiune și pentru a le promova activitatea. În nici un caz nu le pune lacăt pe ușă.  

Drept care, dacă demersul lui Misăilă va reuși iar consilierii îi vor face pe plac și vor vota, hotărârea de desființare a Ateneului Popular va constitui certificatul de deces al culturii focșănene de calitate. Iar cei care își vor da acordul vor rămâne în istoria municipiului nostru drept groparii săi.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Bogdan, acum 2436 zile, 14 ore, 19 minute, 37 secunde
"Cultura focsaneana"? De unde ati scos termenul asta? Cultura focsaneana inseamna balci, mici, carnati, festivaluri pline de marlani, miros de urina, cersetori si boschetari. Toate aceastea adunate citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.