Opinii

Concluzia unui diplomat după ce PSD desemnat-o pe Viorica Dăncilă candidat la alegerile prezidenţiale

Ziarul de Vrancea
23 iul 2019 3641 vizualizări
Valentin Naumescu  a fost Diplomat la Ministerul Afacerilor Externe din România și este profesor asociat la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj Napoca
Valentin Naumescu a fost Diplomat la Ministerul Afacerilor Externe din România și este profesor asociat la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj Napoca

Acum e clar. PSD s-a retras practic din cursa pentru alegerile prezidenţiale şi va dori să arbitreze strategic finala între candidaţii PNL şi USR-PLUS.

Candidata submediocră a PSD nu are absolut nicio şansă să câştige alegerile prezidenţiale, aşa cum inclusiv PSD ştie bine, şi foarte probabil nu va intra nici în turul al doilea. Va fi o premieră istorică postcomunistă, o finală pentru Preşedintele României fără candidatul PSD.

Nu ştim dacă PSD va reuşi să arbitreze sau nu finala la prezidenţiale, aşa cum îşi doreşte, fiindcă asta ar presupune ca cel puţin unul dintre candidaţii din finală să dea impresia că a negociat ceva cu PSD pentru a câştiga. Nu îmi imaginez ca Iohannis sau Barna să facă o asemenea greşeală. În plus, electoratul PSD ar putea să stea acasă în marea lui majoritate, iar puţinii care vor veni la turul al II-lea să se împartă aproximativ egal între Iohannis şi Barna, ceea ce înseamnă că electoratul PSD ar putea să nu influenţeze, de fapt, cu nimic rezultatul final.

Vom vedea care sunt însă consecinţele pe termen mediu ale dezbinării electoratului care formează opţiunea ROMÂNIA EUROPEANĂ şi impactul asupra alegerilor locale şi parlamentare din 2020, apoi al negocierii coaliţiei majoritare PNL-PLUS-USR care ar putea trimite PSD în opoziţie, în ianuarie 2021.

Lucrurile nu sunt atât de simple pe cât par. O finală Iohannis-Barna, entuziasmantă la prima vedere pentru ROMÂNIA EUROPEANĂ, ar putea adânci falia între PNL şi Alianţa USR-PLUS. Aşa cum am mai spus şi voi mai spune, depunerea de candidaturi separate la alegerile locale de către opoziţia liberală, mai ales în urma unei campanii de adversitate puternică în această toamnă, ar însemna ca PSD să câştige alegerile locale din primăvara lui 2020, ca număr de primari şi de preşedinţi de consilii judeţene.

Un PSD câştigător al alegerilor locale, pe fondul rivalităţii corozive între PNL şi Alianţa USR-PLUS, care se va adânci şi mai mult la alegerile locale, în special în teritoriu, va emite din nou pretenţii, în decembrie 2020, la câştigarea alegerilor parlamentare, pretinzând că s-a relegitimat democratic în alegerile locale. Să nu uităm, adevărata miză a acestui final de ciclu politic este formarea unei majorităţi parlamentare funcţionale în decembrie 2020 şi asigurarea unei guvernări integre, eficiente, credibile şi coerente după alegerile parlamentare. În noiembrie 2014 s-au câştigat alegerile prezidenţiale dar PSD nu a putut fi răsturnat de la putere. Cheia puterii reale este majoritatea parlamentară, aşa cum ştim cu amărăciune din ultimii ani. PNL şi USR-PLUS trebuie să rămână capabile să guverneze România împreună, şi să o facă bine!

Valentin Naumescu


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.