De prin Facebook adunate. Și din TikTok
Rețelele de socializare sunt pline de postări în care suntem îndemnați să ne întoarcem la viața fericită din vremurile bunicilor. Să muncim la câmp, să ne bucurăm de aerul curat și de căldura soarelui, să mâncăm din roadele pe care ni le oferă pământul.
Toate aceste îndemnuri, promovate cu poze idilice, create de Inteligența Artificială, îmi aduc aminte de ceea ce îmi spuneau bunicii, când mergeam în vacanță la țară, seara, când se întorceau de la lucrul câmpului:
„Învață nepoate, să-ți găsești o meserie ușoară, să-ți faci un rost în viață ca să nu te cocoșezi ca mine de muncă grea, dând cu sapa toată ziua și mâncând mămăligă cu ceapă și borș de stevie”.
***
Apropos de asta, am tot văzut că „specialiștii” în alimentație de pe Facebook și de pe TikTok recomandă să aruncăm uleiul vegetal și să gătim cu untură de porc, așa cum făceau bunicii noștri, pentru că ar fi mai sănătos.
În realitate, bunicii gateau cu untură de porc pentru că nu aveau altceva, nu pentru că ar fi fost mai sănătos. În vremurile fericite ale comunismului, uleiul de floarea soarelui era un lux, pentru românii de la orașe și sate, deoarece Tovarășul, cel mai iubit fiu al poporului, îl urca în trenuri și îl trimiteau plocon Marelui Prieten de la Răsărit, Rusia.
***
Și, tot pe Facebook, un nostalgic care plângea după vremurile de aur din comunism scria ceva de genul: „Înainte de ‘89 eram atât de săraci încât femeile se căsătoreau din dragoste, iar la televizor erau filme atât de proaste încât copiii citeau cărți”.
În realitate, și acum putem face toate acestea, însă fără a fi obligați de sărăcie sau de Partid. Femeile pot alege dacă se căsătoresc din dragoste sau din interes, iar copiii optează dacă vor să citească o carte, să urmărească un film la TV sau să se joace pe o consolă PS 5.