Opinii

Colindând ”la picior” Focșaniul, în august 2019, am simțit că mi-a fost furată frumusețea amintirilor!

Doina Mustățea
22 aug 2019 6590 vizualizări

În fiecare vară când mă reîntorc acasă găsesc lipsă câte o ”bucațică” din frumosul Focșaniului de odinioară. Începând cu anii copilăriei când colindam străzile orașului ca să ajungem în parc, sau la cofetărie, treceam pe lânga Piața Unirii, Casa de Cultură, Cinematograful Balada și Magazinul Milcovul (de aici foarte des ne cumpărau părinții haine și încălțăminte). Sunt și alte puncte de reper cu rezonanță în sufletul celor care se întorc în fiecare vară în țară și în orașul natal, sau al aventurilor liceale.

Acum, cu amărăciune mai mare ca niciodată, voi scrie doar despre cele menționate mai sus. Colindând ”la picior” orașul (în fiecare concediu mi-am păstrat o zi doar pentru asta), în această vară, nu am mai regăsit întregi multe din amintirile păstrate într-un colț de minte și de suflet. Le-am căutat și m-am simțit oarecum trădată sau furată. Da, am simțit că mi-a fost furată frumusețea amintirilor! Ajunsă în spatele Casei de Cultură m-am ”lovit” cu privirea de o clădire neîngrijită, murdară, cu scări sparte și pline de iarbă, cu trotuarul la fel de spart și plin de gunoaie.

Această cladire poartă numele unei mari doamne a teatrului românesc, Leopoldina Bălănuță, una din marile personalități contemporane pe care Vrancea le-a dat României și culturii românești. Felul în care arată clădirea, scoate în evidență trista comparație cu lipsa respectului față de toti cei care au muncit și ca să aducă onoare județului nostru. Ce mai înseamnă astăzi respectul responsabililor cu îngrijirea acestei clădiri, față de astfel de oameni? Nimic!...Dacă ar fi însemnat ceva, organizația sindicală la nivel național( Cartel Alfa din câte știu sau un grup de mai multe organizații sindicale) în grija căreia este clădirea, ar fi menținut-o în condiții decente! Dar aceasta zace într-o mizerie care doare și provoaca scârbă în același timp! De la Casa de Cultură am făcut câțiva pași până în Piața Unirii. Alt dezastru, altă mizerie, altă rușine! Aproape tot pavajul pieței este spart, deși nu este schimbat demult. Nu doar spărtura îți sare în ochi odată ajuns acolo. Ci și mizeria pe care o vezi oriunde îți îndrepți ochii!

Citiți și:Galerie foto din Vrancea reală | Focșaniul în luna august 2019-Episodul pavajul din jurul și exteriorul clădirii Casei de Cultură​

Acea piață reprezintă Focșaniul, istoria lui și a locuitorilor. Degradatul(dezastrul) domnește, parcă-i la el acasă și în lumea lui! Mizeria și petele de pe pavaj la fel! Cu siguranță o mare vină este a vizitatorilor, a focșănenilor tineri care își tot fac ”veacul” seară de seară prin piață. Dar autoritățile ce fac?! Unde sunt cei care ar trebui să o curățe, sau să o păzească? De ce nu sunt acolo zilnic la datorie? Pentru ce sunt plătite taxe? Culmea ironiei este că în acceași piață se regăsește și primăria Focșaniului!De jur împrejurul monumentului domnesc pete negre de mizerie! Chiar nici unul din angajații primăriei nu vede, au orbul găinilor toți?! De ce nu au același orb al găinilor când vine ziua de salariu și nu mai văd in ce direcție să intindă mâna, să își infunde banii prin buzunare?!

Am plecat mai departe, spre centru... Alti câțiva pași făcuți și în dreapta mea, pe lateralul Cinematografului Balada, alt tablou dezolant!

Trotuarul în condiții de parcă abia trecuse pe acolo un întreg batalion de trolli plătiți intenționat să distrugă totul în jur!(Aici am avut în minte unul din filmele pentru copii în care ființe urâte și murdare venite, dintr-o lume imaginară sau paralelă cu cea în care trăim, să elimine civilizația și tot ce-i frumos în ea!). Vechea fântână arteziană aproape distrusă de timp și de neîngrijire, zace bolnavă înconjurată de pavajul spart și plin de iarbă crescută în voia sorții peste tot! Micul monument care demonstra și arăta tuturor că acolo, cândva, fusese granița între cele două principate, Moldova și Muntenia, a fost mutat în parc! Adică autoritățile ne mută și ne plimbă istoria după bunul plac?! Oameni buni, nu ne furați și istoria! Păstrați-o așa cum este, nu o denaturați! Acea imagine, m-a făcut să mă întreb dacă cei care au luat această decizie cunosc bine istoria spațiului dintre Cinematograful Balada si clădirile de alături.Și care era adevăratul rol al acelui monument acolo, care ne reprezintă ca popor, ne definește, ne arată cine suntem!...


Ajunsă în fața Magazinului Milcovul, aceeași scenă a degradatului autotstăpânitor! Înaintea mea, la doi pași, o bătrână care mergea greoi s-a împiedicat de pavajul spart, crăpat și ridicat în sus formând mici cratere în care îți poți rupe gâtul, dacă nu ești atent și dacă nu știi să joci un fel șotron imaginar ca să ajungi acolo unde se opresc crăpăturile și începe trotuarul oarecum neted! Toate astea le-am găsit în centrul orașului, periferia cum o fi?! Nu sunt o cârcotașă, nu sunt nici un om greu de mulțumit.Doar că s-a ajuns prea departe cu nepăsarea și nerespectarea regulilor și legilor de către cei care ocupă funcții publice și care ar trebui să cheltuie cumpătat banul public exact acolo unde trebuie! Banul public înseamnă munca omului de rând, a plătitorului de taxe. Felul în care arată Focșaniul ne indică exact cât îi este respectată munca celui care renunță, de multe ori, la hrana decentă zilnică să poată plăti taxele! Omul de rând nu are nici mătuși, nici părinți bogați, își are doar palmele cu care trudește. Respectați munca omului de rând, cheltuiți banul public în favoarea plătitorului de taxe! Nu mai furați frumosul orașului care este al tuturor vrâncenilor, nu mai furați istoria lui, astfel vom continua să nu știm cine suntem și încotro ne îndreptăm!

 

Doina (Chelaru) Mustățea este o vrânceancă de la Milcovul, plecată de mulţi ani prin străini, dar care nu şi-a uitat rădăcinile şi se implică adesea în acţiuni caritabile în beneficiul celor aflaţi în nevoi de acasă. Pentru că ne-a povestit cu drag despre vrâncenii pozitivi de la Roma, ziarul nostru i-a propus să scrie chiar ea despre ei în încercarea de a le oferi celor plecaţi posibilitatea de a-şi face auzită vocea.

Eşti plecat şi tu prin străini şi ai ceva de spus celor de acasă? Ziarul nostru îţi stă la dispoziţie şi aduce mesajul tău sub ochii a mii şi mii de cititori. Trimite şi tu o veste bună acasă prin intermediul Ziarului de Vrancea!


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.