Opinii

Comemorare cu repetiție la Mărăști pentru nomenclatura PSD

Ionel Sclavone
21 iul 2017 3057 vizualizări

Consiliul Județean a organizat joi, 20 iulie, la Mausoleul de la Mărăști, o a doua ceremonie de comemorare a militarilor căzuți în bătăliile din vara lui 1917. Evenimentul a avut loc după ce Președintele României, Klaus Iohannis a participat la o manifestare similară, în același loc, marți, 18 iulie. De această dată, la ceremonialul lui Oprișan a fost prezentă, în special, nomenclatura PSD. Eclipsat de șeful statului, în urmă cu două zile, baronul de Vrancea s-a aflat, acum, în centrul atenției.

Consiliul Județean și baronul PSD Marian Oprișan au organizat joi, 20 iulie, o a doua ceremonie de comemorare a soldaților căzuți în luptele de la Mărăști, în Marele Război, la care a participat, în special nomenclatura PSD. Aceasta, după ce marți, 18 iulie, a avut loc un prim eveniment evocator, în prezența Președintelui României.

La ceremonia organizată de Oprișan au fost prezenți, ca invitați de onoare, ministrul Apărării, Adrian Țuțuianu, secretarul de stat Mircea Dușa, ambii PSD, ÎPS Ciprian, Episcopul Buzăului și Vrancei dar și ambasadorul Federației Ruse, Valery Kuzmin,  și un reprezentant al Ambasadei Republicii Moldova. Pe lângă aceștia, asistența a fost completată cu primari și consilieri județeni și locali ai PSD dar și reprezentanți ai celorlalte partide din alianța de guvernare, ALDE și UNPR. De asemenea, spre deosebire de rândul trecut, când a lipsit de la ceremonia la care a fost prezent Președintele României, acum și-a făcut vreme să participe și prefectul județului, Sorin Hornea.

N-a participat sau n-a fost invitat, în schimb, nici un oficial al ambasadelor statelor occidentale, aliate ale României în Primul Război Mondial sau membre NATO și UE.  

Eclipsat de Președintele României, Klaus Iohannis, la ceremonialul din 18 iulie, baronul de Vrancea a făcut în așa fel încât la propriul eveniment să capteze întreaga atenție. A fost întâmpinat, alături de ministrul Țuțuianu, cu onoruri militare pe platoul Mausoleului de la Mărăști, a depus singur coroana de flori, în numele Consiliului Județean (ca președintele Iohannis, cu două zile înainte), fără a fi însoțit de consilieri județeni sau de cei doi vicepreședinți, și a dat mâna cu participanții înșirați pe marginea traseului.

Baronul „a împrumutat“ din discursul Președintelui

Cireașa de pe tort a fost cuvântarea pe care Marian Oprișan a susținut-o în fața asistenței de la Mărăști și în care a preluat câteva elemente din discursul prezidențial.

„Aici, la Mausoleul de la Mărăști își dorm somnul etern 5.432 de soldați români, ruși și germani. O dovadă a faptului că ura și dezbinarea pot genera astfel de atrocități. Noi, ca cetățeni europeni nu avem voie să le uităm sau să le repetăm vreodată (…)“, a spus Oprișan, parafrazându-l pe Președintele laus Iohannis: „Cu preţul a milioane de vieţi, Marele Război ne aminteşte ce au însemnat ura şi dezbinarea şi cât de importante sunt pentru continentul nostru unitatea, solidaritatea şi pacea“.

„Locul (comuna Mărăști – n.r. ) în care ne aflăm astăzi s-a reclădit din temelii după Marea Unire și este o pildă a renașterii din cenușa jertfei. El este un simbol al faptului că nimic nu poate sta în calea împlinirii proiectelor importante ale națiunii, atunci când energia sa este valorificată prin responsabilitatea clasei politice și, mai ales, atunci când sacrificiile fiecărei generații nu sunt deturnate de demagogie și populism“, a arătat în discursul său, Președintele României.

„Mărăștiul este însă, mai mult de atât. Este localitatea care a fost reconstruită din temelii de către Societatea «Mărăști». O localitate renăscută din propriile ruine prin voința clasei politico-militare de la acea dată“, a preluat, două zile mai târziu, și Marian Oprișan.

 

Legenda: Fotografiile sunt preluate de pe pagina de Facebook a Consiliului Județean Vrancea

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.