Opinii

Gazul nostru cel de toate zilele

Florin Marian Dîrdală
12 iun 2017 1396 vizualizări

Cu toate că în aceasta perioada caldă, problema gazului nu se mai afla în atenția generală , totuși iarnă dupa iarnă  auzim de zeci de incendii provocate de sobele suprasolicitate ale unor bieți nefericiți. Temperaturile scăzute de afară , produc și astfel de nenorociri .Hornuri necurațate , reșouri uitate în priză , butelii și  arzătoare  defecte și alte cauze aduc multe familii  în pragul dezastrului.

Dintre toate sursele de încălzire, gazul metan și instalația specifică de utilizare,   par cele mai sigure și mai ieftine  metode de încălzire a caselor noastre , dacă se efectuează verificările necesare , legale și mai ales la timp  , adică după cum se consemnează în regulamente, la doi ani și una generală, o dată la 10 ani.  Utilizatorii centralelor pe gaz au fost acuzați că polueaza mediul ,  că nu plătesc  pentru țevile operatorului  termic ,care le tranzitează apartamentele  și altele de acest gen , astfel că   probabil aceste dispute vor mai exista încă mult timp de acum înainte , până când resursa aceasta se va epuiza . Până la  acel  moment mai este, neputându- se prevedea   exact când se va întampla acest lucru. În România unii susțin că mai avem resurse subterane de gaz 9 , 10 , 15 sau 20 de ani , deci nu foarte mult timp, deși  nici nu există  o înțelegere comună a specialiștilor asupra unui termen limită   

Despre istoria gazului metan sursele documentare  ni- l indică ca fiind descoperit in Transilvania Austro- Ungara , pe la începutul secolului al XX lea, anume  in județul Mureș. Gazul natural fost utilizat în prima jumătate a acestui secol,  mai mult pe plan local, alimentand fie lămpile publice din Turda,  fie pe cele din alte câteva  orașele din apropiere.  Abia în timpul celui de Al Doilea Război Mondial  s- a realizat o conductă de aproape  300 de km până la  București, care a devenit astfel  primul  mare oraș  alimentat cu gaz metan, la mare distanță de locul de extracție. După instalarea temeinică a regimului comunist  s- a constituit Sistemul Național de Transport Gaz și încetul cu iîcetul toate orașele României au fost racordate la acesta. Focșaniul nostru a pornit prima flacără  provenită de la gaz natural pe  conductă,  abia în anul 1971 și acest lucru a vizat în special zona industrială și cea de alimentare a recipientelor specifice (clasicele butelii) , apoi cantinele muncitorești și cele școlare ,iar  după anul 1980 câteva blocuri  din zona ultracentrală în special Centrul Civic ( B dul Unirii –Dimitrie Cantemir )și apoi zona centrală(Eroilor , Republicii , Fr. Engels ) au fost branșate la această utilitate. Din acest moment și mult timp după Revoluția din 1989  gazul a ajuns pe țeava în  aragazele multor focșăneni , dar în acest fel  nu a folosit prea mult  la încălzirea spațiului de domiciliu ,Într- o zi  , prin anul 1995 , unui focșănean  dintr-un condominiu ,  i- a venit ideea să -și încălzească în totalitate locuința și a realizat pe bani mulți o investiție   de care este posibil să fi râs vecinii acestuia  , dar în scurt timp au realizat ca acest lucru nu mai este așa de hazliu   Puțin mai târziu le-a disăarut de tot zâmbetul  când și- au comparat facturile. Despre infrastructura locală  putem afla  conform  PLANULUI   URBANISTIC GENERAL MUNICIPIUL FOCŞANI R E A C T U A L I Z A R E P L A N U R B A N I S T I C G E N E R A L M U N I C I P I U L F O C Ş A N I/ J U D E Ţ U L V R A N C E A / 2 0 12  că: Lungimea totală a reţelei de distribuţie din municipiul Focşani este de 180 km şi este împărţită în două regimuri de presiune, astfel:Reţea medie presiune = 28km-Reţea redusa presiune = 152 km, iar  staţia de reglare măsurare este racordată la conducta de transport gaze naturale Dn250mm Mărăşeşti Focsani fiind situata in intravilanul Municipiului Focsani  in vecinatatea drumului DN2 E 85 . Cei ce  pot  beneficia de aceasta utilitate se pot orienta dupa site · www.focsani.info Urbanism   Planșa 4 - Reglementări echipare edilitară - alimentare cu gaze - U3g ,iar în ceea ce privește facturile  de plată   acestea sunt încă suportabile , dar Doamne ferește de o liberalizare a costului gazului.  

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.