Opinii

Circuitul banilor din paranghelie în economie

Ionel Sclavone
25 iul 2017 2594 vizualizări

Zilele acestea, îmi povestea o cunoștință că a cumpărat bilete la Festivalul Untold, la Cluj Napoca, dar că n-a mai găsit locuri de cazare pentru perioada respectivă. Cu greu, după intervenții și căutări, a identificat un apartament al cărui proprietar era dispus să-l închirieze, în regim hotelier, pentru patru nopți, la prețul de 1.000 de euro. Adică 250 de euro pe noapte. Suma fiind exagerată, cunoștința mea a refuzat dar proprietarul era sigur că va găsi, până la urmă, un client.

Toate unitățile de cazare din Cluj au mărit prețurile cu ocazia Untold. Însă, chiar și așa, rezervările s-au făcut cu multe luni în urmă iar hotelurile și pensiunile sunt pline de turiști.

Poate vi se pare exagerat însă nu uitați că la festivalul clujean participă în jur de 60.000 – 70.000 de persoane adică echivalentul unui oraș de dimensiunea Focșaniului. Imaginați-vă, acum, câți bani cheltuie această mulțime și ce venituri obțin, de pe urma ei, afaceriștii clujeni.

Untold este o manifestare private dar care beneficiază și de susținerea Primăriei condusă de Emil Boc. La prima ediție, în 2015, aceasta a contribuit cu 400.000 de euro. Cu o sută de mii de euro mai puțin decât intenționează baronul Marian Oprișan să cheltuie, din bugetul public, pe spectacolele dedicate Centenarului Marelui Război și cu mult mai puțin decât vor cheltui Primăria Focșani și Consiliul Județean pe parangheliile din Piața Unirii.

Nu vă închipuiți că mi-ar trece prin cap să-i pun pe alde Oprișan și Misălă să organizeze vreun festival de tipul Untold. Ar fi imposibil chiar dacă ar dori s-o facă. Industria turistică din Focșani n-are capacitatea să absoarbă 70.000 de turiști.

Însă ceva asemănător, care să nu aducă profit doar unui consorțiu de firme de partid, ci întregii  economii, ar putea face și ei în Vrancea.

O variantă ar fi să inițieze un parteneriat pe termen lung cu un promotor de evenimente profesionist, cu experiență, care câștigă bani pe bune din showbiz și nu doar din spectacole finanțate de la buget și să-i concesioneze organizarea Festivalului Bachus. Apoi să-i pună la dispoziție una sau mai multe locații (un teren, o sală de spectacole etc.) și să-l lase să-și facă treaba. Să contracteze artiști, să vândă bilete, să găsească sponsori și să promoveze evenimentul cu cel puțin șase luni înainte iar nu de joi pe duminică, cum se întâmplă acum. Astfel ca cei interesați să afle din timp și să-și asigure participarea.

Apoi, ar trebui să convoace operatorii economici locali (agenții turistice, patroni de hoteluri, pensiuni, restaurante, producători de vinuri și proprietari de crame viticole etc.) să-i pună să colaboreze, să conceapă pachete de servicii turistice și să le pună în vânzare.  

Astfel, economia și turismul vrâncean ar primi un impuls pozitiv, ar apărea noi locuri de muncă și în alte domenii decât confecțiile, ar mai crește un pic veniturile localnicilor și, nu în ultimul rând, nivelul de trai.

Ulterior, dacă lucrurile ar evolua într-o direcție bună, s-ar putea justifica și înființarea unui aeroport la Focșani precum și salariul de 15.000 de lei pe care îl pretinde baronul local.

În încheiere, că tot se poartă pe rețelele de socializare, îi lansez o provocare lui Marian Oprișan: să arate că deține acele calități de „om de stat“ cu care se laudă în spațiul public și să producă o schimbare reală, în bine, în județ. Măcar în domeniul parangheliilor. Să arate că el, ditai baronul local nu este mai prejos un micuț boc.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.