Opinii

Cultura din reviste în Vrancea

Ziarul de Vrancea
16 ian 2019 4294 vizualizări
Foto arhiva ZdV-credit foto:libertatea.ro
Foto arhiva ZdV-credit foto:libertatea.ro

Despre ce înseamnă cultura, s-a opinat îndelung, s-au formulat definiții de tot felul, definiții care mai de care mai complicate, mai greoaie, ceea ce a dus, uneori, la încețoșarea puterii de înțelegere, de luminare a destinatarului  interesat în a pricepe multitudinea explicațiilor, nu a fenomenului în sine. Cultura, așa cum mulți o știu, este o manifestare colectivă sau individuală, un tot în expansiune, o manifestare a creației și a consumului de creație, este manifestarea ce garantează existența și continuitatea elevării spiritului ființei umane, conduce la conștientizarea propriilor valori. Cu cât o dăruim mai mult, cu cât ne înfruptăm mai mult din ea, va crește în dimensiuni, în calitate, se va dezvolta perpetuu... până la apocalipsă (dacă aceasta fi-va vreodată!).

Din păcate, cultura nu se transmite ereditar, iar setea de ea nu este un reflex necondiționat. Fiind la îndemâna oricui, este necesar doar actul volițional. Nu despicăm firul în patru, nu discutăm despre componentele culturii, despre toate cele tangibile sau abstracte, au făcut-o alții avizați, pe deplin cunoscători. Totuși... niște noțiuni simple, generale, trebuiesc însușite de către toată lumea. Nu-i greu, nu-i complicat.

          Enologia (mă rog... oenologia!) primează, în părțile noastre, fiind o știință care se ocupă cu vinificația, cu studiul produselor atât de dragi nouă, este cultură! Suntem romani (pricepuți la dictoane), suntem și daci... într-o  măsură mai mare (pricepuți la viticultură).                                                      

Acesta-i adevărul, în forma-i lichidă, ușor de înghițit. Am adus aminte despre enologie... pentru că știm despre ce vorbim, suntem cunoscători. Ș-apoi... dacă nu avem noi, cei din Vrancea, pricepere la asta, cine să aibă? Acest lucru l-a constatat și un amic ardelean, care mi-a zis într-o zi; ,,L-ați întrecut până și pe diavol! Dacă v-ar incendia careva viile, precum Burebista făcut-a, să nu mai rămână niciun fir de viță, ați rămâne tot cei mai mari producători de vinuri!”  Vedeți, oameni buni? Până și ardelenii recunosc această însușire a noastră, această ,,știință” caracteristică nouă, vrâncenilor, care-i... tot un fel cultură – până la urmă! - nu? Nu că aș fi eu mai cârcotaș decât alții, sunt destui cei care au constatat această realitate!     

           Din fericire, avem și oameni consacrați unei culturi diferite de cea a viței de vie, în județul nostru. Literați de mare calibru, condeieri ce au trudit fără odihnă spirituală, care nu au avut parte de vreun câștig material – nici nu și l-au dorit!- dar... care nu vor regreta ,,pomenile” făcute. Dacă sesizați vreo doză de ironie, să știți că sesizați bine! Există o spusă populară, pe care ați auzit-o deseori: ,,Ești prost... și la pomană?”  Nu s-ar fi născut această întrebare dacă nu ar fi existat, în prealabilul acesteia, răspunsul. Întrebarea este justificată și, din păcate, constantă.

           Da, avem și oameni care își jertfesc timpul și veniturile întru propovăduirea slovei. Puțini, dar sunt! Tocmai pe acești donatori de ,,sânge” literar nu-i bagă nimeni în seamă, sau... dacă-i bagă, îi bagă aproape nesemnificativ. Știu ce spun, m-am aflat în proximitatea domnului Culiță-Ioan Ușurelu, înaintea și în timpul desfășurării Festivalului Internațional de Creație ,,Vrancea literară”, care a avut loc la data de 12 octombrie 2018, la AteneulMaior ,,Gh. Pastia” din municipiul Focșani. Am  văzut prin ce  stare de frământare a trecut Domnia Sa! Nu-i ușor să diriguiești un astfel de eveniment, nu-i ușor să aduci, la un loc, personalități ale culturii românești, doar prin eforturi proprii. Trebuia să ,,bubuie” Focșanii, trebuia să fi răsunat orașul, de surle și trâmbițe, să fi sărit ,,în sus” comunitatea de mândrie! De unde? Puțini au venit la această… pomană! Dacă venea Guță... pe bani grei, era altceva, ar fi fost un moment de neuitat, lumea ar fi dat buluc. Un mic articol, într-un ziar local, televiziunea a venit, dar n-a dat nici macar ca știre... În ceea ce privește revista ,,Salonul literar” unde tot Maestrul C.I.Ușurelu păstorește, sprijinit de scriitorul Petrache Plopeanu – redactor șef-adjunct, situația este la fel, niciun sprijin financiar (plătește, din pensie, redactorul șef), în rest pasiune și dăruire din partea domniilor lor.

         Fiind vorba de mari contribuții la propagarea literaturii vrâncene în țară, din curiozitate, am cântărit – la propriu! – cele două volume ,,VRANCEA LITERARĂ – Antologia scriitorilor vrânceni” – având ca antologator pe d-l Culiță Ioan Ușurelu. Un kilogram și jumătate de hârtie scrisă! În cuprinsul acestor două volume sunt aduși în atenția noastră, scriitori trecuți la cele veșnice și scriitori în viață. De la Mitropolitul Varlaam, până la debutanții zilelor actuale! Peste 200 (două sute). Nu-i ușor a face un pomelnic cu atâtea nume...N-ar ajunge o singură slujbă de pomenire...

          Cu ocazia unei lansări de carte, în cursul anului trecut, cunoscutul scriitor și publicist, domnul Radu Borcea, prezent la toate activitățile culturale ale Editurii ”Salonul literar”, afirma că ,,înainte, se alocau cel puțin două pagini de ziar pentru aducerea în atenția cititorilor a tot ceea ce ținea de cultură”.

           O situație similară... și în cazul domnului Ionel Marin, care contribuie la îmbogățirea culturii prin manifestarea anuală a Festivalului național de creație literară ,,Bogdania” și prin apariția lunară a revistei literare cu același nume. L-am întrebat, cu ocazia lansării ultimului număr al revistei, care a avut loc în orașul Odobești, la Casa de cultură: ,,Cum vă descurcați, din punct de vedere financiar, domnule Marin? Știu că nu-i tocmai ieftin acest lucru!” Mi-a răspuns: ,,Mă întreb și  eu, domnule! Și nu știu ce să-mi răspund!”

          ,,Revista Noastră”, o revistă cu rezonanță națională, este o revistă emblematică, cu vechi rădăcini, o revistă a Liceului ,,Unirea”, la conducerea căreia s-au aflat importanți oameni de cultură (îl amintim pe regretatul prof. Petrache Dima). Mă folosesc de cele spuse de către prof. Dimitrie Papadopol, în anul 1912, pentru a mă face înțeles: ,,Revista aceasta răspunde unei  vechi  dorințe a școlărimii  orașului  nostru”. Să dea Domnul să răspundă și unei viitoare dorințe!

           Un aport însemnat, îl au și cele două reviste online: ,,Însemne Culturale” (înființată și  condusă de către  Ion Lazăr da Coza, din Coza-Tulnici) și ,,Armonii  Culturale” (având ca diriguitor pe Gheorghe Stroia – municipiul  Adjud)

          Am făcut  referire doar la actul  literar, doar la actul expus prin  intermediul  revistelor din Vrancea. Desigur că  avem, aici, mari  personalități, personalități care au influențat și vor influența istoria literaturii române, personalități ce vor da de furcă generațiilor viitoare de elevi. Și nu-i rău, nu-i rău deloc!

                  N-ar fi rău... dacă s-ar pune umărul și din partea celor obligați s-o facă,  adicătelea…. autoritățile culturale...

Ion APOSTU, secretar general de redacție,Revista „Salonul literar”


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.